Last news in Fakti

1 Ноември, 2012 13:04 2 135 1

Прохаски: И през 2013 г. забравете за реформи

  • георги прохаски-
  • цир-
  • бвп
Прохаски: И през 2013 г. забравете за реформи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бюджетът за 2013 г. е съставен консервативно с оглед на гаранции за изпълнението му, което е добре. Това, което не удовлетворява, е, че в него липсва сериозен програмен подход, чрез него не се виждат ясни идеи за реформи.

Такъв беше коментарът на Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), по отношение на бюджет 2013. Безспорно положително е решението в него за компенсиране на пенсионерите за последните няколко години, допълни той.

Явно в рамките на възможностите на бюджета бяха направени необходими корекции за заплащането на най-уязвимите и пренебрегвани професии, продължи Прохаски. Да се надяваме, че следващата година един бюджет ще бъде съставен много по-реформистки и програмно ориентирано с оглед на някои структурни проблеми, които имаме", пожела си икономистът.

По отношение на потребителските цени

не очакваме този скок от август и септември да продължи,

каза още Прохаски. По негова информация всички проучвания показват, че ще запазване на нивата на цените и в края на годината ще има 4% натрупана инфлация за цялата година. Неприятната новина е, че заетостта дори през летните тримесечия намаляваше. По методологията на Евростат безработицата ще бъде над 12% в края на годината, цитира икономистът.

Според Прохаски "икономиката се е балансирала на това ниво на заетост, постига резултати въз основа на производителността на труда, без да успява да привлече нова работна ръка. Това не ни дава основа да смятаме, че ще има спад в заетостта", разясни той.

Българската икономика, макар и с много ниски темпове, продължава да расте. Това забавяне, което се наблюдаваше в началото на годината, постепенно заглъхва. Но все още оставаме с много ниски темпове на растеж, каза Георги Прохаски.

Прохаски алармира за възможността

след изборите да бъдат направени промени в данъчната политика.

"Имам предвид промени по отношение на плоския данък, който според мен работи много добре. В условията, в които работи нашата икономика и нивото на сивия сектор, една промяна би била доста негативна. Както чисто фискално, така и като удар върху бизнеса да излезе от кризата", поясни председателят на ЦИР. Според Прохаски данъчната политика е показала своята действеност и оптималност. "Това правителство задържа стабилност на фиска. Ако говорим за БСП, те въведоха плоския данък, въпреки че сега казват, че не са те.

В данъчната политика дългосрочната устойчивост е изключително ценна, както за бизнеса, така и за гражданите и чуждите инвеститори. Промени трябва да се правят в изключителни случаи", заяви икономистът.

Много висок е процентът на

договорените средства от ЕС, но усвоени до момента са около 39%,

информира Анелия Дамянова, експерт на ЦИР. Но Оперативната програма "Конкурентноспособност", ориентирана към бизнеса, има сериозни проблеми, допълни тя. Проблемите са свързани със самото управление на програмата, има забавяне на търговете, поясни Дамянова. ЦИР ще вземе участие и в проект, насочен към помощта за развитие на развиващите се страни. За съжаление в началото на XXI век бедността и глада остават сериозни проблеми, справянето с тях е сериозно предизвикателство, заяви Дамянова. До 2006 г. и България беше реципиент на помощ за развитие, допълни тя.

Средствата за помощта идва както от европейската общност, така и от правителствата, поясни икономистката.

През 2010 г България е предоставила 56 млн. лв. за целите

на помощта на развитие. В тях се включва опрощаването на външен дълг на развиващите се страни към България. Отделно има фонд за международно развитие в ЕС, в която всяка страна прави вноска", разясни Дамянова. Предоставянето на помощ за развитие е и една от най-важните външни инициативи на ЕС, за периода 2013-2020 ще бъдат предоставени 96 млрд. евро на развиващите се страни, поясни икономистката. Проектът се изпълнява от 9 НПО от новоприсъединилите се страни-членки, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чачо

    0 0 Отговор
    Е пък ние така сме се надявали ,че не ти е работа.