Last news in Fakti

4 Юли, 2012 17:43 993 0

Ускоряваме газовата връзка с Гърция

  • енергетика-
  • гърция-
  • газ-
  • диверсификация
Ускоряваме газовата връзка с Гърция - 1
Снимка: Президентство

България и Гърция ще ускорят работата по изграждането на газовата връзка между двете страни, която е от важно значение за енергийната сигурност на региона, а финансирането вече е осигурено. Изграждането на връзката е била една от темите на разговора на президента Росен Плевнелиев с гръцкия му колега Каролос Папуляс в Атина, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Двете страни ще работят и за по-ефективно свързване на електрическите си мрежи, заяви пред журналисти държавният глава.

Това трябва да се случи в контекста на бъдещия единен европейски енергиен пазар, допълни Плевнелиев и припомни, че страната ни е основен износител на електроенергия за южната ни съседка.
 
Допълнителни усилия трябва да бъдат положени и по съвместни инфраструктурни проекти, сред които е и автомагистрала „Струма”, каза Росен Плевнелиев.

 

Според президента, България и Гърция могат по-ефективно да използват европейските инструменти за финансиране на регионални проекти, какъвто в момента е програмата за трансгранично сътрудничество до 2013 година, а след 2014 година - и Инструментът за свързване на Европа. Държавният глава открои перспективите за сътрудничество в Черноморския регион, включително в областта на туризма, като двете страни могат да предложат успешен съвместен туристически продукт.
 
Като изключително успешна определи президентът Плевнелиев инициативата на двете правителства да заседават съвместно. Това ще се случи за втори път до края на тази година, като предстои да бъдат уточнени „идеи за развитието на потенциала между двете страни”. Гърция е третият най-голям инвеститор в България, а гръцките компании създават над 100 хиляди работни места, припомни държавният глава.
 
България и Гърция могат да бъдат двигател на развитието на региона, смята президентът Плевнелиев, който призова двете страни да подготвят общи регионални проекти с европейска значимост.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА