31 Май, 2021 14:16 2 977 4

Предлагат законови промени за работата от вкъщи

  • работа от вкъщи-
  • дистанционен режим

25% от работещите от вкъщи ще продължат с дистанционния режим 2-3 дни седмично

Предлагат законови промени за работата от вкъщи - 1
Снимка: Shutterstock

Да се създаде специална междуведомствена работна група за необходими изменения и допълнения в нормативната уредба, касаеща работата от разстояние. Това предлага Икономическият и социален съвет в своето становище "Ефекти от прилагане на работата от разстояние в България", съобщава pariteni.bg.

В него съветът констатира, че в условията на пандемията от COVID-19 работата от разстояние допринесе за това българската икономика да продължи да функционира, заетостта да бъде запазена, а загубите - ограничени. За този период делът на работещите от разстояние в рамките на ЕС се увеличи от 5 до около 40%.

Проучване на Съвета на жените в бизнеса в България показва, че 25% от работещите ще продължат в дистанционен режим на работа 2-3 дни/седмично, което е 7 пъти повече от преди COVID-19. Очевидно е, че от пандемията трябва да се извлекат много поуки, на основа на които да се увеличат възможностите и да се премахнат рисковете, свързани с работата от разстояние, като се отчита прехода на икономиката към цифровизация и към по-устойчиво развитие. Това би било гаранция за успешно адаптиране на пазара на труда към новите предизвикателства и осигуряване на дигитална гъвкавост, посочват от Икономическия и социален съвет.

Съществена препоръка на ИСС що се отнася до програмния период 2021 - 2027 година е да се прилагат добрите практики, така че европейските средства да достигат бързо до бенефициентите.

Съветът счита, че е необходимо да се търсят възможности за предприятията и хората от областите Перник, Кюстендил и Благоевград да имат достъп до справедливо финансиране според техните реални нужди.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    10 1 Отговор
    При всичките нови технологии не бива да има пречка хората да работят от вкъщи. Вече всеки разполага с лапторп или поне настолен компютър с камера. Може да се прави онлайн видеовръзка между няколко души. Може да се предават файлове и т.н. Единствената пречка е, че шефовете са свикнали да държат служителите си под чехъл и сега се опъват на бъдещето.
  • 3 МС наглост

    9 0 Отговор
    МайкроСофт спря Skype за 32-битови операционни машини! А си работеше без проблеми! Няма и Zoom за 32-битови ОС и за Линукс! ТОВА е нагла ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ!
    Защо ЕС не финансира изработването на безплатен публичен софтуер от типа на Skype и Zoom, който да се ползва на всички 32- и 64-битови операционни системи (вкл. Линукс)?! Защо купуваме за стотици милиони годишно лицензи за майкрософт офис за ползване в училищата и бюрокрацията, при положение че богата Бавария (съдилища, администрация, училища, университети, .... ) са минали от години на безплатния публичен Либре-Офис, вкл. и под Линукс, който замества МС-Офиса на 99,99% за административни и учебни цели?!

    Коментиран от #4

  • 4 Димов

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "МС наглост":

    Защото тези продукти само си мислехме, че са за наше удобство. Всъщност те са кукички със стръв, която клъвнахме и сега няма отърване.