Last news in Fakti

6 Август, 2019 08:26 7 395 53

Китай удари САЩ: Обезцени юана и спря вноса на земеделски стоки от САЩ

  • юан-
  • долар-
  • китай-
  • сащ

Пекин се отказва от по-меката дипломатическа стратегия и не иска вече да бъде боксова круша за Тръмп

Китай удари САЩ: Обезцени юана и спря вноса на земеделски стоки от САЩ - 1

След като повече от година си даваше вид, че се опитва да се помири с президента на САЩ Доналд Тръмп, Китай днес даде сигнал, че е готова да играе грубо, пише Bloomberg.

Пекин остави валутата си да се срине до най-ниското си ниво от над десетилетие и нареди на държавните компании да прекратят вноса на земеделски продукти от САЩ. Отговорът на Поднебесната империя идва дни, след като Тръмп заплаши, че от 1 септември т.г. ще въведе мита върху вноса на още $300 милиарда стоки от Китай.

Предприетата от Пекин тактика обаче ще помогне и на Тръмп, като даде потвърждение за две от най-острите критики: че Китай нечестно държи юанът евтин, за да помогне на износителите, както и че не спазва обещанието си да купува повече земеделски стоки от САЩ, както обеща през юни, коментира money.bg.

Инвеститорите отговориха бързо с разпродажба на азиатски акции и валути от развиващите се страни, като ги замениха със сигурни активи, включително японска йена, американски дълг и злато.

"Това е сред най-лошите сценарии. Първо разпродажба на пазарите, а след това Тръмп ще се събуди и всичко това ще стане далеч по-лошо", коментира Майкъл Еври, директор за Азия в Rabobank.

Индексът MSCI Asia Pacific се запъти към най-големия си спад от март насам, като акциите паднаха с над 2 процента на пазарите от Токио до Хонконг и Сеул. Пазарът в Шанхай падна с по-малко на фона на спекулации, че свързаните с държавата фондове ще го подкрепят.

Юанът падна с 1,3 процента до 7,0292 за долар. Офшорният юан потъна с до 1,9 процента до рекордно дъно.

Вносът на земеделски продукти от САЩ е още едно оръжие в ръцете на Пекин. Държавните компании ще спрат покупките и ще чакат второ нареждане, казват източници на изданието.

Тръмп многократно се оплаква, че Китай не прави "огромни поръчки", за които той твърди, че президентът Си Дзинпин е обещал през юни.

"Китай се отказва от по-меката дипломатическа стратегия и не иска вече да бъде боксова круша за Тръмп. Заплахата за мита се обръщат срещу Тръмп и ще създадат пълномащабна търговска война", казва Чуа Хак Бин, икономист в Maybank Kim Eng Research Pte.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    76 7 Отговор
    Сега ще правят компоти в Америчката!
  • 2 Пунчо

    74 6 Отговор
    Тръмп, с теб сме! Дай свинското насам, по 10, 15 лв килото - по колкото кажеш.

    Коментиран от #8

  • 3 Анти милиционер

    63 30 Отговор
    Китаецът удря безмислостно, а слабоумният Милиционер гледа жално и се мазни на "западните партньори и приятели".

    Коментиран от #43

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сепукото

    84 5 Отговор
    Поуката за Тръмпи е .........Който пикае срещу вятъра , напикан остава !!!

    Коментиран от #11

  • 6 63 9282у33

    69 5 Отговор
    Поднебесната мачка и то с пълна сила, мачкайте ги тия.
  • 7 Да го духаш венци

    34 2 Отговор
    Кво триеш бе преди .🖕за бойко
  • 8 Бачо Киро

    59 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пунчо":

    Тц, не е по схемата. Трябва да е поне 80 лв за кило. Все пак само 8 самолетчета сме поръчали, какво ще ядат 350 милиона американци... Едно време се лъжехме, че изхранваме СССР, сега къде тихо, къде със скандали, пълним джоба на определен кръг американци... Ясно, че сме малка страна и трудно да сме самостоятелни, но защо все трябва политиците ни да са в стойка Г...

    Коментиран от #50

  • 9 Тиквуций

    41 4 Отговор
    Сега като им наложа едни санкции на китайчетата в Илиенци ще им срина икономиката и ще получа плюсче от партньорите ни
  • 10 испълком

    46 6 Отговор
    Тръмп не решава нищо.Той просто чете написаният му сценарий.Конците се дърпат от Исраел и кръвожадните вампири като шората и рокфедерастите притежаващи мастодонти за пройзводство на оръжие и средства за онищожения.
  • 11 !!!!!!!!!!!!!!

    59 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сепукото":

    Следващата стъпка е да започнат тотална разпродажба на американски дълг! Това ще прати длъжникът америка по дяволите по-бързо от ядрена атака!!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 12 guest

    26 9 Отговор
    Не разбирам за какво е тази радост от случващото се...такива новини, означават само едно предстои глобална икономическа криза. А при такива кризи страдат най бедните. Дано да нямате кредити....

    Коментиран от #29, #33

  • 13 Бесен Язовец

    6 43 Отговор
    Руските подлоги пеехте тук преди 2-3 дена, че уж долара щял да се срине, а то юана взе, че паднА, вашта рубла и тя също вчера изгуби спрямо долара и еврото....)

    Коментиран от #30, #34, #44

  • 14 outlander

    10 38 Отговор
    На китайските богаташи авоарите са им в долари, на китайските другари от партията - също, да му мислят бедняците и ония китайци, които имат кредити, включително и русофилистиците в България, които живеят от кредити. Мислите, че китайците ще накривят шапката на Америка? Дълбоко сте се излъгали. Междувременно трескаво мислете как да си обслужвате кредитите.

    Коментиран от #35

  • 15 ХаХа🙈

    26 4 Отговор
    Бре мисли “хамериканските “ си братя !
    Руснаците , Китай и нашите Кредити замислил - ще го издрапаме някак си, ние и целият останал Свят !
    Хайде сега напиши неуписуемата МОЩ на създателите на Галактиката и крал Дони , какви страшни оръжия имат ,и там колко трилиона изкарват в секунда и излез та се разходи !
  • 16 outlander

    8 50 Отговор
    Няма какво да ги мисля американските братя. САЩ, с най-големия златен резерв в света, изобщо няма какво да ги мислиш, гледай себе си, защото сега квичите, че народа бил умирал от глад, а представям си когато настане криза какъв вой и писък ще му ударите. С техните над 20 трилиона долара БВП мислиш ли, че ще уплашиш Америка? Ами с тия повече от 8 хиляди тона златни резерви (срещу 1188 тона на пРосия и едва 1000 тона на Китай)? Ами с резервите на газ и нефт, които също са най-големите в света? За технологии и изобретения, както и за активи, изобщо няма и да споменавам, защото това са тъмни води за вас. Много чакаха Америка да фалира и не дочакаха, и вие няма да дочакате. Ако се сравнявате с комшията, който взима заплата с 200 лв повече от вас и лесно можете да го бутнете с някоя шашма и същото мислите, че може да се случи със САЩ, много сте се объркали. Изобщо ли не осъзнавате колко сте нещастни в действителност?

    Коментиран от #17, #19, #36

  • 17 ДАСКАЛ ПО ИКОНОМИКА

    31 8 Отговор

    До коментар #16 от "outlander":

    КОООЛКООО СИ ПРОСТ.Като си неграмотен,пък и нищо не разбиращ от световна икономика,си затвори задника служещ ти за уста.Знаеш ли колко е финансовият дълг на САЩ,(НАД 22 ТИЛИОНА).

    Коментиран от #21, #32

  • 18 Намериха си майсторът

    7 14 Отговор
    А добро утро. Колкото повече се огъваш пред петел толкова повече бяга след тебе да те кълве по главата. Прави го не за друго, а защото презира страхливците. Ама вече е късно. Взе Китай за тотално мезе, не го уважава. Ако китаецът беше твърд като Ким и не се гънеше пред него, сега щяха да се уважават. Сега на китайците им остава само да не му се мяркат пред погледа. Всеки път като ги засече ще им скача върху тях да ги тъпче с краката с ноктите и кълве жестоко по главата. Мазници. От многото вардене на баницата, падна на земята.

    Коментиран от #37

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Townboy

    25 5 Отговор
    Скоро САЩ ще е в историята като много други империи преди нея.

    Коментиран от #23

  • 21 outlander

    7 28 Отговор

    До коментар #17 от "ДАСКАЛ ПО ИКОНОМИКА":

    КОООООЛКО СИ УМЕН само. Понеже разбираш от икономика (всъщност всички русофилистици разбирате), за това квичите колко сте бедни и умирате от глад. Когато почнете да вниквате в тая материя, може и да си подобрите стандарта, междувременно се молете да не ви стане министър на финансите някой икономическо и финансово слънце като червения Румен Гечев и да не стане пак 3000 лв за долар 🤣

    Коментиран от #26, #38

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 outlander

    10 30 Отговор

    До коментар #20 от "Townboy":

    И Руската империя ще изчезне. И китайската. Между другото, дядо ми така викаше за САЩ: скоро ще изчезне. Беше някъде около 80-те години на миналия век. И други преди него така викаха, че и доста години след това и никой не дочака, пък взе, че изчезна империята СеСеСеРе. Не само изчезна, ами направо отече в канализацията като прокиш.

    Коментиран от #48

  • 24 стоян георгиев

    8 16 Отговор
    много кофти новина за другарите дето се надяваха комунизма все пак да изкласи!смях!китаи сега ще постъпи по стра съветски обичаи,а именно ще ограби населението си в полза на икономическото отселяване.сваляне на юана означава затягане на колана в китаи и бачкане на по-евтинко за да се компенсират митата в сащ.колкото и да не го харесвам чичо тръмп в тази ситуация излезе прав.реално сега в придадената стоиност на китаи сащ ще станат на партия прибираики им надценката от печалба и заплати като мита.ако европа и япония повторят операцията комунистическата държава ще си има сериозни проблеми.
  • 25 Информиран

    15 2 Отговор
    Проблема на САЩ не е Китай, а Азия. Не искат да влезнат в конфликт помежду си. Не може да се приложи "разделяй и владей". Следващата стъпка бана Тръмп ще бъдат правата на китайците и нещо свързано с историята между Япония и Корея. Също ще вкара Тайван в играта.

    Коментиран от #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ПЕНКО

    12 6 Отговор
    ТРЪМП ПОБЕДИ ЕВРЕИТЕ НА ИЗБОРИ И ТРЯБВА ДА СПРЕ ЕВРЕЙСКИТЕ ИМ НОМЕРА В БИЗНЕСА -ЗА ДА ОТЦЕЛЕЯТ САЩ !!!!!

    Коментиран от #40

  • 28 Мита

    27 4 Отговор
    Кой тъпак си мисли, че Китай ще плаща митата ? Митото е вид данък. Или ще го плаща компанията, която внася стоката сама или двамата с купувача, а ако са нагли само купувача. Това са американски фирми, произвеждащи в Китай. Китай няма да плаща и стотинка, ще плащат тъпите дебелаци, които не могат да се усетят как им влиза.
  • 29 Хахото

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "guest":

    Аз например не се радвам, не се радвам и на дрънченето на ракети от едната и от другата страна, но не може да казваш, ние сме най великата нация, ние сме най могъщата държава, и от тази камбанария да си мислиш, че можеш да командваш целия свят. Време е някой поне за малко да ги приземи.
  • 30 Бабун

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Смешко, я пак помисли (ако има с какво), коя икономика губи и коя печели от този марж.
  • 31 Григор Колев

    14 5 Отговор
    Е те сега става перчемено весело.
    САЩ ще сложат мита и ще си купуват джапанки за по 100 долара :)
    А долни гащи само милярдерите :)
  • 32 гост

    6 13 Отговор

    До коментар #17 от "ДАСКАЛ ПО ИКОНОМИКА":

    Тук е пълно с разбирачи, ама ти ги удари всички в земята...ти не си даскал , даже селски пъдар не си, защото не ставаш...Като ги разбираш толкова нещата , защо при дълг около 120% от БВП на САЩ пазарите се избиват за американски книжа , а на Турция , да речем, с дълг около 50% от БВП книжата са в категория''боклук'' и никой не ги иска даже за тоалетпапир ? (спокойно, може и да не ми отговаряш ,аз знам отговора, опитвам се да натоваря клетките между ушите ти ,които май липсват )

    Коментиран от #41

  • 33 Стига ва

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "guest":

