Last news in Fakti

7 Октомври, 2012 13:11 1 345 5

Олиото продължава да поскъпва

  • олио-
  • поскъпва-
  • реколта-
  • слънчоглед-
  • суша

Цените на олиото продължават да вървят нагоре от лятото насам и вече са с 4-5% по-високи в
сравнение с края на август, констатира БНТ. Производителите обясняват увеличението със
сушата и лошата реколта. В седмицата, в която министър Мирослав Найденов отново заговори за опити да се укротят цените, мнозина се питат има ли опасност цените на олиото на дребно да надхвърлят 4 лева за литър.

В момента три български града държат първенството по скъпо олио - София, Смолян и Благоевград. Преобладаващото мнение и на експерти, и на потребители е, че цените се вдигат спекулативно. Зареждането е от миналогодишната реколта и да се постъпва така не е правилно.  

„Няма обективни причини за поскъпването. Обясненията за лоша реколта са необосновани. Най-вероятно поскъпването е субективно“, коментира  Едуард Стойчев - председател на Държавната комисия по стоковите
борси и тържищата.

Все пак обаче тримесечната суша през лятото и продължителните рекордно високи температури са довели до по-ниска реколта на слънчогледа поне в Югизточна България. 153 кг от декар например е средният добив в Ямболска област, докато миналата година е бил 180-200 кг от декар. Според стопаните по-високата изкупна цена тази година ще компенсира по-малките добиви.

„Даже не очаквахме, че слънчогледът може да издържа на такива екстремни температури. Това, което се случи при нас, се случи и в цяла Европа, и в Украйна и именно от това се повлия и настъпи някакъв бум с цените на маслодайните култури“, обясни пред камерата на БНТ Михаил Шевкенов, председател на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите – Ямбол.

Заради очакваната слаба реколта търговията със слънчоглед е започнала от много високи цени - 950-960 лева за тон, но сега се е успокоила и варира от 900 до 930 лева за тон. Изкупните цени тази година са много
по-високи от миналогодишните, когато търговията вървеше между 650-700 лева за тон.

Производителите на олио обясняват поскъпването му с високите изкупни цени на слънчогледа не само у нас, но и на международните борси. Допълнително влияние върху повишението на цената оказват увеличените
разходи за електрическа енергия и горива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 0 Отговор
    до месец ще е 3.5- 4 лв.нарочно изчакват.

  • 2 никсън

    1 0 Отговор
    то и без това е едно олио , чиста водичка !!!! ама на дена е добро и по-добро ще става !!!
  • 3 Шофьорът

    1 0 Отговор
    Едно време си карах Маздичката с олио а сега каво стана,нафта в салатата ли да слагам?
  • 4 Войводата

    0 0 Отговор
    Стига лъжа, стига измама!Когато е киша е по лошо от суша. Трябва министъра да играе една дряновица неокастрена на посредниците,които завишават изкупните цени от 500 до 1000%,а веригите магазини да си отиват там от където са дошли,та да се спре тормозенето на българския народ.
  • 5 hhhh

    0 0 Отговор
    из европа надребно цената е 1,10 - 1.40 евро за литър, или 2,50-3,50 евро за 3 литра

    последния път купих за 2,60 3 литра

    пък те в бг ще ви искат по 2 евро за литър хахахахха
    (ето как се става милионер, казваш "нема реколта, ша дигаме цената, че мреме от глад", пускаш сичко с 100% по-скъпо и парите идват...... Ама тихо не сте го чули тука)