10 Февруари, 2020 08:51 2 150 15

Бизнесът отново е против скъпия ток за индустрията

  • славин янакиев-
  • бизнес-
  • ток-
  • електроенергия

Цените на електроенергията достигнаха рекорд през уикенда

Бизнесът отново е против скъпия ток за индустрията - 1

„От началото на годината средната цена до този момент е 52 евро за мегават час. За сравнение в Германия за този период цената беше 32 евро, а във франция – 35. Този уикенд, когато в Германия цената беше под 2 евро, а във Франция – около 14, в България беше 63 евро. Това са несравнимо високи цени. Имаше моменти, в които стигнахме 130 евро на цената. За съжаление, това не са единични случаи на такива високи пикове ”. Това каза пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ собственикът на предприятие в Стара Загора Славин Янакиев относно рекорда на цените на тока за бизнеса през уикенда. 63 евро за киловатчас струваше тока у нас срещу евро и половина в Германия. Сравнението направи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Умишлено или не, тези високи цени, тази несигурност и непрогнозируемост убиват останалата индустрия в страната. Не става дума дали са малки семейни фирми или големи производствени фабрики, като нашата”, обясни Янакиев.

„Има и сделки над 300 лв., които са над 150 евро. Пиковете са много. Нашите изчисления показват, че цена над 40 евро за мегаватчас ни кара да работим на минус. Ние вече втори месец работим на загуба. За това, че средната цена е 2 евро. Тя се формира на база различни цени, които в много случаи скачат над 130 евро. И ние сме длъжни да ги купуваме, защото нашият производствен процес е такъв, че не можем да избираме кой час да работим и кой не. Ние сме длъжни да го купуваме. В същото време понасяме загуби и търпението ни се изчерпа. Нашите хора напускат фирмите, напускат страната. Те искат възнаграждения като в Западна Европа. Ние също искаме да им плащаме тези възнаграждения. А цената на основна суровина, каквато е електроенергията, е два пъти по-скъпа отколкото в Германия. В някои случаи е 30 пъти по-скъпа”, разкри той.

„Ние се превърнахме в едни брокери на тази независима българска енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти, неясно защо за нас. Не подлежи на никаква здрава логика цената на електроенергията ни да бъде по-висока, отколкото в Западна Европа. Ние нямаме по какъв начин да въздействаме, освен, вместо да се занимаваме с това, което можем да произвеждаме, да изкараме хората на улицата да протестираме, за да може да се обърне внимание, че ние се чувстваме окрадени и ограбени. За да може този пазар на т.н. свободна енергийна борса да стъпи на някаква здрава логика и да се подобрят нещата. Да можем ние да работим спокойно, с ясна в бъдещето представа каква ще бъде цената на тока и той да бъде съизмерим със съседните европейски страни или въобще в Западна Европа”, призова Янакиев.

В други развити индустриални държави като Франция и Испания токът също беше драстично по-евтин - съответно 14 и 30 евро. Това показват данните за цените ден напред на борсата за електроенергия в Европа. Токът в Германия в понеделник ще бъде почти два пъти по-евтин от този за българския бизнес.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    23 1 Отговор
    Единствената логика в БГ е яко дране на кожи, за да може шепа "избрани" да забогатяват максимално на гърба на милиони други дето трябва да мизерстват за целта. Който все още не го е разбрал това значи е много много зле, неслучайно милиони българи избягаха навън през последните години.
  • 2 Джеймс Прадлю

    22 1 Отговор
    американските централи ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 продават най-скъпия ток на Балканите с Гарантирано изкупуване и Гарантирано висока цена?!? Иван Костов беше подкупен от американците за да им ги продаде и да им разпише договорите за цена и изкупуване но няма забрана за влизане в САЩ заради Корупция! Хааахааааааахааааааааааа
  • 3 Ахахах

    11 1 Отговор
    Капитализъм е. Както каза една отрепка преди години, за Бога братя, не купувайте! Като ви е скъо тока не купувайте! Марш! Искахте Европейски ценности и правила с балкански спекуланти! Няма как да се случи това! Не става далаверата вече!
  • 4 СССРБарета

    13 1 Отговор
    целта на Кирил Домусчиев е да съсипе държавният ТЕЦ Марица Изток 2 в полза на американските тец-ове Марица Изток 1 и 3 за да угоди на шефовете си от Вашингтон! Ако не бяха неговите покровители от Вашингтон отдавна щеше да е в Сърбия или Дубай при Цветан Василев и Васил Божков

