Новини

Увеличават се цените на брашното, яйцата, олиото и захарта

Публикувана: 10 Август, 2012 13:11
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1259
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

През периода 1 – 8 август 2012 г. средните цени на брашно тип "500" както на едро, така и на дребно отбелязват леко повишение, спрямо предходната седмица, съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Регистрираната средна цена на едро за страната през наблюдавания период е 0,91 лв./кг, като бележи леко повишение с 1,1% спрямо предходната седмица. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 0,73 лв./кг (Враца) до 1,01 лв./кг (Варна и София). В шест от областните центрове се наблюдава повишение на цените, най-чувствително в Смолян (с 16%). В осем от областите се отчита понижение на ценовите равнища, в границите от 1,1% (Кърджали и Ловеч) до 2,9% (Варна). По области, цените се движат в интервала от 0,94 лв./кг до 1,14 лв./кг, съответно в София и Кюстендил. Увеличение на ценовите стойности, в рамките на 4,6 - 10,5% се регистрира в половината от областите в страната, като най-значително брашното поскъпва във Варна (с 10,5%), Пловдив (с 9,3%) и Пазарджик (с 8,7%). Понижение на цените се наблюдава само в две области – в Добрич (с 6,3%) и София (с 2,6%).

През анализирания период средните за страната цени на едро и на дребно на яйца се запазват около нивата от предходната седмица. Предлагането на яйца - размер М, на борсите за поредна седмица е в ценовия диапазон от 0,17 лв./бр. до 0,26 лв./бр., съответно във Велико Търново и Варна. Леко увеличение на цените е налице в шест области, а намаление единствено в Хасково – с 0,01 лв./бр. Средно за страната, цените на яйца - размер М в големите супермаркети са по-високи от тези в малките магазини с 0,02 лв./бр., а за яйцата – размер L, с 0,05 лв./бр.

През периода средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,69 лв./литър, с 0,7% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Шумен (2,55 лв./литър), а на най-високи – в Добрич (2,88 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -2,5% (Ловеч) до +3,6% (Русе). През анализирания период цените на олиото в по-малките магазини се движат в границите от 2,97 лв./литър (Перник) до 3,23 лв./литър (Стара Загора). Изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица се наблюдава само в три области – повишение в интервала от 0,8 до 4,2%, най-значително в Стара Загора. Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно се регистрира в Стара Загора - 0,52 лв./литър за големите супермаркети и 0,67 лв./литър за по-малките търговски обекти.

През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на пилешкото месо за страната са без съществени изменения спрямо предходната седмица. За наблюдавания период предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в ценовия диапазон от 3,21 лв./кг до 4,35 лв./кг, като най-ниската стойност е отчетена в Монтана, а най-високата - в Ямбол. В преобладаващата част от областите се наблюдава леко седмично изменение на цените на едро в двете посоки, като в повечето случаи замразеното пиле е поскъпнало. Седмичното повишение е в рамките на 0,2 – 11,9%, най-чувствително – в Добрич (с 11,9%). Понижение от 0,7 до 2,4% е регистрирано в пет областни центъра, най-значително в Силистра. Наблюдаваните двупосочни колебания на цените оказват влияние върху средната цена на едро за страната и тя бележи повишение с 0,5% спрямо предходната седмица до 3,85 лв./кг. Средната за страната цена на едро на охладеното пиле отбелязва понижение с около 0,2% спрямо предходната седмица до 4,41 лв./кг. По области, ценовият диапазон е от 4,00 лв./кг (Търговище) до 4,78 лв./кг (Ловеч). Изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – понижение в Русе (с 3 %) и леко покачване в Благоевград (с 1,4%). По области, цените се движат в диапазона от 4,39 лв./кг (Шумен) до 5,15 лв./кг (Кърджали). Намаление на цените се регистрира в пет области, по-слабо изразено в Разград, Русе и Шумен (в рамките на 2,4 – 4,6%) и по-съществено във Враца и Монтана – с по 9,9%. Поскъпване се отчита само в Бургас (с 2,8%) и Варна (с 0,1%).

През периода на пазарите на едро и дребно на бяла кристална захар се регистрира леко повишение на средните цени за страната. Наблюдаваните през седмицата разнопосочни колебания на цените на едро на кристалната захар в по-голямата част от областите не се отразиха съществено върху средната цена за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,12 лв./кг, като бележи незначително повишение (с 0,5%), спрямо предходния седмичен период. На борсите в различните областни центрове захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,95 лв./кг (Добрич) до 2,40 лв./кг (Варна и Разград). Седмичните изменения са в интервала от -0,5% (Добрич, София и Хасково) до +4,3% (Варна). В големите супермаркети в страната захарта се предлага в ценовите граници от 2,12 лв./кг (Варна) до 2,35 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В девет от областните центрове се регистрира изменение на цените, като при всичките е налице поскъпване на продукта - най-значително в Стара Загора (с 9,3%) и Шумен (със 7,2%). По области, захарта продължава да се търгува в по-малките магазини на цени от 2,10 лв./кг до 2,45 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Кърджали, а най-високи – в Плевен и Шумен. Повишение на ценовите равнища спрямо предходната седмица се наблюдава в пет области, най-чувствително в Хасково (с 9,3%). Леко понижение на захарта в малките магазини се отчита единствено в Ловеч – с 1,1%.

При предлагането на пазара на агнешко месо през анализирания период средните цените на агнешко месо се запазват около нивата от предходния период, като в преобладаваща част от областите на страната цените както на едро, така и на дребно остават непроменени. По области, предлагането на едро на цели агнета е в ценовия диапазон от 11,75 лв./кг (Габрово) до 13,69 лв./кг (Благоевград). Единствено във Варна агнетата поскъпват (с 9%) спрямо предходната седмица, в резултат на което средната цена на едро за страната бележи незначително повишение (с 0,7%). При търговията на дребно с цяло агне в областите, където е налице предлагане на продукта, не се наблюдават изменения на ценовите стойности спрямо предходната седмица. Маржът между цената на едро на цяло агне и цената на дребно в големите супермаркети е в границите от 0,65 лв./кг в Ловеч до 1,25 лв./кг в Габрово.

Средната цена на едро на агнешки бут за изминалата седмица бележи незначително понижение с 0,8% спрямо предходната седмица, до 12,70 лв./кг. Предлагането на едро на агнешки бут продължава да варира в ценовия диапазон от 11,48 лв./кг (Кърджали) до 13,75 лв./кг (Плевен). В областите, където е отчетено предлагане на продукта, цените се запазват на нивата от предходната седмица.

Цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги, остават също стабилни и се движат в рамките от 12,24 лв./кг (Варна) до 14,55 лв./кг (Плевен). Единствено във Варна агнешкият бут се предлага на цена с 4,3% по-висока спрямо предходния период.

В другите търговски обекти в повечето области на страната, цените на дребно на агнешкия бут остават на равнището от предходната седмица. На най-ниски цени този вид разфасовка се предлага във Варна (9,50 лв./кг), а на най-високи – в Ловеч и Плевен (15,10 лв./кг). Седмични ценови изменения на продукта в ДТО са регистрирани само в два областни центъра – чувствително понижение на цените във Варна – с 28,6% и леко покачване в София – с 5,3%. За анализирания период, при търговията на едро с агнешка плешка ценовите нива в страната се запазват непроменени от предходната седмица и по области се движат в границите от 11,48 лв./кг до 13,30 лв./кг. Най-ниска стойности отново са отчетени в област Кърджали, а най-високи - във Велико Търново и Плевен. Стабилизирането на цените на дребно на агнешката плешка продължава и през тази седмица. По области, големите вериги предлагат агнешката плешка на ценови нива от 11,99 лв./кг (Бургас) до 14,30 лв./кг (Ловеч). Само във Варна се наблюдава седмично повишение на цената на продукта с 4,3%. В резултат на това и средната цена на дребно за страната отбелязва несъществено увеличение (с 0,4%) спрямо предходната седмица.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гост
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Иде есен , започва се приготвяне на зимнина , компоти , вина и ракия та няма начин да не се вдигне умишлено цената на захарта

Оценка:
-0 +0

ivan
(гост)

Неутрално
2 Отговор
ami kakto se vkarvat domati ot sasedni strani mogat da se vkarat i olio, zahar i brashno kadeto naprimer v edna espaniya sa po niski otkolkoto tuka da ama ne

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Георги Първанов
Георги Първанов категорично отказва пряк контакт с лидера на РЗС, който оглави парламентарна комисия за проучване на двата мандата на Първанов и Марин
Да дебатирам с Яне Янев? Имам самоуважение, което не ми позволява"

Още бисери