Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 23:30 5 871 11

Има спекула в по-високите цени на свинското месо

  • свинско месо-
  • месо-
  • спекула

Като цяло, наблюдаваме малко дефицит на свинско месо и от там идва това колебание в цените

Има спекула в по-високите цени на свинското месо - 1

„Въпреки, че цената на свинското месо поевтинява през октомври с около лев, в сравнение с месец септември, когато отчетохме увеличение с около 45%, не е изключено на места да има спекулативно увеличение на цената на този продукт.“ – коментира за „Радио Благоевград“ на БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

По думите му, към момента, равнището на свинското месо е около 8.27 лв на едро за килограм, което е на половината като увеличение, което е отчетено през септември. Т.е. има намаляване с около 1.30 на кг. свинско месо на едро. „Друга интересна тенденция е, че цените на едро почти се сляха с цените на дребно, това е вследствие на предлагането във веригите. Като цяло, наблюдаваме малко дефицит на свинско месо и от там идва това колебание в цените. В момента, нямаме стабилна цена и това се дължи на голямото потребление от Китай, което се оформя и на големия износ от Европа, който върви към Китай. От гледна точка на българското свинско месо, наблюдавахме едно покачване на цените от 2.20 до 2.70 на живо тегло с ДДС, като поскъпването е с около 1 лев за крайния потребител, според разфасовката.“ – уточни Владимир Иванов. Според него, към момента в някои търговски вериги се предлага испанско свинско месо с цена под 7 лв. за кг, което е под себестойността на едро, това е ненормална пазарна тенденция, но е факт.

Владимир Иванов, прогнозира, че до Нова година не се очаква сериозно поскъпване на свинското месо, най-вероятно ще се запазят сегашните нива, дори месеци след коледно-новогодишните празници. Той обаче, не отрече опити за спекулативно вдигане на цените на свинското месо в някои търговски обекти, заради африканската чума по свинете.

„По отношение на останалите стоки се наблюдава стабилизиране на цените. Към днешна дата, „потребителската кошница“ е около 66 лева, при 64 лева миналата година. Цените на основните хранителни продукти в сравнение с 1989 година, са много по-ниски към днешна дата.“ – коментира още Владимир Иванов.

„Цените на свинското месо в Благоевград се повишиха през последните седмици и причината за това е, че намаляват животните.“ – категоричен е Борислав Киройчев, месопроизводител и месопреработвател от Благоевград. По думите му, това няма да е последното увеличение, очаква се подобно след няколко седмици или месец.

Борислав Киройчев не отрече, че от чужбина може да се внесе месо, „но от така наречените „парени животни“ с кожата – това месо е повече за преработка, но само ние и гърците в Европа дерем животните. Друго е драно, друго е парено и самите клиенти знаят много добре, какво означава това.“ – допълни месопреработвателят.

„Ние работим само с прясно месо, замразено не се влага, но за другите не мога да кажа. Там, където цената е по-ниска, качеството е под съмнение. Има хора, които заради цената са съгласни да жертват и себе си.“ – категоричен е Борислав Киройчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беър Грилс

    3 22 Отговор
    Ще папаме жаби другари каскети.Да живее Жан Клод Виденов 124 години.
  • 2 Свинар

    38 2 Отговор
    Купувайте си от селата, от селяните свинско месо. Поне тези, които са останали. Че това лято имаше геноцид, спрямо тях. Вкуса и качеството е осезаемо.
  • 3 Целта

    22 2 Отговор
    е постигната. За Коледа ще бъдат морските дарове.
  • 4 Varna

    25 3 Отговор
    Избихте прасетата после имало спекула.Внасяйте от Европа като сте мъдри
  • 5 Добро утро!

    12 3 Отговор
    А, добър ден!!
  • 6 Господа герберунги

    21 1 Отговор
    Благодарим ви, че унищожихте животновъдството в Бг. След масовото унищожаване на свинете през 2019 какво сте замислили през 2020г. за да "подобрите" живота на хората!
  • 7 Бокууу

    10 1 Отговор
    сега как ще си мажеш филията с мас? Още малко ще надминеш Каракачнов шкембето.
  • 8 Townboy

    4 2 Отговор
    Нали затова избиха родните прасета за да внесат на двойна цена свинско то американския резерв. Само едно се чудя, за какво са му на Боко толкова пари и не се ли насити вече за три мандата?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Боктулум

    2 0 Отговор
    Свинското е, скъпо, но вдига кръвното...!