Last news in Fakti

18 Юли, 2012 12:10 2 317 0

„Лукойл“ продава пенсионния си фонд

  • лукойл-
  • газпром

Водещата в Русия петролна компания „Лукойл“ търси купувач на пенсионния си фонд, съобщава в. „Ведомости“.

Неофициално първоначалната цена на „Лукойл-гарант“ е била $1 млрд., но след срещи с заинтересовани купувачи тя е била намалена.

От ръководството на пенсионния фонд официално отрекоха, че водят преговори за продажба. Все пак неофициално се коментира, че интерес към сделката бил проявил фонда на Михаил Прохаров „Онексим“. Олигархът обаче се отказал, защото бил разтревожен от липсата на перспектива за развитието на пенсионната система в Русия.

„Лукойл-гарант“ е основан през 1994 г. Негови клиенти са 2,3 млн. души. Активите му възлизат на 86 млрд. рубли. Той е третият по големина фонд в Русия след „Газфонд“ и „Благосъстояние“.

Експерти коментираха за Факти.бг, че продажбата на „Лукойл-гарант“ е свързано с желанието на компанията-майка да преструктурира активите с цел да придобие по-голяма оперативност на експанзия на пазарите.

През последните седмици „Газпром“ направи „голям шлем“, ставайки съспонсор на УЕФА за Шампионска лига до 2015 г. Освен това руският енергиен монополист успя на стъпи на пазара на Великобритания като спонсор на „Челси“. Според подписания договор „Газпром“ през следващите 3 години ще доставя газ и ток на футболния отбор, който е собственост на руския олигарх Роман Абрамович. Освен това руският газов монополист получи възможноста за реклама като част от неговото участие в глобалната инициатива за Социалната отговорност на бизнеса.

През последните години властите във Великобритания отказваха да дадат разрешение на „Газпром“ да стъпи на местния пазар на битова газификация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА