6 Януари, 2020 22:29 5 501 9

Играта с цените на едро продължава

  • сирене-
  • кашкавал-
  • цени-
  • борса

При основните хранителни продукти - яйца, брашно, олио и захар, няма драстични разлики в цените

Играта с цените на едро продължава - 1

Драстични разлики в цените на едро установява в редовните си бюлетини Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Логично е пазарът да определя цената. Експерти заявиха, че в крайна сметка потребителите плащат на дребно цени, които пък определят търговците. В много случаи те също се различават съществено от тези на едро, Така например кашкавалът се търгува в Стара Загора от 7 до 10,50 лв. за килограм на едро, а най-високата цена за килограм от традиционния млечен продукт „Витоша" е с 6 лв. по-висока или 13 лв. Тя е отчетена за продажба в тържищата в Смолян. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) в периода 30 декември - 3 януари 2020 г., коментира в. „Труд“

По 8 лв. за килограм на едро се търгува най-евтиният кашкавал в Сливен, докато най-високата цена в града достига 9,90 лв. В столицата продуктът може да се купи на цени от 9,50 до 11 лв. за килограм на едро.

Подобна е ситуацията при кравето сирене, чиято цена варира от 4,56 лв. до 8,04 лв. за килограм на едро в страната. В Сливен е отчетена едновременно най-ниската и най-високата цена на продукта. В Добрич търговците са най-облагодетелствани и дават максимум 4,77 лв. за килограм на едро от млечния продукт, а в столицата броят по 6,40 лв. за килограм на едро. В Стара Загора въпреки че купуват най-евтиния кашкавал, сиренето им струва от 6,30 до 7,50 лв. на едро, което е висока цена за страната.

При основните хранителни продукти - яйца, брашно, олио и захар, няма драстични разлики в цените, както при млечните продукти, но са отчетени промени. Търговците в Пловдив зареждат най-евтино захарта - 1,10 лв. за килограм, докато в Ловеч дават по 1,50 лв. Брашното във Враца и Добрич се търгува на най-ниските цени за страната - 0,58 и 0,77 лв. за килограм на едро, докато двойно повече (1,30 лв.) излиза продуктът в Бургас. Олио по 1,55 за литър купуват на борсите и тържищата на едро в Хасково, а в Пловдив за същия продукт плащат по 2,10 лв., а в София - 2,25 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    45 0 Отговор
    Това не са търговци, а спекуланти.
  • 2 Тъп тъпчо

    36 1 Отговор
    В нормалните страни цените се определят от търсенето, предлагането и конкуренцията. За съжаление у нас( ненормална страна и икономика), цените се определят от шайка алчни дерибеи, разбиващи всяка представа за икономика, но богатеейки въпреки всичко.
  • 3 СЪБУДЕТЕ се...

    37 2 Отговор
    Какво сирене и какъв кашкавал? КРАВИ няма ,а по рафтовете десетки видове сирена , Познайте от какво са направени и за какво си давате парите ? А КОЙ ПЕЧЕЛИ?!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Катаджия митничар

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "СЪБУДЕТЕ се...":

    Туристите!
  • 5 малко луканково

    17 1 Отговор
    Тиквун не яде кашкавал и сирене. Той лапа само суджуци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 made in bg

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "СЪБУДЕТЕ се...":

    Отговорът е на "Морска гара". Виж с какво са пълни, пристигащите контейнери и на кои камиони ги товарят. Всичките са на "юнаците" от рекламите.
  • 8 Йозеф

    9 1 Отговор
    През 2008 гърците бойкотираха цените на млякото. Единни, никой не купуваше мляко, до като цените не се нормализираха. Латвийците също бойкотираха хранителните си вериги и веднага имаше ефект. Обаче Ганьо търпи гордо, до смърт. Дране, завишени цени, ниско качество - овчедушие до гроб!
  • 9 Един

    1 0 Отговор
    ... то , "играта" с цените не е спирала!