Last news in Fakti

2 Юни, 2012 13:32 3 317 9

Както може без България, така еврозоната може и без Гърция

  • еврозона-
  • гърция-
  • българия
Както може без България, така еврозоната може и без Гърция - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Както може без България, така еврозоната може и без Гърция. Това заяви в интервю за предаването на БНР "Събота 150" проф. Георги Генов – ръководител Катедра "Международни отношения" в УНСС. Според него това е твърде вероятно да се случи, тъй като волята на преобладаващата част от гръцкия електорат е такава.

Кредиторите са банки и те действат чрез правителствата си. В този смисъл, разбира се, политическият натиск, който се оказва върху гръцкия политически елит през последните седмици е много голям. Особеността е, че може да се формира служебно правителство, което няма да има ангажименти към внасяне на важни актове в парламента. Съответно целта е това правителство да подпише споразуменията, които очевидно предишният парламент не успя да одобри. Както се вижда от резултатите от изборите, не се формира и коалиция, която би го подкрепила и би осигурила парламентарен вот. Това е добре за европейските страни, които имат активно отношение към проблемите в еврозоната. Поражда се обаче един проблем – че след изборите следващото правителство може да оспори легитимността на този акт. От тази гледна точка – ще има още вълнения. Според мен, цялата история около Гърция е силно раздухана. Това е резултат от една много силна медийна кампания. Стигна се до там да се демонизира гръцкият народ, което е в противоречие с ценностите на демокрацията и отношенията в рамките на ЕС. Гърция ще си плати. Въпросът в страната в момента е кой в каква степен и до колко справедливо ще бъде разпределено плащането, коментира проф. Генов.

Според него, с шумотевицата около еврозоната се измества на заден план въпросът, обещан от Г8 преди три и половина години - за реформа на международния финансов ред. Той смята, че такива ситуации ще възникват отново. При най-лошите прогнози се очаква да се повтори кризата на финансово-кредитните институции, започнала през 2008 г., смята експертът.

Генов прогнозира, че в Брюксел ще предложат разширяване състава на еврозоната. До една година ще имаме изкушението да влезем или да не влезем в еврозоната, смята той. Според него в Гърция няма да бъде допуснат фалит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тония

    1 2 Отговор
    Скъпи , професоре жалко но си изостанал с 100гд, Гърция се е погрижила много добре да не може Европа без тях чудно ми е как пишите неща и нямате напредстава какво пишите , или като едно време по партийно , хората четат и се интерисуват тия СТАРИТЕ червени номера одавна ги няма ако допуснат фалит на Гърция ще фалира ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА но вие забравяте ,че те са РОМЕЙ и колкото и да не ни харесва от 20год, 500хил българи работят за тях за БЕДНИТЕ И ФАЛИРАЛИ чуднооооооооооо
  • 2 Вафла Винкел

    1 0 Отговор
    Въобще нескъпа Тония! Без да защитавам професора, нека Ви поясня, че един учтив човек първо ще се обръща на "Вие"! Въпреки голямата си гръцка диаспора и съответно лоби в Европа и по света, би било нормално Еврозоната да е способна да се справи и без Гърция. Това са на вижданията, интересни на широката публика, поради обвързаността на излагащия ги с международната конюнктура! Не вашите! Отделно от това, няма как с БВП от 2% от този на доржавите от еврозоната, Гърция да причини фалит на световната икономика, твърде малък е делът им там. Да не си говорим за старите партийни номера, защото същите си стоят и си се ползват всекидневно без никаква промяна! И накрая, но не по важност - научете се да пишете грамотно, тогава се опитвайте да давате съвети и коментари.
  • 3 ...............

    0 0 Отговор
    "Както може без България, така еврозоната може и без Гърция".
    Но доларът ще отиде на около 2 лева със или без фалит и тогава ще има :
    Тате ,ела да видиш на мама ..тката.
    Вдигайте гащите нагоре,че нищо добро не ни чака занапред.
  • 4 автос

    2 0 Отговор
    Наслушах се на глупости къде има държава като нашата заплата ми е колкото тока в къщи 65 кв. за какво ми плачат на чужд гроб НИЕ ЗАГИВАМЕ и никой друг искам да съм беден като гърците!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 пич1

    3 0 Отговор
    когато видя грък да копа царевица в BG, ще повярвам в това че са в криза.
  • 6 симеон

    1 0 Отговор
    Най фаталният сценарий за Гърция, е да достигнат нивото на България.
  • 7 Не ги мислете !

    0 0 Отговор
    ОПРОЩАВАТ ИМ ДЪЛГОВЕ ЩЕ ГИ ОПРАВЯТ
    Не ги мислете !

    Ние да му мислим ...
  • 8 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Ако имаше сега личност като БУРОВ,щях да задам въпрос на евопечетата:"ще клекате или ще се дупите"........просто еволюцията
    на поколението ,наречено българи е НЕГОДНО за ниво на БУРОВ.
    Едно фикално подобие в момента решава ...............няма да пиша
    повече,защото модераторите ще ме корегират!
  • 9 икономиста

    0 0 Отговор
    Вариантите за Гърция са няколко, като най-вероятния е да им бъдат опроствни голяма част от дълговете и да приемат консервативна фискална политика което води до стабилност в макрорамката / като в БГ, обаче за чия сметка/. Излизането от евро зоната автоматично води до девалвация , нисък курс на драхмата спрямо еврото и тогава има да си мечтаят гърците за намаление на заплатите/ респ. разходите/ до 20 - 30 %/. сценария ни е познат от времето на Жан Виденов- средна заплата 1997 г. 12-14 дойче марки.