Last news in Fakti

12 Юли, 2012 12:06 2 260 4

"Тотал" ще търси газ в Черно море

  • делян добрев-
  • газ-
  • тотал
"Тотал" ще търси газ в Черно море - 1
Платформите за добив на газ са обичайна гледка в Северно море

Френската компания "Тотал" печели правата да търси и проучва природен газ в Черно море – блок "Хан Аспарух".

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Министерския съвет.

Бързо оценихме офертите, като най-добрата бе представена от компанията "Тотал", която ще работи с ОМВ и "Репсол", уточни той.

Процедурата, която България проведе, беше много почтена и прозрачна и съществува интерес от наша страна към този блок, посочи Добрев.

По думите му с това проучване се залага много за диверсификацията на доставките на природен газ за България.

От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока "Хан Аспарух", каза пък представител на компанията "Тотал".

Очакванията за добив на блока хан Аспарух са за залежи между 80 и 100 млрд. куб. метра природен газ, заяви преди време Добрев.

Тогава стана ясно, че за проучването са се състезавали още най-голямата енергийна компания в света Exxon Mobil и британската Мелроуз. В началото на месеца стана ясно че Exxon са се отказали.

Надявам се - бързо да направите своите сондажи, тъй като това е от голямо значение за България, каза премиерът Бойко Борисов към представителите на печелившия консорциум "Тотал".

Концесионната такса ще е между 2 и 30% и тя ще зависи от големината на откритото находище.

 

Делян Добрев съобщи, че при проучвателни сондажи в румънската територия на дълбоко Черно море, на 15 км от северната граница с България, са доказани запаси между 40 и 80 млрд куб. м. газ.

Той изтъкна, че българският блок е приблизително три пъти по-голям от румънския, така че има надежди да бъдат открити същите значителни количества газ. "Нашата консумация на газ в момента е около 3 млрд куб. м. на година.

80 млрд куб. м. означава, че ще бъдем напълно енергийно независими за период от 30 години", заяви Добрев. "Перспективите на този блок са не само за газ, но и за нефт и очакванията за нефт също са обнадеждаващи", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    някой ще стане още по богат, някоя група, някой кръг но единственния който няма да види полза от това е народа а навси4кото отгоре ще яде дървото..помнете какво съм писал въпреки добивът бензина ще стане 3 пари ама трайна цена
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    то какво да не ядем дървото 4овек? От сега е ясно 4е сме в джаза.На6ата комисионна 6те е от 2 до 30%.Как 6те извикаме някой да ни взема нефта и газта и ние да сме на далавера само от 10 15 % примерно от цялата раота.И ква е файдата ???Ако 6те е под 50% от сумата по добре хи4 да не го барат.
  • 3 ivo

    0 0 Отговор
    i v sofia da izblikne gaz pak hee skap negi sluhaite tyk v bg gropirovkite diktyvat vsi4ko
  • 4 ..............

    0 0 Отговор
    ПРОДАДОХТЕ ДЪРЖАВАТА, ПАРАЗИТИ ТАКИВА.