Last news in Fakti

20 Септември, 2019 20:30 4 185 25

България губи над 77 млрд. лв. за 20 г. от правителствени провали

  • българия-
  • провали-
  • ларго-
  • пари-
  • инвестиции

Тенденцията се запазва и в шестото поредно издание на доклада на ИПИ

България губи над 77 млрд. лв. за 20 г. от правителствени провали - 1

Почти половината от общо 966 одитни доклади на Сметната палата, публикувани в периода между 1998 и 2017 г., показват, че дейностите на правителството са били "провал", показва анализ и оценка на публичната информация на Института за пазарна икономика (ИПИ). Размерът на похарчените средства по тези начинания възлиза на 77,6 млрд. лв., пише money.bg.

В "сивата зона", при която резултатът от дейностите на политиците не може да бъде класифицирана като успешна или неуспешна, са още 311 доклада, а общите разходи на властите за проектите в тези доклади са 36,9 млрд. лв. Експертите от ИПИ са открили едва 242 успеха на стойност 34,4 млрд. лв.

Съотношението на разходите между успешните и неуспешните случаи е повече от шест пъти - 81% от публичните средства са били разходвани за провалени проекти, а едва 13% от тях - за успешни. "Прегледаните 966 одитни доклада и големият брой на "провалите" показват нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците.

В близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя огромен ресурс. В този смисъл колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнеса, посочват в коментара си от ИПИ.

Тенденцията се запазва и в шестото поредно издание на доклада на ИПИ. В него се добавят 65 нови одита от Сметната палата, обхващащи основно периода между 2014 и 2017 г. и в случая отново около половината са класифицирани като "неуспех" (29 броя) за общата сума от 12,4 млрд. лв.

Успешните проекти са 17 (2 млрд. лв.), а некатегоризираните - 19 (1 млрд. лв.). Все пак от ИПИ посочват, че делът на успешните проекти е нараснал леко - с 4 процентни пункта до 29%.

"Въпреки сериозния дял на провалените програми като публичен разходи, следва да се има предвид, че новодобавените доклади са все по-малко на брой (в настоящото изследване те представляват 1/13 от всички разгледани в предходните издания на анализа), така че не може да се направи генерално заключение, че проблемите са се задълбочили. По-скоро е притеснително, че липсва каквото и да било подобрение", пишат от института.

Всъщност разгледани по години, през 2017 г., която е последната, за която са публикувани данни, дяловете както на успешните проекти, така и на неуспешните случаи спадат. При първите понижението е от 12,4 процентни пункта до 42,9%, а при вторите - от 3 процентни пункта до 7%. Историческият пик на успешните проекти е постигнат през 2008 г., когато техният дял е 44% от всички доклади на сметната палата за годината.

По време на политически кампании за парламентарни избори се наблюдава покачване на неуспешните проекти на правителството, но същевременно при техния дял не се забелязва тенденция на понижение през последните години.

По време на честата смяна на управляващите в периода 2014-17 г. някои от по-мащабните проекти не са приключвали при едни и същи ръководни екипи, което е увеличило неефективността на държавните структури заради размиването на ролите в тях, коментират анализаторите. Често чиновниците нямат достатъчен административен капацитет, заинтересованост към проектите или са извършвали злоупотреби.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    43 7 Отговор
    Материалът е лош, материала! Все некачествен материал управлява вече 75г!

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ахахх

    60 8 Отговор
    Десет от тези 20 са герберски, 4 царски и 5 седесарски! На ви демокраси! Крадливи демократични гадиииинииии!

    Коментиран от #6

  • 4 Държавата е в сицилианска примка

    53 2 Отговор
    от 700 000 нищоправещи чиновници.
  • 5 Имаме още 50 милиарда

    49 3 Отговор
    откраднати по време на престъпната приватизация от 90- те години.
  • 6 Алфа Вълкът

    18 13 Отговор

    До коментар #3 от "Ахахх":

    Тройна коалиция да не беше царска? Сергейчо 4г беше министър председател! Ама кво нещо е властта, как царчето се целуна с хората изровели баща му и един Бог знае къде го хвърлели!

    Коментиран от #20

  • 7 гост

    32 3 Отговор
    Още с планирането си повечето проекти са предвидени и е ясно че ще са губещи или напълно нереални и излишни. Важен е не крайният резултат а колко може да се завлачи по време на изпълнението. Докато няма контрол и никой не търси сметка ще е така. Това което всички разбраха е че алчността няма граница и продължават да грабят ли грабят сякаш ще живеят по 1000 години.

