Last news in Fakti

5 Юли, 2012 11:59 2 682 0

ГЕРБ чрез ВЕИ финансира НЕК

  • веи-
  • нек-
  • фотоволтаици

Възобновяемите източници на енергия се превърнаха в политическа дъвка, този хаос застрашава между 5 и 7 000 работни места, както и е застрашен експортният потенциал на България.

Енергийния сектор в страната е всичко друго, но не и предвидим и последователен, говорим наистина за едно влакче на ужасите. Това заяви Никола Газдов, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

По данни на БФА за периода юни-юли 2012 г има производствена мощност между 350 и 600 MWp , която се продава за 237 лв./кВтч. Тарифата е била значително висока преди няколко години, но сега е много по ниска, за периода 2007-2012 г. намаляването е от около 80%, коментира Газдов.

По представени от Газдов данни за 2012 г. според ДКЕРВ са произведени 660 кВтч енергия от фотоволтаични източници, като за тях са заплатени 320 100 000 лв. Данните на БФА показват, че за същата енергия са заплатени 251 900 000 лв. Има предположение, че разликата от средствата от тарифата за възобновяема енергия (68,2 млн лв.) ще отидат за капитализирането на НЕК, а не за производителите на енергията, каза още Газдов. На 16 фев 2011 г. ние предложихме да има еднократно намаление от 15-22% на тарифата, това предложение беше отхвърлено с неясни аргументи.

От 2009 досега имаме двама министри на икономиката и енергетиката, петима изп. директори в НЕК и трима в БЕХ, продължи Газдов. Дори ние имаме трудност да комуникираме нашите идеи, защото постоянно се сменят ръководителите на институциите. Ние твърдим, че като сдружение от около година и половина насам е много важно да има прозрачност. Не вярвам, че институциите не знаят колко проекта за възобновяема енергия има, както и колко договори за присъединяване са направени, каза още Газдов. Според представителят на БФА, когато се прави всичко през публични канали на комуникация, а не в някоя задна стаичка, лобизмът е защитаване на интереси.

Проблемът не са инвеститорите и "големите" цени в сектора на възобновяемата енергия, а липсата на публична информация, заяви Мария Янева, зам.-изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). Според нея няма информация, която да докаже, че причината за вдигането на цената на тока е тарифата за зелена енергия, както и за достоверността на прогнозите на ДКЕВР. Ако до месец не се получи информацията ще заведем дело срещу ДКЕВР за мълчалив отказ за публичен достъп до информация, допълни Янева.

Държавните регулатори трябва да бъдат независими, със създаването на комисия, която да следи работата на ДКЕВР ние показахме пред света, че имаме регулатор, който не е независим, допълни Костадинка Тодорова, експерт от Конфедерацията на асоциациите за екологична енергия (КАЕЕ).

Административната каша е пълна, една година след приемането на Закона за енергетиката има две поправки, без той да е влязъл в сила. Според мен промените не се касаят до проекти за фотоволтаична енергия , а за биомасата, и това е направено тихомълком, каза още Тодорова.

"Има някои горски барони, някои от тях са добре представени в парламента. Изведнъж се появиха няколко поправки, които дойдоха от земеделското министерство и депутати на ГЕРБ за префериране на биомасата.", допълни Газдов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА