9 Март, 2020 20:40 2 348 6

1/4 от служителите могат да работят от вкъщи

  • хоум офис-
  • работа от вкъщи

Общият спад на икономиката в отделни сектори може да достигне до между 20 и 30%

1/4 от служителите могат да работят от вкъщи - 1
Снимка: Shutterstock

Около една четвърт от служителите в България може да работят от вкъщи, за да се предотврати както разпространението на грипната вълна, така и да се спре евентуалното разпространение на коронавирус. Това показват изчисленията на работодателите, съобщава БНТ.

Туризмът и транспортът са двата сектора, които ще бъдат най-засегнати от глобалното разпространение на коронавирус. Освен тези икономически сфери обаче, спад ще има и при производителите.

"Глобалният проблем, това е нарушаването на веригата от доставките, особено на тези, които са зависими от доставки и компоненти на суровини от най-засегнатите страни - Китай и Южна Корея", каза Томчо Томов, заместник-председател на БСК.

"По-сериозен е проблемът с разпространението на вируса в Европейския съюз, където са и нашите основни партньори - Италия, виждаме разпространение на вируса и в Германия и Франция", каза Васил Велев, председател на АИКБ.

Общият спад на икономиката в отделни сектори може да достигне до между 20 и 30%, прогнозират работодателите. Една от основните мерки е при възможност да се работи от вкъщи, вече има работодатели, които разпускат служителите си особено в сектора на информационните технологии, счетоводството и одита.

И докато в сектора на услугите могат да се възползват от правото си хората да работят от вкъщи, не във всички професии това е възможно, една от тези области, където това е напълно невъзможно е телевизията. За да гледат хората новини, всички тези хора трябва да бъдат на работните си места.

Друга идея, която отново според работодателите има шанс и трябва да бъде доразвита е електронното правителство.

"Посещението на държавната и местната администрация също дава възможност за пренасяне на коронавируса", допълни Томчо Томов.

Има и сектори, които ще спечелят от превантивните мерки срещу заразите, а именно козметичния, фармацефтичния бранш, шивашката индустрия.

"Не споделяме позицията, че трябва да се прекрати износа и доставката до редовни клиенти, защото това ще влоши икономическата ситуация, по-скоро недостига трябва да се компенсира чрез извънреден труд, чрез извънредни доставки", заяви Велев.

Бизнесът е категоричен също така, че не трябва да се насажда паника сред обществото, а напротив - да се работи в посока за повишаване на хигиенните навици, които са силно занижени особено при нискоквалифициарния персонал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666®

    9 0 Отговор
    Цялата администрация може да работи от вкъщи. А ако въобще не работи, ще е още по-добре.
  • 2 Хаджи Хаджи Българин

    7 0 Отговор
    Не само некфалицираният персонал! Ако в гетата пламне този вирус, тогава ще видим! Иначе лилавите венци, нямат и елементарна хигиенна култура!
  • 3 Боцкам от вкъщи

    3 1 Отговор
    Ще си джиткам с ТИР-а от вкъщи.Или пък ще си занеса 5 тонния струг дома.Еми да проститутката ще ми духа от вкъщи и аз ще съм си вкъщи.

    Коментиран от #5

  • 4 Една мн добре организирана атака

    7 0 Отговор
    Коронавирусът не е случайно явление, а е поне 10 години предварително планиран, както свински грип, ебола и другите вирусни заплахи бяха също тренировъчно пуснати, за да се разиграят сценарии и да се види обществената реакция. За жалост Коронавируса също е тренировка да се види реакцията, преди да се пусни нещо много страшно и смъртностно. Целта е масово разбиване на икономиките и масово смъртност на хората, като повечето ще измрат от глад и други болести в своите домове. Това е една добре планирана атака от Билдербергите, масоните и другите структури на световната мафия, която се занимава НЕ С ПРОИЗВОДСТВО, а с финансови измами, кражби, рекет и убийства!
  • 5 До коментар -3:

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боцкам от вкъщи":

    И накрая да не те изхвърлят от къщи !!!????
  • 6 Око

    2 0 Отговор
    Най- добре е държавните служители да работят от вкъщи!
    Дали ще четат новини и ще цъкат във фейса от дома или на работа - все тая!
    И може даже нета и отоплението да им плащате и на тези дето не са под наем в столицата, така да бачкат яко!