Last news in Fakti

27 Юли, 2012 12:12 2 764 12

Българската икономика се оказа жилава

  • цир-
  • икономика-
  • прохаски-
  • българия

През 2012 г. икономическият растеж на България няма да надвиши 1%, прогнозират от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). За съжаление този процент няма да се усети от населението. За да може да го почувства българи5на по джоба си, трябва да имаме растеж поне от 3% „Нещата не са толкова драматични, но като цяло оценката за състоянието на българската икономиката е, че през първите шест месеца на тази година се наблюдава застой”, споделя Георги Прохаски, председател на ЦИР.

След минимален растеж от 1.7% през 2011 г., на които не се радвахме и го считахме, че е твърде незначителен, през първото полугодие на 2012 г. има отстъпление и от този растеж. Данните за първото тримесечие по различните индикатори показват ръст от 0% до 0.9%. „Някои показатели ни карат да мислим, че има забавяне на икономиката. За трето поредно тримесечие брутната добавена стойност се свива. Този минимален растеж през първото тримесечие се дължи на т.нар. корективи, а не толкова на данните от самото производство”, обяснява Прохаски.

Промишлеността, която през 2011 г. имаше много добър растеж от 9%, слезе до 1.8% растеж през първо тримесечие на настоящата.

Финансова и застрахователна дейност регистрират спадове от началото на 2012 г. Както лизинговата така и застрахователната дейност продължават да се свиват.

„Във външната търговия също забелязахме застой. В началото на 2012 г. имаше спад, след това за радост май-юни регистрираме отново растеж. Но като цяло за първите пет месеца е само 0.9%.”, регистрират от ЦИР.

Крайното потребление се движи буквално нагоре-надолу около 0% Минимален растеж от 1.5% се регистрира за първото тримесечие на тази година. Броят на заетите в икономиката намалява. С1.6% на годишна база за първото тримесечие на 2012 г.

Безработицата наближава 13%. Над половината са продължително безработни. Високи нива се наблюдават сред младежите.

Негативните данни за българската икономика се дължат предимно на неблагоприятната среда на Стария континент. „Ако погледнем общо ситуацията в Европа, икономиката ми показва устойчивост и жилавост н тези икономически процеси. Някои предвиждания на връщане към отрицателния растеж не се случиха. Това до голяма степен е заслуга на българския бизнес, който се опитва да се приспособи и да намери изход”, коментира Прохаски.

Негативните данни за българската икономика се дължат предимно на неблагоприятната среда на Стария континент. „Ако погледнем общо ситуацията в Европа, икономиката ми показва устойчивост и жилавост н тези икономически процеси. Някои предвиждания на връщане към отрицателния растеж не се случиха. Това до голяма степен е заслуга на българския бизнес, който се опитва да се приспособи и да намери изход”, коментира Прохаски.

В някои сектори се наблюдава растеж. Промишлеността като най-голям сектор в икономиката ни, след нулевите резултати през първото тримесечие на 2012-а, през второто отчита подобрение. Аграрният сектор също се представя много добре – за четвърто поредно тримесечие има растеж, който се ускорява. Към момента данните за реколтата са много добри.

Добри данни има и за бизнес климата. За пръв път от 2008 г. регистрираме скромен растеж от 1.3% на инвестициите. Вносът на инвестиционни стоки за първите четири месец расте с 25%. Започнал е процес на ренивестиране. Преките чуждестранни инвестиции са значително по-високи от миналата година. За първите пет месеца те са почти 500 млн. EUR срещу 72 млн. EUR за същия период на 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Гън

    2 0 Отговор
    Проценти проценти докъто ги сметнеш и забравяш за какво става дума.Въпросът е какво става със заплатите.
  • 2 nikis72

    1 0 Отговор
    dokato e po izgodno da si darjish parite na lihva otkolkoto da pravish biznes ste e mnooogo zleeeee
  • 3 Захарче

    0 0 Отговор
    Жилава , жилава ама за чия сметка ?
  • 4 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Къде е тази българска икономика,че нещо не я виждам.Виждам само мутренска икономика.
  • 5 КРАЛИ МАРКО1

    1 0 Отговор
    КАЗВАТ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА, И СА ПРАВИ * ПРОСТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ИКОНОМИКА,
  • 6 на Дядо поп дедо му

    0 0 Отговор
    Точно така ,къде я тази икономика бе,за каква икономика става въпрос,Явно май ние не сме разбрали нещо...Наглеци ,дай им само да се хвалят в някъкви стъкмистики,Всеки го усеща по джоба си и знае за каква икономика става въпрос,Пърдон не икономика ,я икономия,д ,,,,в,,,,,,,м,,,,,,
  • 7 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ДА ГО Д...Т ПОЛИТИЦИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 български Голтак

    0 0 Отговор
    Тиквата ни разби.
  • 9 ..........

    0 0 Отговор
    Защо да е жилава????????
    Да не би по план-график досега да сме измрели.
    Папагали .
  • 10 Зло куче

    0 0 Отговор
    Да бе, жилава била!!!??? Тя просто е умряла. От там насетне какъв спад????????????????
  • 11 Дрън-дрън

    0 0 Отговор
    Недопустимо е да се говорят подобни глупости от хора, които имат претенциите да формират обществено мнение! Всъщност Прахаски икономист ли е изобщо?
    Какво значи за страна като България да повишава потреблението? Това неминуемо води до увеличаване на вноса, защото в страната все по-малко неща се произвеждат.
    България и българската икономика и производство имат един голям проблем и това се нарича Валутен борд, откойто ако България не излезе контролирано, ще излезе с гръм и трясък.
  • 12 fghj

    0 0 Отговор
    Какви 13 процента безработица. Ами тези 1 200 000 неплатени здравни откъде дойдоха???