Last news in Fakti

31 Януари, 2020 22:31 2 304 18

Брекзит сви вноса на британски стоки у нас

  • брекзит-
  • великобритания-
  • стоки

Търговското салдо продължава да е положително през последните девет години с изключение на 2016 година

Брекзит сви вноса на британски стоки у нас - 1
Снимка: БГНЕС

С 5 на сто е намалял вносът у нас от Обединеното кралство в месеците преди Брекзит. Стоки за 759.1 млн. лева сме купили от януари до края на октомври миналата година, докато за същия период през 2018 г. импортът е бил за 797.9 млн. лева, показва предварителната и най-нова статистика на Националния статистически институт.

На другия полюс е износът ни за Великобритания, макар и минимално. До началото на ноември м.г. импортът е на стойност 1,15 млрд. лева или с 1,1% повече спрямо същия период на 2018 г., отбелязва в. „Монитор“.

Търговското салдо продължава да е положително през последните девет години с изключение на 2016 г.

Великобритания е на 11-то място в нашия износ за 2018 г. и на 18-то място в нашия внос. Най-много от Острова през 2018 г. сме купили автомобили и лекарства, следвани от алкохол и машини. В обратна посока за Острова отиват части за превозни средства и лекарства. Част от новите стоки, които успешно се продават на Острова, са мебели. Няколко компании в сферата на информационните и комуникационните технологии също се налагат на пазара.

Към септември 2019 г. преките инвестиции на Великобритания в България са 159.8 млн. евро, показват данни на икономическото министерство. Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружество за метални изделия, конструкции и профили, голям дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на вина от грозде и търговец на цигари, показват данни на Българска агенция по инвестиции.

Български стоки, изнасяни към Великобритания, на обща стойност 23.6 млн. евро ще бъдат обмитени, при Брекзит без търговско споразумение между Лондон и ЕС, сочи анализ на Bloomberg. Сумата не е голяма. Осем други страни - Гърция, Финландия, Люксембург, Малта, Кипър, Латвия, Хърватия и Естония - ще бъдат по-леко засегнати от нас, показват данните.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    13 1 Отговор
    Ще гледам дали слънцето ще изгрее утре...
    Сигурно няма, заради Брекзит :)
  • 2 Многооо се радвам за тях.

    18 2 Отговор
    Многооо. Нищо не искам от тях.
  • 3 Да де

    4 11 Отговор
    Свитият Внос значи и свит Износ от територита на "великите " брити. Почна се! |Губим всички европейци.....
  • 4 Англите МИРИШАТ, защото са

    17 7 Отговор
    НЕЩИСТОПЛЪТНИ, КАТО Евреите. Само АНГЛИТЕ ОТ ВСИЧКИ ГЕРМАНИ МИРИШАТ, ДОРИ И ДА СА КЪПАНИ, ТЯЛОТО И КОЖАТА ИМ МИРИШЕ НА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ, КАКТО ПИШАТ И ЗА ЕВРЕИТЕ. ЕТО КАКВИ СА.

    Коментиран от #12

  • 5 да да да

    24 3 Отговор
    И кво? Не си спомням скоро да съм виждал нещо, на което да пише Made in UK...ааа, май някакъв шампоан ползвах от там, но мога и без него. За друго което се сещам са разхлопаните джипки с десни волани...и без тях по-добре. И така.

    Коментиран от #17

  • 6 защо

    10 3 Отговор
    О, Английо, защо ли днес
    бездушен жид те управлява?
  • 7 Англите МИРИШАТ, защото са

    8 6 Отговор
    НЕЧИСТОПЛЪТНИ, КАТО Евреите. Само АНГЛИТЕ ОТ ВСИЧКИ ГЕРМАНИ МИРИШАТ, ДОРИ И ДА СА КЪПАНИ, ТЯЛОТО И КОЖАТА ИМ МИРИШЕ НА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ, КАКТО ПИШАТ И ЗА ЕВРЕИТЕ. ЕТО КАКВИ СА.
  • 8 Дъртата сон

    9 2 Отговор
    Започна се, тези хора са страшно ядосани, че си създадоха сами толкова главоболия, от монархия, стана на анархия..!!!! Ако искат специалисти да останат там и те ще останат, друго всичко по родните си села...!!!
  • 9 Истина

    11 1 Отговор
    Плъховете първи усещат потъващите кораби и ги напускат .
  • 10 vasik atanasova

    7 2 Отговор
    че то у нас само китайско менте идва
    кви британски стоки че и се е свило
  • 11 TACO

    3 1 Отговор
    Важна е цената на уискито а тя не зависи от обедненото кралство. Ирландия, Шотландия правят добро уиски. Англия правят добър джин, но джинът върви със тоник. Rule Britania !
  • 12 Банка Моше Авраам

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Англите МИРИШАТ, защото са":

    Да обаче парите ви не миришат, а ние точно това правим да прибираме парите ви докато не са се вмирисали в портфейлите и джобовете ви.
  • 13 Никой

    2 0 Отговор
    Кат не щат пари британците да ми..... " имате забрана за публикуване на коментари!"
  • 14 Дриско

    7 0 Отговор
    Най накрая ще спрат колите с десен волан Браво
  • 15 Опа

    4 0 Отговор
    Не ми пука, не карам кола с десен волан, пия си домашна ракия, а ако ми се допие уиски, мисля че в скоро време Шотландците ще се върнат в ЕС и то като независима държава и те така. Да му мислят терикатите който имаха изгода от англия
  • 16 Мирчо Кришан

    3 0 Отговор
    Дано спрат да внасят коли с десни волани в България.
  • 17 Голям кеф

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "да да да":

    Най после ще спрат тези таралясници с десен волан!😀
  • 18 Гледач

    1 0 Отговор
    Спрете вноса от Британските производители. Стоките им са БОКЛУЦИ. А колите са им КЕНЕФИ.