Last news in Fakti

31 Май, 2012 18:19 1 748 0

Гръцките банки режат заплати и съкращават служители

  • гърция-
  • банки-
  • съкращения
Гръцките банки режат заплати и съкращават служители - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В гръцките банки започват съкращения, намаляване на заплатите и закриване на филиали. Строгите мерки са наложени в институциите, които получиха пари от Фонда за финансова стабилност. Гръцките банки се оказаха със значителни загуби в бюджета си, след като беше намалена номиналната стойност на държавните облигации, съобщава Финансовият портал на БНР.

Кредиторите на Гърция спазиха споразумението за финансова инжекция към банките, като осигуриха 18 милиарда евро за рекапитализация. Очакват се още 7 милиарда евро. Помощите са насочени към шест водещи местни банки, но само ако приложат стриктно спешна програма по стабилизация. Част от нея засяга броя на работещите, орязване на заплатите и закриване на филиали.

Политическата криза създаде несигурност и гърците масово теглят парите от депозитите си. Ситуацията се влошава всеки ден. Само за месец приходите в държавната хазна са спаднали с 20%, съобщиха от финансовото министерство. Средства за изплащане на пенсии и заплати има до края на юни. Кредиторите спират финансирането на гръцката икономика, ако не се спазят всички мерки от споразумението.

Както в Гърция, така и в Европа се засилва очакването за връщане на драхмата и излизане на Атина от еврозоната.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА