Last news in Fakti

21 Май, 2012 18:02 899 0

ССИ напусна тристранката

  • сси-
  • напуска-
  • тристранката

Днес Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), представителна на национално ниво работодателска организация, оповестява своето оттегляне от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от ССИ.

Причините за напускането на НСТС от страна на ССИ са ясни и, по наше мнение – крайно основателни. Правителствената политика не само съсипва икономиката, особено малките и средните предприятия. С действията си правителството създаде непоносима обстановка на полицейщина и злоупотреба с власт. Правителството унищожава конкурентната среда в България, като един от основните фактори за това са действията на ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР), което създава огромен пазар на търговски тайни и поверителна бизнес-информация.

ССИ предупреждаваше, че до това ще се стигне, още когато възникна дискусията около започналото от настоящото управление тотално следене на интернет-кореспонденцията в страната, скрито зад най-благи антитерористични мотиви. За съжаление, „пътят към ада е постлан с добри намерения”, а в случая тези намерения изобщо не са искрени. Харчейки по сто милиона лева годишно за подслушване на телефонните разговори на българските граждани, правителството и МВР превърнаха страната в постоянен „Биг Брадър“, в който конституционно закрепеното право на тайна на кореспонденцията не се зачита.

Процесът на приватизация на националната сигурност в България продължава. Облагодетелствани частни лица и корпорации не спират да се възползват от нерегламентирани услуги, оказвани от органите на съответните ведомства, отговарящи за опазването на същата тази национална сигурност. В днешния информационен век, подобно поведение на изпълнителната власт не просто деформира конкурентната среда, а направо убива конкуренцията. Сама по себе си, това е една от технологиите, по които се създават монополи в интерес на близки до правителството бизнес-среди.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) също така констатира с крайно неодобрение продължаващото бездействие на правителството по отношение на създалата се обстановка на фактически картел в банковия сектор и кредитното дело. Въпреки взетото от НСТС решение, с което формално се създава експертна работна група по проблемите на достъпа на малките, средните и микро-предприятията до финансиране, до този момент не са предприети абсолютно никакви действия за свикването й и дори за конституирането й.

Правителството продължава да играе ролята на закрилник на лихвения грабеж, извършван от търговските банки. Епизодичните опити на вицепремиера и министър на финансите – г-н Симеон Дянков да промени нещо в банковата сфера и в кредитния пазар, са изключение, което потвърждава правилото. А правилото е, че изпълнителната власт в България осигурява максимален комфорт за развихряне на всички лоши практики, които обслужват свръхпечалбите на общността на търговските банки у нас.

ССИ отказва да продължава да служи за параван на подобна престъпна практика и с присъствието си в НСТС да легитимира днешното правителство като участник в някакъв социален диалог и в някакво тристранно сътрудничество. Икономическата политика на правителството, личното лобиране на хора на най-висока властова позиция, включително и министър-председателя, в частен интерес и настъпващият авторитаризъм и полицейщина, чието проявление е и повторният безпринципен арест на изпълнителния директор на ССИ - Алексей Петров, не ни дават право повече да продължаваме да се наричаме социални партньори на днешната власт.

Малките, средните и микро-предприятията не са партньори, а са жертви на агресията на изпълнителната власт. Затова ние прекратяваме участието си в НСТС и започваме подготовка за публични протести. ССИ е доказал, че умее да се противопоставя на властовия произвол. Ще покажем това и сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА