Last news in Fakti

10 Юли, 2012 12:08 1 413 0

„Статойл“ е най-прозрачната компания, а „Газпром“-най-непрозрачната

  • статойл-
  • газпром-
  • трансперънси интернешънъл

Норвежката компания „Статойл“ е най-прозрачната в света, показва изследване на неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“ сред 105 водещи компании.

Това става на фона на продължаващата стачка в компанията, която заплашва с петролна криза скандинавската страна в разгара на летния туристически сезон.

„Статойл“ получава най-висока оценка от 8,3.

В призовата десятка влизат по една компания от Франция – France Telecom, ArcelorMittal от Люксембург, 2 от Германия – BASF и Aliamz и 5 от Великобритания. Най-добре се представят компаниите от САЩ ExxonMobil и Wal-Mart, които намират място в челната двайсетица на класацията.

Компаниите били оценявани по скала от 0 до 10, основаваща се на публична достъпност на информацията за антикорупционните системи, прозрачност в отчетността на структурирането им и количеството финансова информация, която предоставят за всяка страна, в която развиват дейност.

Като цяло компаниите показват подобрение в отчетността на ангажиментите им към програми за борба с корупцията спрямо изследването на „Трансперънси интернешънъл“ от 2008 г.

Но според проучването отчетността на банки и застрахователни компании за мерките за прозрачност не е показала добри резултати в цял свят, въпреки че именно непрозрачните структури на компаниите изиграха ключова роля за финансовата криза и въпреки отделеното значително внимание на намаляване на непрозрачността в сектора. 24-те финансови компании, включени в доклада, получават средна оценка от 4,2.

„Трансперънси интернешънъл“ призовава компаниите да се борят с корупцията, като разкриват повече информация за това как намаляват корупцията и като обявяват публично как са организирани и как се снабдяват със средства в страните, в които развиват дейност.

Газовият монополист „Газпром“ е единствената руска компания, която намира място в класацията. Тя заема незавидното 98 място. Слаба утеха е, че „Газпром“ разделя мястото си в класацията си като Toyota Motor, Amazon.com, Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, Honda motor и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА