Last news in Fakti

24 Юли, 2012 14:50 2 566 3

Глад за млади кадри в администрацията

  • стаж-
  • jobtiger-
  • държавна администрация
Глад за млади кадри в администрацията - 1
Петров – управител – JobTiger.bg, Лилия Борисова – секретар на съвета за административна реформа към МС и Гергана Андреева – ръководител на експертния екип на консорциума „Смарт”

Над 800 студенти, които са завършили втори курс, могат да кандидатстват за едномесечен стаж в 155 структури в държавната администрация. Това е възможно благодарение на Проект „Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация“, финансиран с безвъзмездната финансова помощ на ОП „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез "Европейския социален фонд”.

Изискванията към студентите:

  1. Да са студенти с непрекъснати права, в процес на обучение във висше учебно заведение в страната или чужбина към момента на кандидатстване след завършен втори курс;
  2. Oбразование съобразно стажантското място, за което кандидатстват;
  3. Среден успех от следването до момента – над 4.00;
  4. Желание за работа, личностно развитие и учене;
  5. Отлични комуникативни и организационни умения;
  6. Добра компютърна грамотност.

Документи се приемат до15 август. Стажът ще се проведе в периода 17 септември-17 октомври. Проектът е дългосрочен. Всеки студент, който премине през стаж тази година, може да кандидатства и през следващите години до завършване на висшето си образование. Могат да кандидатстват студенти както по бакалавърски, така и по магистърски програми. Кадрите и местата, където се търсят могат да бъдят видени тук.

„Първата вълна обхваща 815 стажантски места в 155 структури на държавната администрация. За втората са заявени 760 допълнително стажантски места, т.е. над 1500 общо”, обясни Светлозар Петров, управител на JobTiger.bg.

„Досега липсваше връзка между университетите и работодателите. Държавната администрация е един от най-големите работодатели и е важно студентите да могат да имат достъп до нея. Изводът, който направихме е, че държавната администрация се променя”, каза относно старта на кампанията Лилия Борисова – секретар на съвета за административна реформа към Министерски съвет.

„Основната цел е като експерти, които се занимаваме със студентски стажове да открием най-доброто като практика, да го доразработим и да създадем няколко устойчиви продукта, с които държавната администрация в бъдеще ще може да набира млади хора”, допълни Гергана Андреева – ръководител на експертния екип на консорциума „Смарт”.

Единият продукт е рамкови програми за провеждане на стажове. Задачата е разработване на програми, които да улеснят работодателите да предлагат стажове, т.е. да не се налага всяка една администрация да инвестира време и капацитет в създаването на стажантска програма. „Самата инвестиция в създаването на стажантски програми било то в държавната администрация или частния сектор, е нещо което отнема време и ресурси и затова много хора не се решават да го правят”, обяснява Андреева.

Другият продукт, който е още по-важен, защото ще позволи да привличаме и студентите в тази програма, е създаването на сайт. Там ще бъдат обявявани всички стажантски позиции. Ще се реализират кампании за кандидатстване. „Студентите ще имат възможност да получават информация. Предвидени са всички възможни съвременни начини за комуникация с младите хора”, допълни Андреева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е истината

    0 0 Отговор
    Терминал-2,или както някои казват "новия вятър на промяната" ги отнесе.Не им се иска на младите да са аргати на крадливите управници,и то за жълти стотинки.
  • 2 Захарче

    0 0 Отговор
    Канцеларските плъхове не дават път на новаторските идеи на младите ! Кой е луд да остане ? Това са пожизнени длъжности и не можеш с топ да ги преместиш . Да не говорим за "перфектната" компютърна и езикова подготовка ,която имат дъртите плъхоци !
  • 3 сньв

    0 0 Отговор
    Абе държавни хрантутеници. Т. Живков събираше народното събрание един път годишно.