Last news in Fakti

9 Юли, 2012 14:50 1 149 2

До 4 месеца след напускане на училище младежите да започват работа

  • безработица-
  • младежи-
  • тотю младенов-
  • сергей игнатов
До 4 месеца след напускане на училище младежите да започват работа - 1
Снимка БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов подписаха споразумение за обмен на информация като мярка срещу младежката безработица. Споразумението е в  изпълнение на националната инициатива „Работа за младите хора в България” 2012 – 2013 г., приета от Министерския съвет на 28 март 2012г. То цели насърчаване на достъпа на младежта до пазара на труда и укрепване на статута на стажантите, практикантите и чираците.  Съгласно документът е необходимо в срок от четири месеца от напускането на училище младите хора да са постъпили на работа, да учат или да се квалифицират.
МОМН ще предоставя на МТСП данни за рано отпадналите от училище и завършилите средно и висше образование, които не се обучават в следваща образователна степен. Въз основа на данните от МОМН, Бюрата по труда, общините, неправителствените организации, младежките организации ще могат да установят контакт с тези лица и да ги информират за възможностите за ползване на услуги за насочване на работа, включване в обучение, заетост, професионално ориентиране, мотивиране и др. дейности.
Споразумението предвижда МТСП да предоставя на МОМН данни от Агенцията по заетостта, частни трудови посредници и предприятия за временна работа за свободните работни места и възможностите за включване на младежи в обучение и заетост по програми, мерки и проекти, финансирани със средства от държавния бюджет и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Ще се изпращат и данни за регистрирани безработни лица по административно териториални единици, придобита образователна степен, област на образование,  продължителност и поредност на регистрацията. Данните ще се предоставят два пъти в годината през април и ноември или по искане на страните.
През първото петмесечие на 2012г. над 12 хиляди младежи са постъпили на работа на първичния пазар, обяви министър Младенов.  Над 7 600 от тях са устроени чрез посредничеството на бюрата, а близо 4 400 сами са започнали работа, след като са ползвали услугите за заетост на бюрата по труда – обучение, консултации, професионално ориентиране и др.
През юни безработицата е 10,8 процента и намалява с 0,2 процентни пункта спрямо май, отчете министър Младенов. Безработните лица са 354 825 или с 5 289 по-малко спрямо предходния месец.

Младежката безработица в България е 19,8 %. Последните данни за юни показват, че безработните младежи до 29-годишна възраст са 70 868.  Над 5000 фирми и около 4500 младежи пък са заявили желание да вземат участие по схемата з осигуряване на възможност за стажа по Оперативна програма "Развитие на човешки ресурси".


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захарче

    0 0 Отговор
    Мирише отново на комунизъм - ще ходите , ще ходите и пак до комунизъм ще опрете/кацнете !
  • 2 Ревизоро

    0 0 Отговор
    Ако мислехте за младите нямаше да назначавате свой-мой,както е в "Центъра за градска мобилност"("Паркинги и гаражи").Там е пълно с дъртаци пенсионери от милицията и армията.Както казват това е фирмата на "зелените чорапки".Много мислите за младите,няма що.Мошеници.