Last news in Fakti

31 Юли, 2012 19:14 1 026 2

12,4% е безработицата у нас през юни

  • безработица-
  • българия

Безработицата в България през юни е била 12,4%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват още, че безработицата сред младите хора под 25-годишна възраст в страната ни е била 29,6% през същия месец. Безработните мъже са били 13,9%, а жените без работа - 10,7%.

През юни безработицата в страните от Еврозоната е достигнала 11,2% от икономически активното население, което е безпрецедентно високо ниво, съобщи още Евростат.

Според статистическата служба безработните през юни са били 17,8 милиона, което е със 123 000 повече в сравнение с предходния месец и с 2,02 милиона повече отколкото през юни миналата година.

Що се отнася до Евросъюза като цяло, безработицата през юни е достигнала 10,4% от трудоспособното население, каквото е било нивото през май, и това също е рекорд. Най-ниска е безработицата в Австрия - по 4,5%, следват Холандия с 5,1%, Германия и Люксембург - по 5,4%. Най-много хора без препитание има в Испания - 24,8%, а по данни от април в Гърция безработните са били 22,5%. В тези две страни е регистрирана и най-високата младежка безработица (лицата до 25 години) - 52,8% в Гърция и 52,7% в Испания.

Инфлацията в Еврозоната през юли е останала на нивото на юни - 2,4% в годишно изражение, гласят данни на Евростат. Вече 20-ти пореден месец инфлацията в зоната на общата валута надхвърля границата от 2%. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛНО

    0 1 Отговор
    БЕЗРАБОТИЦАТА Е 35%
  • 2 Лесният начин

    0 0 Отговор
    Доста висока безработица, скрита безработица. Не вярвам на официалните данни и изкривени статистики. Редица хора с висока квалификация стоят без работа, от Агенцията по заетостта твърдят, че само неквалифицираните нямат шанс да намерят работа! И ударът по тези хора е жесток - младежите не трупат необходимия опит, тези в зряла и активна възраст не са в състояние да се развиват, поради което и отпадат впоследствие от сериозните позиции - не са конкурентноспособни. И точно това е лесното - държавните чиновници си плямпат, отговорност никаква, после си тръгват и им се вписват пет години стаж в държавната администрация, за останалите резултата е по-различен - нямат никакъв избор. Изключително забавно ми стана и с програмата за обучение на предприемачи - около 95% никак не са склонни да се занимават с това, а трябвало и начален капитал! На печелившите - честито!