    Коментиран от #12

  • 5 Д. Димитров

    16 1 Отговор
    Да живей ГЕРБ и ЛОБИЗМА. Навсякъде по света борсата се прави за да се понижат цените... при нас картел работи отлично, корупцията си върви, парите си стигат до баце и всичко е точно... Бизнес в България няма да има докато решенията се взимат от сребролюбци и национални предатели! За запада това е изгодно, все пак по добре да сме консуматори и да купуваме боклуците им, отколкото да сме производители и износители! Разберете, ние сме протекторат, под модерно робство сме... не българите решават съдбата си.... До кога?
  • 6 Левски

    16 1 Отговор
    Кирил Домусчиев е американски Продажен бо......ук! иначе няма как да си обясним сериозната атака по държавния ТЕЦ Марица Изток 2 и пълното мълчание по темата за най-скъпият ток който се продава от американските тецове марица-изток 1 и 3 гарантирана висока цена и Гарантирано изкупуване за десетки години напред! И всичко това е в пълен разрез с европейските директиви защото се води държавна помощ за американските централи!
  • 7 Анонимен

    7 1 Отговор
    Крадците почнаха да се крадат един от друг
  • 8 Фатар бабаи

    5 1 Отговор
    ЗА ЖАЛОСТ ЛИЦЕТО НА БИЗНЕСА Е ДОМУСА. ТОГАВА ИЗОБЩО БИЗНЕС ЛИ ЩЕ СЕ НАРИЧА ИЛИ ИЗМАМИ
  • 9 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    цена от две евро за мегават няма !кви са тия смешковци дето пишат тия щуротии?цена две евро за киловат няма ,кво остава за мегават.цената от 100 евро на мегават е нормална че даже е и ниска.и не разбирам друго,що се очаква нашия ток да е по-евтин от немския да речем?суровините ли ни са евтини технологиите ли ни са много продуктивни?
  • 10 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Нали ревахте за свободен пазар на тока бе измислени бизнесмени !

    Коментиран от #15

  • 11 666666

    1 1 Отговор
    Еми, бизнеса да изкара работниците на улицата .Има министър по тоя ресор.Строителите на пътища как излязоха да подкрепят Тиквата!?!?Тези да излязат и да му искат оставката заедно с другите стачкуващи.Защото това е политиката на правителството.А,не политика на отделни служби и звена.
  • 12 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    До 4 ком -Защо лъжеш бе другарю кумунис -Извесно ли ти е че Тец 2 е задлъжнял с 500 милиона -да не би Домусчиев да направи това задлъжняване което води до фалит или 2400 човека персонал в теца и деректорите които са го украли и докарали до фалит
  • 13 Смешници

    1 0 Отговор
    Да си внасят ток от Германия, както искат да си внасят работници от трети страни. Домус ага много яростно атакува МИ-2 има някаква уйдурма ..............
  • 14 Ели

    2 0 Отговор
    Не може да закриваш най-евтиният производител на ток, и в същото време да толерираш безумно скъпите 1 и 3. Същото важи и за перките и фотоволтаиците,, ВЕЦ-ве.
    Истината е, всички ТЕЦ-ове - пример Англия - "желязната лейди", ВЕЦ-ове-гарантирано изкупуване на непазарен принцип, перки и фотовалтаици трябва да се закрият - корупционни практики,защото нямаме климатични условия- 6 месеца зима - фотоволтаици, перки - няма вятър.

    Трябва да се изгради Белене, и една енергийна стратегия за 50 г. - в която да се търсят евтини и субсидирани от държавата алтернативи.
    Разбира се, хранилката на бивши и настоящи политици, депутати и мафиотската структура обслужваща интересите им ще загине - те нямат научен и държавен потенциал да правят бизнес.

    Няма да дадат доброволно "кокалът" - възниква въпросът какво е решението, и докога една престъпна печалбарска сган и отрочетата им ще обпределят битието ни - а вече и внучетата им на 5-12 г., в икономически - кражби, и морален план - опростачване на нацията.

    В Германия след 1871 г. намират решение, %масонските" ложи, наднационални като генезис и развитие, се обединяват на национално ниво-световен прецедент единствен в историята,знаем какво следва.
  • 15 Курелин

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Къв свободен пазар бе муньо, да ти искат стартово 25 хиляди и после 12 хиляди всяка година заедно с n на брой таксички на мегават ако стартираш на борсата... това ли ти е свободния пазар? Естествено, че ще е скъпо нали трябва да си избият парата.