Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 21:40 1 866 1

Пандемията намали работния ден в някои области

  • работа-
  • хоум офис

Проучванията на световна HR компания показват, че работата от вкъщи е повишила ефективността над 30 %

Пандемията намали работния ден в някои области - 1
Снимка: БГНЕС

COVID-19 е на път да унищожи традиционния 8-часовия работен ден, както го познаваме. Tова показват актуални проучвания, според които все повече компании изплащат заплати според свършената работа. На места пандемията въведе и 4-дневна работна седмица, предаде Nova.

„Може да разполагаш повече с времето си, не си притиснат, не ти се налага да си с много хора на едно място, което, освен зараза, както е с COVID-19, допринася и за повече натоварване“, посочва Димитър Бозов, който работи в чуждестранна компания за тютюневи изделия като финансист.

Заради пандемията той е преминал на работа от вкъщи.

Проучванията на световна HR компания показват, че работата от вкъщи е повишила ефективността над 30 %. И още- 76 на сто от хората оценяват положително факта, че имат контрол над графика си, а 75 процента не искат да се връщат в офиса.

„Въпреки че традиционно работодателят си фантазира, че служителят вкъщи си почива, скатава се, няма кой да го наблюдава и той си прави, каквото си иска - май се оказа точно обратното“ , твърди Ирина Йончева, ръководител отдел "Човешки ресурси" в HR компания.

„Този пазар на труда, който го познаваме с фиксирано работно време – от 08:00 до 17:30 часа вече няма да има значение. Защото все по-често ще прибягваме до това да си отчитаме работното време гъвкаво – даже не до час, а до минута“, категоричен е икономистът Румен Гълъбинов.

Въвеждането на 4-дневна работна седмица е друг от хипотетичните модели на работа. Но е възможно да е по-трудно приложим. „Четири дни искам да си купя хляб, останалите три – не искам. Просто трябва да се види как да се намести моделът“, твърди HR експертът.

Според икономисти обаче краят на пандемията няма да промени новите тенденции на трудовия пазар и поне една трета от персонала на фирмите, ще остане на дистанционна работа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йвйвувй

    3 0 Отговор
    Пандемията ми намали работния ден с 9часа