    Коментиран от #17

  • 8 Мииии

    6 22 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОПАГАНДИ !
  • 9 За какво ни е тази

    14 1 Отговор
    сметна палатка? Одити, проверки и ... едно голямо нищо от нейната работа. Парламента "приема" ежегодно отчет за дейността и и кво... пак едно нищо,като изключим праха в очите на хората, ама то затова е създаден закона. Тоя закон не фела, по други закони се налагат глоби на държавни структури - НАП, БНР. За кво са ни такива закони, като няма въздействие върху виновните?
  • 10 peevski loy bol

    26 0 Отговор
    Защото нямаме народ а РАЯ страхлива , крадлива и недостойна да има държава!!! Държава създадена от чужди сили! Да защитава чужди интереси!!! Така ще е докато РАЯТА не се събуди от вечният си сън!!!
    И докато не осъществи контрол и не потърси отговорност от своите родни отрочета - политици - нагли и чуждопоклонни !!!
    Дали това ще стане някога?!!! Съмнява ме поради факта , че въпросната РАЯ е изключително ПРОСТА !!!
    СПИ ВЕЧНИЯ СИ СЪН ... АМИН !!!
  • 11 Рошко

    25 0 Отговор
    Не са загубени ами откраднати, от тези които ги избираме и ни подхвърлят трохи
  • 12 Гост

    16 0 Отговор
    Мисля че това не е провал, а преразпределение на ресурси :)
  • 13 Кой68

    18 0 Отговор
    Гепени..Откраднати..Украли..Испари ли се...Следствие няма....Осъдени няма.. Просто са се изпари ли????
  • 14 Зайко Байко многознайко

    8 1 Отговор
    Не се очудавам , това е вкоренено в генома на нашите губещи политици!
  • 15 Behemoth

    2 5 Отговор
    Станишев е виновен!
  • 16 Зайко Байко многознайко

    18 0 Отговор
    Друго не можеш да очакваш от бавно развиващият се от помощното училище във Вършец. Гледах го по Евродикоф. Мели едно и също, " Европейски съюз" , " Шенген-чакалнята", "Партньорите от НАТО", но все пак е по-добре от оня от ДъПъСъ Карадайъ, толкова се напрягам да му следя мислите, че ще получа инсулт някой път. Всички правителства на т.н. прехода на пребоядисали се айдуци, Гоцевското, Костовското, Цукалското (царското), Мутренското на Тиквоций Едно са за ЦСЗ.
  • 17 Коментар📝

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    ХОРАТА КОЙТО ИЗКРАДНА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВТБ АКО ЗНАЕШ ИЗОБЩО КАКВО Е ТЯХНИТЕ ВНУЦИ ИМАТ КУФАРИ С ПАРИ.ТЕ НЯМА ДА ЖИВЕЯТ 1000г.Но ТЯХНИТЕ ВНУЦИ И ПОКОЛЕНИЯ ЩЕ ХАРЧАТ СТОТИЦИ ГОДИНИ ОТ НАШИТЕ ЛИШЕНИЯ.
  • 18 И какво от това

    4 2 Отговор
    минало замибало... яжте пийте...
  • 19 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    А този не качествен управляващ материал не пада от Марс. Той бива избиран от народния материал, който предпочита да чете как бременната Златка е била зарязана. (16 000 човека са се заинтересува ли от този факт). Като му се дават на този народ зрелища от рода на тези, с кого спят, от кого забременяват и биват зарязвани народните Златки, той, народът няма време да се замисля за моралните и умствени качества на ония, които го управляват.
  • 20 До вълкО

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    Тройната коалиция беше Царчето+Доган. Станишев беше за украса! Толкова си ограничен, че никога по принцип не чета постответе ти. В момента са Борисов+Пеевски+Доган. И се гръмни ако не го разбирал това!

    Коментиран от #21

  • 21 Алфа Вълкът

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "До вълкО":

    Не ги четеш, защото истината боли! Живееш в измислен свят и си пишеш глупостите и си вярваш - типичен русофилираст!
  • 22 asd

    7 0 Отговор
    Ха! Пълни глупости! Защо не напишете колко са спечелили тези "правителства" и "обръчите от фирми" около тях? Хахахаха!
  • 23 мутрофоб

    4 0 Отговор
    "Историческият пик на успешните проекти е постигнат през 2008 г."

    Точно тогава новосъздаденото ОПГ ГЕРБ се беше засилило да превзема на юруш цялата власт в България, и за целта орева ортаклъка за измислената корупция и злоупотреби на правителството на Сетргей Станишев.
    Сега се оказва, че за последните 20 години не сме имали правителство, което да е харчило държавните пари по-целесъобразно...
  • 24 Стига

    2 0 Отговор
    Долу управляващият режим! Оставка!
  • 25 Димов

    0 0 Отговор
    Растем