Last news in Fakti

20 Май, 2012 15:52 999 0

Оланд: Шойбле не трябва да оглавява Еврогрупата

  • франсоа оланд-
  • шойбле-
  • еврогрупа

Новият френски президент Франсоа Оланд е силно резервиран към евентуалното назначаване на германския министър на финансите Волфганг Шойбле за ръководител на Еврогрупата, пише "Шпигел" в новия си брой.

Оланд смята, че този избор трудно може да се приеме, пише "Шпигел", като добавя, че френският президент желае, ако Шойбле стане председател на Еврогрупата, да подаде оставка от поста си в правителството на канцлера Ангела Меркел.

Шойбле, който неотдавна официално обяви, че проявява интерес да оглави Еврогрупата, винаги е смятал, че водачът на Еврогрупата трябва сам да е министър.

Жан-Клод Юнкер, министър на финансите на Люксембург, който заемаше поста от създаването й през 2005 г., подкрепя номинацията на Шойбле за негов заместник, след изтичане на мандата му на 17 юли. Юнкер не е кандидат за нов мандат.

Според "Шпигел" Оланд споделил пред политически водачи в Брюксел резервите си относно възможното назначаване на германски председател на групата на министрите на финансите от Еврозоната.

В Еврозоната се очакват няколко назначения на важни постове. Освен този на Юнкер, става дума за бъдещия председател на Европейския стабилизационен механизъм и за един пост в ръководството на Европейската централна банка, припомня БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА