Last news in Fakti

24 Септември, 2019 11:09 4 544 30

Хотелиери: Фалираме заради „Томас Кук“

  • томас кук-
  • туристи-
  • черноморие-
  • фалит-
  • хотели-
  • хотелиери

Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна

Хотелиери: Фалираме заради „Томас Кук“ - 1

Фалитът на втория най-голям британски туроператор „Томас Кук" ще се отрази тежко на българския туристически бизнес. Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна.

У нас засегнати от фалита на британския туроператор Томас Кук са над 2000 туристи. Повечето от тях са на почивка в „Слънчев бряг”, малка част са на „Златни пясъци”.

Към хотел „Тиара" дълговете са над 1 млн. евро, а към хотел "Меридиан" са около 800 000 евро. Това е просто страшно, защото хотелиерите също дължат от своя страна на различни доставчици и са разчитали да се разплатят с тях, след като получат парите си от "Томас Кук", отбелязва в. „Монитор“.

Практиката в този бизнес е такава - приемаш туристите, обслужваш ги цял сезон, а сметката се плаща накрая. Хотелиерите в Слънчев бряг усетили още в разгара на сезона индикации, че

финансовите дела на "Томас Кук" буксуват и няколко пъти попитали какво се случва.

От оператора обаче им изпратили писмо, в което ги успокоили че имат временни финансови проблеми, които почти са разрешили. Посочили, че водят преговори с китайски инвестиционен фонд, който щял да изкупи мажоритарния пакет от акции.

Очевидно е, че и договорите за 2020 г. също няма да могат да бъдат изпълнени, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. През 2018-а броят на туристите, пътували до България чрез туроператора, е близо 435 000 и това е ръст от 10% в сравнение с предходната година - основно от Великобритания, Германия, Чехия и Франция.

Близо 12 часа чакаха пътниците за Бирмингам вчера, след като полетът им на два пъти беше пренасочван. Всички полети на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени. Някои от туристите, пътуващи в понеделник, разбраха на летището, че самолет няма.

Представителят на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден.

„Ще се изпълняват от друга авиокомпания. „Титан Еъруейз“ поема полетите на „Томас Кук“ за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", казва Симона Тевия, представител на „Томас Кук Еъруейз” пред bTV.

Те имаха такива проблеми през 2015 г., 2017 г., никой не би трябвало да е изненадан.

Правителството организира нашето връщане, ще се приберем вкъщи и няма проблем. Малко трябва да почакаме", разказва пред бТВ туристката Ан Мури.

Вместо в 11:00 ч. сутринта, полетът за Манчестър излетя в 19:00 ч. вечерта. За Бирмингам беше пренасочен първо в 4:00 ч. следобед, после в 23:00 ч. вечерта. И по хотелите туристите са в неведение кога ще могат да излетят.

„Не знаем в колко часа ще ни извозят, кога ни е полетът. Представителят им дойде, но каза, че уреждат само хората, които пътуват днес. За утре нищо не се знае", казва Карла Макс.

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили. „Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите", заяви Христо Гълбачев, представител на Томас Кук за България.

По-късно днес предстои среща на министъра на туризма с представители на бранша.

Практиката на „Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова.

Нейният хотел работи от създаването си с „Некерман”, а след това с „Томас Кук”, който я придобива.

В момента фалиралият британски туроператор дължи 1,5 млн. евро.

В момента в хотела все още има 209 туристи на британския туроператор. Ростислава Димитрова е получила уверение от „Томас Кук”, че ще получи дължимите ѝ плащания през октомври.

Председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев предвижда, че банкрутът на „Томас Кук” може да доведе до фалити на хотели и у нас, „защото това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени”. „40 и няколко хотела работят с „Томас Кук”, заяви Копчев.

Копчев се надява, че хотелиерите ще получат отсрочка на някои плащания като ДДС и корпоративен данък, защото „това са пари, които още не сме получили”.

Що се отнася до туристите на британския туроператор у нас, този вторник ще има два полета от Бургас и един от Варна, които ще ги извозват. Те ще бъдат оперирани от компанията „Кондор”, която е дъщерна на „Томас Кук”, но все още продължава да лети.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    33 7 Отговор
    Бокича ще ви намери друга фирма turkish airlines там е с връзки големи! ;)
  • 2 mg11234

    80 7 Отговор
    Всичките да фалирате, боклуци долни! И пияните англичани да си седят вкъщи и да си повръщат там! Заграбихте цялото черноморие, за да им слугувате на тия поямияри. Взимате милиони, а не внасяте 1 лек данъци. Фалит за вас!

    Коментиран от #4

  • 3 Tintirimintiri

    60 1 Отговор
    Няма страшно чукът е кожен, нали ви спасиха сезона украинците с ниските заплати, оплаквайте се там
  • 4 Японеца

    6 43 Отговор

    До коментар #2 от "mg11234":

    15% от брутния вътрешен продук е туризма, палячо социалистически. Бегай да ревеш във Венецуела или Южна Корея!
  • 5 Лъжат боклуците

    56 4 Отговор
    Искат да изсмучат пари от държавата, т.е. отоние нас, данъкоплатците. Укриват приходи, не осигуряват на реалната заплата и са най-големия крадец на електроенергия, дори над всичкото циганско население на България.
  • 6 Eee

    29 2 Отговор
    Много добре,сега и имотите по морето ще паднат и ще мога да си купя на половин цена.🤗🤗🤗
  • 7 Йосарян

    40 2 Отговор
    Куче влачи рейс, диря няма. Фалирайте бре и яжте бетон и асфалт.
  • 8 666®

    47 3 Отговор
    Красавицата Ангелкова за догодина ще си има оправдание, що за поредна година черноморието е празно. 40 дни сезон, а цяло министерство храним. Да го закриват!
  • 9 До 4 японеца

    38 2 Отговор
    До къде сме го докарали, щом 15℅ от бпв е туризма, пълна скръб, слугинска държава. А Венецуела и Южна Корея имат бвп от производства.
  • 10 КАМЪША

    13 1 Отговор
    БОЛИ МЕ КЕРПЕДЕНЯ
  • 11 ???

    24 1 Отговор
    Стига сте плакали. Господ ви дава последен шанс. Я вижте Гърция, Турция и Испания как са. Ако не се вземате в ръце догодина може и валат да сте.
  • 12 Фалирайте

    22 3 Отговор
    Фалирайте, от кога мечтая да си закупя апартамент под формата на хотел на първа линия! Имам милиони руски нефтодолари и се чудя къде да ги похарча! Я марш мутренски долни псета! Чиба!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПЕНКО

    8 4 Отговор
    СПОРЕД МЕН , СЕГА Е МОМЕНТА ДА НАПРАВИМ -ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ НА ОСТОВА И ДА ВЗЕМЕМ ПОНЕ 5 МИЛИАРДА ОТ ОБОРОТА !!! МАЛКО САМОЛИТИ И ПРЕВОЗА Е НАШ ...-ПОСЛЕ ХОТЕЛИТЕ И ЦЯЛАТА ДЕСТИНАЦИЯ ...И ЩЕ СМЕ НА ВАРХА ...САМО ДА СИ СГЛАБИМ "КОМПАНИЯТА" ---" СУПЕР "КУ-КУ-ТРАНС-БЪЛГЕРИАН" !!!!!!
  • 15 Lonecheer

    34 1 Отговор
    Е драги хотелиери както се казва в една поговорка : за всяка свиня идва коледа! Толкова години лъгахте, грабихте хората а сега и вас ви ограбиха. Е свиквайте защото през 2020 ви очаква един лек спад от 30 % на туристи. Пак вдигайте цените и се чудете защо няма хора.
  • 16 Краен

    27 2 Отговор
    Слънчака ? Събаряйййй !!!
  • 17 Призрак

    30 2 Отговор
    Фалирайте говеда. Некадърници малоумни. Унищожихте туризма на България и построихте бетонни гори, където продавате дрога и проституция. Хак да ви е сега. Дано за хляб пари да не ви останат.Олигофрени такива. Ох как сладко ще се наспя тази вечер.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стефан

    17 1 Отговор
    Няма страшно бе хора, догодина чадъра 100 лева, кърпа 30 лева и паркинг 50 лева на ден, за сезона ще си избиете загубите от хората, зер КТБ не я плати народа, фалиралите банки и заводи не ги платиха хората на България, ние затова сме тук, да плащаме сметките на безскруполни политици и алчни хотелиери, на министри тераси, къщи за гости, АЕЦ БЕЛЕНЕ, САМОЛЕТИТЕ , ние затова сме тук и вегетираме за да плащаме сметки на картели, на Пеевски и ТЕЦ а на Доган,на бизнеса дето не плаща осигуровки, а най хубавото е че сме свикнали и имаме неизличим стохолмски синдром, вече няма спасение, освен оня от горе да ни залее с потоп и да се свършва.

    Коментиран от #21

  • 20 стоян георгиев

    9 0 Отговор
    страхотна новина за другарите у нас и за туристическите структури на гърция и турция.ще фалират български хотели ,демек български бизнес.кво по-добро за един пролетарии или нацинален предател??

    Коментиран от #22

  • 21 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стефан":

    Човече....ОПРАВИ МИ НАСТРОЕНИЕТО ЗА ЦЕЛИЯ ДЕН! По-точен коментар не съм виждал!! :-)))
  • 22 Баш Хотелиера

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Нема да са плашиш,пич..Догодина чадър и шезлонг-180лв, минводичка-25лв/0,5л-а от чумавите прасета съм прибрал едни убави котлетчета ( лудия касапин ма уреди-35лв/килото ) и ша избием и тааа, че и следващите 2-3 години.Ти виж,там оправи нещата с нискохигиеничния sex-туризъм, па после ша да делкаме на две....може и 60/40 за мене ..абе ко ша си играем на дребно-90/10 за мене...па като завлечем и бабите по селата за лук домате и картофе...ихууу...пей сърце, ич ми не требе ни Кук, ни Кок...малииии с тоа бизнес план ша оберем сите евросубсидии..нал'тъй.
  • 23 Niki

    5 0 Отговор
    Най-после хубава новина.
  • 24 гого

    2 0 Отговор
    Защо хотелиерите надигат вой до небето?Нали това е "пазарна "икономика?По силния в случая "Томас Кук" е наи....л по слабия в случая хотелиерския бизнес.То милиарди се изгубиха при фалита на КТБ,сега за някакви си 100-200 милиона ли ще мислим?Още по-гадното е,че политици в случая Магарешки се изцепи държавата да поеме фалита на "Томас Кук".А той защо не продава лекарствата и бензина си без пари?Пълен тюмбел!
  • 25 Сандо

    2 0 Отговор
    Интересно животно са българските бизнесмени.Искат ниски данъци,
    големи печалби,никакви регулации,никакви проверки,никакъв контрол,всъщност държавата да изчезне.И изведнъж пазарната икономика ги удря с големия чук - и разбират - чука фалита.И се сещат за държавата.Молят,плачат,заплашват - помощ,спасете ни.
    Жалки капиталисти.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Крал Мас

    0 0 Отговор
    Обикновен капитализъм.
  • 28 Голем смях

    2 0 Отговор
    Дюшеш им дойде на българските хотелиери фалита.Сега няма да платят на персонала ,на държавата данъците ,на доставчиците стоките .То и без това нищо не плащат и работят само за себе си,но сега удариха Джакпота.А бизнеса не търпи празни ниши.Догодина ще се пръкнат други туроператори и ще домъкнат хиляди пияндурници от Русия и Англия.Спете спокойно хотелиери.И много преди Томас Кук в България имаше туризъм и мноооого след тях ще има.
  • 29 емо73канар

    3 1 Отговор
    А дано да фалирате. А хотелите ще ги бутате ли??? Искам си старото черноморие.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.