    Сефте зер караме трактор
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "outlander":

    Теб нали Тиквуций много те обогатикво ти пука тук всичко мноУ стабиУни рийш ли
  • 36 Хихи

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "outlander":

    Ти БВП много го знаеш я ни светни твойте любимци кви дългчета имат вътрешни и външни, кой е кредитора...мишок си ти май а
  • 37 Сникерс

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Намериха си майсторът":

    Не си ти когато си прост обаче
  • 38 Нафърфорий

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "outlander":

    Чадо. Мое ти не си виновен Господ понякога греши...5252
  • 39 Тянанмън

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Информиран":

    Аз правата набързо ги оправям обаче при мен тая не преде
  • 40 Хихи

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "ПЕНКО":

    И зет си най-вече викаш....иначе си забавен
  • 41 Хихи

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Outlander станал гост деа
  • 42 незнайко

    18 1 Отговор
    БРАВО на Китай, все от някъде трябваше да се почне с борбата срещу САЩ !!!
  • 43 Стършел

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Анти милиционер":

    Смени си ника и темата, че ставаш вече банален и на моменти даже неприятен.
  • 44 само ако беше

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    учил повечко,поне шофИОРИн да станеш,щеше да ти е ясно,че ниския курс на дадена валута носи печалба на дадената страна.Затова много страни умишлено държат нисък курс.Ама отде толкоз акъл,като може да се цапа с простотии свободно и без него?
  • 45 Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "!!!!!!!!!!!!!!":

    Да разследват амер. Долар само печатат нямат покритие за1 юс. Дол. 1000 виртуални това е международна измама
  • 46 я па тия

    1 2 Отговор
    Явно са решили да си правят харакири
  • 47 Роско Плевнята

    3 0 Отговор
    Правителството трябва спешно да се събере и основе Борд за събиране на помощи и пари за икономиката на САЩ.
  • 48 Вуйчо Обрешко

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "outlander":

    Ясно е ,че си се метнал на дядо си ! Познаваш и ти колкото него ! А на мен вуйчо ми преди 35 години ми казваше : " От мен запомни , един ден Китай ще е най-голямата сила в Света !"
  • 49 Тръмпи

    1 0 Отговор
    Хехехехе, освен да дрънкат уръжие и да създават проблеми друго САЩ явон вече немогат!
    Нали сме пазарна икономика бе?
  • 50 Едното време

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    Глупости си написал особенно за едно време!
    Никога не се етвърдяло че изхранваме СССР!
    Това са журналистически брътвежи след 1989г. та такива като теб дето не са виждали земеделие да се правят на разбирачи!
    Изнасяхме много за СССР и все още възрастните руснаци си спомнят за доста български продукти и дори някои са нарицателни " булгарка" - ъглошлайф!!!!
  • 51 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ИМА ЛАНТАН В БОЛИВИЯ ,НО БОЛИВИЯ Е С ВЕНЕЦУЕЛА ...НО МОЖЕ ДА ИМА ЛАНТАН В АФРИКА /ЦЕНТРАЛНА / ... И ТАКА НАКЪДЕ С НОВИ ЗАВОЕВАНИЯ ЗА РЕСУРСИ ЦЪР-ЦЪР -УУУ ???... И ЕДИН ТРИЛИОН ОТТПЕЧАТКИ ДА ВИ ДАДАТ ПАК НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ДА ГИ ВЛОЖИТЕ !!!
  • 52 Матей

    1 0 Отговор
    Какво иска галактическия император ДоналдДюк,каквото повикало,такова се обадило,като вдига митото за 300 млрд.,китайците ще му отвърнат подобаващо и така ще се цакат и надцакват,докато стигнат до истинска война.Напразно се напъва Дони,прогресиращото стопанско надмощие на поднебесната е неизбежно,САЩ все повече няма да имат възможност да крадат ресурси,а долара да се избягва като съмнителна валута,куха и обречена на крах в неизвестен момент.
  • 53 ужас

    3 1 Отговор
    САЩ нямат полезни ходове с $22 000 000 000 000 върху гърба си. Изходите са 3. 1- за собствена сметка. 2- за сметка на света. 3-изход с голяма война, която не е сигурно, че ще спечелят.