Last news in Fakti

5 Август, 2019 14:10 2 295 7

Петър Илиев: Цената на тока застрашава националната сигурност

  • нек-
  • ток-
  • петър илиев

За година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия. Секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева

Петър Илиев: Цената на тока застрашава националната сигурност - 1

Цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната сигурност. Това заяви бившият директор на НЕК Петър Илиев.

За година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия. Секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, добави Петър Илиев. Същевременно според бившия директор на НЕК изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият.

Оставям НЕК в много добро финансово състояние. Това каза изпълнителният директор в оставка на Националната електрическа компания (НЕК). Той каза, че върху него са се опитали да окажат натиск различни институции и това е причината да подаде оставка.

По думите му е застрашена дори националната сигурност. "Застрашава се и националната сигурност, защото 140 хил. лв. струва да блокираш свободния пазар за месец. Това застрашава и пазара на енергия в България", заяви Илиев. По думите му той е работил в интерес на НЕК. "Смятам, че съм работил в интересите на Националната електрическа компания. Другите не са свикнали да работят при тези условия", поясни той.

Петър Илиев каза още, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията. "В България има излишен ток, а ние страдаме от липса на ток. Правилата на пазара са такива, че няма правила. Всеки си продава на себе си", добави той. Илиев каза, че КЕВР определя цената на електроенергията, а при нас тя е 3 пъти по-висока. "Рефрентната цена е, която КЕВР определя, около 100 лева. От останалите над 200 лева половината количество е изнесено - над 1 млрд. лв.", коментира цената на електроенергията той.

Самият Илиев научил за оставката “на плажа” без мотиви. Неговото обяснение за смяната му на поста директор на НЕК е, “защото е неудобен”.

На 2 август 2019 г. с решение на Съвета на директорите (СД) на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД беше извършена промяна в ръководния състав на „Национална електрическа компания“ ЕАД. На мястото на Петър Илиев, като член на СД и изпълнителен директор, застана Иван Йончев. /БГНЕС/


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не живея

    12 1 Отговор
    в кочина България
  • 2 Ток

    22 1 Отговор
    Следващото предателство от износител на ток и вносител да станем и в пещерите да се върнем.
  • 3 Нищо хубаво

    21 4 Отговор
    Абе хора, защо в последните 10г. Нищо хубаво не се случва за БГ.
  • 4 111

    22 2 Отговор
    Казал човека почти истината за цените и абсурдите в БълХария, и го уволниха.

    Живеем в гнусна циганско-мутренска кочина. Голяма деградация и разединение сред населението. Жал ми е, че max още 20 г. ще можем да задържим положението и послед сме out.
  • 5 Бай Киро

    6 0 Отговор
    Точно като е отишъл да си почине от мутрите, са го уволнили! Мръсотия е тази държава. Клоака.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Натискът от енерго-мафията е колосален, щом успяха да пречупят човек като Пешо-бута...
  • 7 цвцв

    0 0 Отговор
    кевр,бех,нек и други такива служби трябва да се освободят от такива дърти чукала спуснати от човека с шлифера