Last news in Fakti

9 Юли, 2012 20:50 2 674 7

Има ли таван за бензина и дизела?

  • бензин-
  • дизел-
  • петрол

 

Цените на бензина и дизела скочиха драстично с 10 стотинки само за последните два почивни дни. Миналия четвъртък дизелът се е продавал на колонките средно за 2,49 лева. Бензинът е бил пък с две стотинки по-евтин, съобщава bTV.

Първото увеличение е от петък в полунощ, когато хората обикновено тръгват към морето, а следващото е от полунощ в неделя, когато по традиция се пътува обратно.

„Ние калкулираме като парични потоци по-големи приходи, обаче същевременно в натурално изражение литрите или се запазват, или се понижават", коментира ситуацията Стефан Лазаров, собственик на бензиностанция.

Според икономистите поредното ударно увеличение на цените на бензина и дизела има съвсем логично обяснение - поскъпване на суровината за последния близо месец с около 11% и поевтиняване на еврото.

„Цената на суровия петрол скочи за последната седмица с 9% в долари. Допълнително еврото отслабна с 2,5-3 цента за този период, тоест още около 2% поскъпване", казва икономистът Лъчезар Богданов.

За обикновените хора икономическата пропорция е сбъркана - високи цени с ниски заплати. Според анализаторите в момента е трудно да се прогнозира какво ще се случи с цената на нефта в краткосрочен план. В дългосрочен очакванията са за продължаващо поскъпване.

Големите вериги бензиностанции, както и производителят "Лукойл", петролната и газова асоциация отказаха да говорят по темата. Така че трудно може да се каже дали тепърва да очакваме традиционното лятно поскъпване на горивата в разгара на активния отпускарски сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 0 Отговор
    .аси рекета.......петрола нодоле заради скъпия долар а тук ни лъжат обратното
  • 2 ivo

    0 1 Отговор
    tovae mafiata na boiko mal4ete si narode he stane benzina i 4 leva

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ivo":

    ne pich tova e arabska mafia.te diktuvat pravilata.Borisovniama petrolni kladenci nali znaesh.

    Коментиран от #4

  • 4 станишев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВИП АМГ":

    Не ББ няма петролни кладенци и за това играе заедно с Валентин Златев
  • 5 България-мизерия

    0 0 Отговор
    Хора спрете да си зареждате колите,аз моята спрях преди 3-4 месеца от тогава се возя на колело,и не съм сипал една капка гориво.Направете го и Вие,когато има спад на потребление 30-40% ще се усетят.Ама нали трябва да си возите Българските задници на кола.

    Коментиран от #6

  • 6 free_will

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "България-мизерия":

    Съгласен съм с теб България - Мизерия ... Трябва да им покажем ,че не може да си гледат тяхната печалба на база нашето оцеляване .
    Но трябва да сме общество за да можем всички да реагираме , иначе няма ефект . Аз също седнах на велосипед .
  • 7 икономиста

    0 0 Отговор
    Не се заблуждавайте че някой в Бг оказва влияние върху цената на бензина и дизела. Рафинерията е собственост и работи само с руски нефт от Лукойл Русия. Международните котировки са едно а цената на нискокачесвеният руски нефт франко порт Бургас друго, т.е. той е много по скъп и така си оправдават цените. В Бг ще бъде все по скъп бензина защото засега няма алтернатива за доставка от други страни. Нека поздравим другарите които докараха до фалит рафинерията Плевен /единствената фалирала рафинерия в света/ която може да работи с арабски нефт.