Last news in Fakti

6 Януари, 2020 23:33 1 914 8

Спад в отдаването на апартаменти за гости

  • имот-
  • апартамент-
  • отдаване

Чрез платформи като Airbnb и Booking на краткосрочен наем апартаментите в София те са около 2800

Спад в отдаването на апартаменти за гости - 1
Снимка: Shutterstock

През последните месеци от 2019 г. за първи път браншът отчитат спад от 2% в обявите в платформите за краткосрочни наеми. Това коментира Борис Павлов за в. „Труд" собственик на фирма, която управлява имоти, отдадени за краткосрочен наем. По думите му ръст в отдаването на стаи и апартаменти за краткосрочен наем има, но темпът на растеж намалява прогресивно от 2017 г. насам. „Броят апартаменти, отдавани под наем краткосрочно през 2019 г„ нараства с 15% спрямо предходната година. През 2018 ръстът беше около 33%, а през 2017 - 95%", допълни той. Задължителната регистрация на апартаментите за гости от 2020 г. е една от причините да се наблюдава спад на обявите за краткосрочни наеми. На въпрос какво мисли за тази промяна, експертът коментира, че приветства да има правна рамка и ще бъде включен в работната група, която ще изготви наредбата за регистрация на обектите. .По този начин ще се уверим, че регистрацията ще изпълни основните си цели без да пречи на дейността и бизнеса", заяви Борис Павлов.

Чрез платформи като Airbnb и Booking на краткосрочен наем апартаментите в София те са около 2800, а в другите големи градове и основните ни курорти общо са около 7000.

Доходността от имота е повлияна от много фактори, сред които са локацията, големината на апартамента, сезонността и интериорът. Ако локацията и обзавеждането са на ниво, доходността вероятно ще бъде с около 30% по-висока от тази при отдаване на стандартен дългосрочен наем. В някои случаи е възможно да се постигне и до 70% по-висока доходност", допълни той. На апартаменти, отдадени под наем, са установявали щети при около 0,1% от настаняванията от над 10,000 обслужени краткосрочни наеми. До момента не сме имали случай на умишлено причинена щета, а най-често става въпрос за дребни повреди или счупвания, причинени от невнимание", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАТ КУЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    АЗ СЪМ НЕШТАСНИК И ОСВЕН ТУЙ НИГРАМОТИН..МОЛЯ ЗА ПЛЮСЧИТА..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДО Мъдератора

    9 0 Отговор
    НЕЩАСТНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПУДЕЛИ-ТРИЕТЕ ..А ОСТАВЯТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МРЪСОТИИ И ПСУВНИ..ПФУ..
  • 4 ГРАТ КОЗЛОДУЕЦ

    5 1 Отговор
    АЗ ПЛАЧА ЗА ХУЕЦ
  • 5 БОЕКО

    5 0 Отговор
    ФАК...ТИ..ФАК...ТИ...ФАК.ФАК.ФАК.ФАК..БРЕЕЕ..НАУЧИХ И АНГЛИЙСКИ..
  • 6 НЕ ТРИЙТЕ БЕ

    5 0 Отговор
    ПЕ ДАЛЧЕТА
  • 7 ПЕ ДАЛ

    3 0 Отговор
    Е МОДЕРАТУРА
  • 8 Съветник

    11 0 Отговор
    Отдавайте апартаменти, стаи и помещения под наем- ДОГОВАРЯЙТЕ СЕ с наемателите! Оставете една мутра или депутатски хотел с ПРАЗНА СТАЯ! НЕ ПРОДАВАЙТЕ имоти чрез брокери на ПРОЦЕНТ- наемайте АДВОКАТСКИ КАНТОРИ за сделките на ФИКСИРАН ХОНОРАР!!! Вземете да ПОУМНЕЕТЕ вече...