Last news in Fakti

13 Април, 2020 15:25 5 680 54

Големите търговски вериги негодуват

  • търговски вериги-
  • правителство-
  • българско производство

От бранша смятат, че новите закони изискват временно затваряне на магазините, за да се реорганизира работата им

Големите търговски вериги негодуват - 1
Снимка: БГНЕС

Големите търговски вериги заплашиха, че ще се наложи да изхвърлят чуждестранната стока от щандовете си, въпреки че и без друго реализират 70% от оборота си чрез български стоки. Това каза председателят на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Йордан Матеев пред BG On Air.

"Дори в момента в търговските вериги има доста по-голям дял от 50%“, казва Матеев. “По наши изчисления делът на българските стоки в оборотите на големите търговски вериги е около 70%. В условията на криза трябва да бъдем солидарни, този дял дори ще се увеличава. Но не сме съгласни това да става по насилствен път. Ако 70% от стоките са български и Министерството на земеделието и храните задължи веригите още 50% да са местни - до 200 км от областта, това означава, че всички вносни стоки трябва да бъдат изхвърлени“.

От бранша смятат, че новите закони изискват временно затваряне на магазините, за да се реорганизира работата им, според новите изисквания.

Представителят на СМТ казва още, че извънредното положение накара хората да се презапасяват със стоки от първа необходимост, което ще доведе до по-слаб оборот в обозримото бъдеще за супермаркетите. Освен това и други стоки с висока печалба не се търгуват добре към момента.

От бранша готвят контрапредложение за управляващите, с което да приложат някои доброволни промени, които да удовлетворяват, както самите тях, така и клиентите им.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    23 70 Отговор
    балгарското произвотство е лошо качеството е ниско и струва колкото нещто вносно което е хубаво неможе балгарско сирене да струва колкото е германското и сас доматите е така на пример цената е висока не си засложава да се дават пари за балгарски продукти боикот на балгарските продукти

    Коментиран от #6, #16, #23

  • 2 ИЗВЪН

    53 6 Отговор
    "... късно е либе за китка" Това трябваше да се случи още преди 15 - 20г. Ама лобито си е лоби..
  • 3 мечо

    19 38 Отговор
    хляп за 1,30-150 лева претпочитам да ям вносен хляп

    Коментиран от #46

  • 4 Буко Баламата

    50 9 Отговор
    Като не им изнася да затварят.

    Коментиран от #27, #44

  • 5 El boko

    56 11 Отговор
    Изобщо не ми дреме за чуждестранна та ви стока купувайте БЪЛГАРСКИ продукти!!! :(
  • 6 ПазарЖик

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Марш за буквар.

    Коментиран от #10

  • 7 El boko

    37 18 Отговор
    Да ги затварят тез вериги ограбващи малкия БГ бизнес!

    Коментиран от #37, #45

  • 8 прррц

    13 1 Отговор
    как негодуват едната пусна платена статия в факти.бг че щели да продават повече Български стоки!?
  • 9 Мдааа

    36 9 Отговор
    Ако веригите затворят дори за 2-3 дена е тогава лицето Борисов, ще види АД-а за който бленува ?

    Коментиран от #26

  • 10 мечо

    13 19 Отговор

    До коментар #6 от "ПазарЖик":

    заяждаш се но сам прав които няма аргоменти се заяжда хаиде кажи нещто положително за балгарското произвотство ама нямаш какво да кажеш иначе ми липсват копчета от клавиатурата и за това пиша така моля да ме извините

    Коментиран от #22, #38

  • 11 габровец от варна

    25 9 Отговор
    Правилно!Като не им е изгодно да се пръждосват!И без това половината им стоки са долнокачествени боклуци.
  • 12 Ръмпези

    32 6 Отговор
    ХОРА, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ ЗАДЪЛЖИ КАКВО ДА КОПУВАТЕ...ЗА МЕН НЯМА БЪЛГАРСКА, НЯМА ЧУЖДА СТОКА...ЗА МЕН ИМА- ТАЗИ СТАВА, ТАЗИ НЕ СТАВА...ТОВА Е ЧОВЕШКИ ОРГАНИЗЪМ...ПСИХИЯТРИ, ПСИХИЯТРИТЕ КЪДЕ СЕ ИЗПОКРИХА...
  • 13 мечо

    17 31 Отговор
    сирене балгарско произвотство мирише на стар чорап носен две седмици бес да се сваля и струва колкото качествено немско сирене от мляко които ти се топи вав устата божествен вкус

    Коментиран от #53

  • 14 поредната глупост

    26 10 Отговор
    понеже ни е малко мизерията, тиквеника ще затвори и веригите с евтините цени и многото стоки, да нямаме от къде и храна да си купим, тази мярка е една глупост, ще изгони веригите, и пак като в 90-та година ще трябва да ходим по борсите на мутрите за да си купим един стек фалшиви шоколади, щото няма да го има на друго място, ама той нали е мутра, все към мутренското го тегли
  • 15 Кажете..

    13 11 Отговор
    Тоя Йордан Матеев БЪЛГАРИН ли е , и колко получава, за да защитава вносния боклук, с който ни храни ЕС -ето? ДА вземе " Мечо" да му помага и да му купи нов компютър!
  • 16 ТИР

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Така като пишеш май не си ял български продукти,,Особено домати,,,

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Евлоги

    17 16 Отговор
    Аз си купувам само вносно.........българите само правят шашми а и стоката е нитратна.

    Коментиран от #28

  • 19 поредната глупост

    16 6 Отговор
    ми откъде да е ял мечо български домати, ако е млад циганин роден след 1990 година, и да е ял, е бил бебе или малко дете тогава и не помни, тази мярка е глупост, и се въвежда във възможно най неподходящия момент
  • 20 Муаха-ха-ха-ха...

    22 5 Отговор
    Български стоки !?! Аре ,бегай ! Такова животно нема ! Всичко к'во се прави тука е с вносни суровини.
  • 21 F.F

    26 9 Отговор
    Купувайте български стоки! Нека парите останат в България!
  • 22 gnom

    18 7 Отговор

    До коментар #10 от "мечо":

    Отворения, я ми покажи една единствена стока от внос, която да отговаря на БДС-от седемдесетте години на миналия век! Една стока! След това коментирай за качеството на западните стоки!

    Коментиран от #32

  • 23 Да да

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Мечо, твойта заплата, пенсийте, детцките ,майчинските и помощите идват от всичко българско което е произведено и продадено. КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКОТО.
  • 24 Ха ха

    21 1 Отговор
    Кой ми гарантира, че доматчето от чужд производител за 3лв не е сложено и на витрина български производител за 4лв Не трябва ли цената на обособените бългрски стоки да е по-евтина с оглед по-ниските транспортни разходи посочени до 200км? КОй дава гаранция, че продукта е отгледан тък, а не прекупен тук?
  • 25 адмирал

    17 1 Отговор
    Да си припомним разочарованието на самодържеца, когато получи първите резултати от скрининга на полицаи и лекари в Банско и видя, че заразата не е толкова масова, колкото му се иска. Да си припомним как на другия ден Ананиев писмено заповяда на хората под карантина да работят във ферми и хранително-преработвателни цехове, т.е. докато здравите са изолирани от слънце и въздух, заразените и контактните да им приготвят храна (за която сега насилствено се осигурява пласмент във веригите). Да си спомним също, че два дни по-късно самодържецът изпрати най-застрашения контингент да отиде на църква. Да си спомним и как отвори пазарите, след това ги затвори, а после пак ги отвори, ама обяви, че е само за малко – с което насърчи населението да се втурне натам, да се бута по обществен транспорт, да се скупчва на КПП-тата. И докато не сме забравили всичко това, да прочетем отново колко загрижен е самодържецът за българските производители. Нима?
  • 26 стоян

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа":

    До 9 ком -Какво очакваш да стане като затворят тия вериги че чак Борисов в ада =Преди 15 години като ги нямаше тия вериги да не бяхме гладни =пълно е с магазини през 300 метра

    Коментиран от #30

  • 27 Идиот

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Буко Баламата":

    А ти да ядеш шкембето на шкембе войводите. Лошото е, че покрай идиотите от правителството и ние ще трябва да ядем същото.
  • 28 Чапай

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Евлоги":

    А виждал ли си и знаеш ли как се прави вносната? Знаеш ли колко химикали използват ?

    Коментиран от #31

  • 29 Потребител

    11 0 Отговор
    1992г-голям завод сключи договор за доставка на 12000кисели млека на ден. Млякото много добро. След 6месеца млякото -айран. Край на договора.
  • 30 Спомени

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "стоян":

    За опашки от 4 заранта за мляко, хляб, кашкавал и какво ли не. И купони. А ти явно си се лишил от мозък, а от там и от спомени. Ама то от бивши комунисти няма какво да се чака. Приключихме с пазарната икономика. Желязната завеса много скоро се е отново реалност. Шундите във властта ще искат Европа да им праща пари за крадене, а ние да ядем домати и краставици от по 10 лева килото(ако изобщо ги има). Идиотизъм струва скъпо. Правителството явно се състезава с президента по популизъм без оглед на ситуацията. Честито!

    Коментиран от #35

  • 31 Оранжерия

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Чапай":

    Да, знам. В Европа се спазват правила, тапети и препарати-по определена норма. В българско няма такова нещо. И торовете и препаратите се бухат без оглед на здравето на потребителите, единствено да се изкара по-голям добив. Нищо не се говори, а няма и да се продума за нитрати и подобни.
  • 32 Бдс

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "gnom":

    Ти посочи една единствена българска стока, която да отговаря днес на онези стандарти. Ку-ку
  • 33 Дурхан

    6 5 Отговор
    Ако купуваш българско е скъпо и собсвениците ще си купуват Бентлита и Ягуяри ,ще харчат пари по силиконови пайнерки ..по добре вносно и евтино

    Коментиран от #34

  • 34 Бачо Киро

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Дурхан":

    Прав си, аман от разни селяци по полето, дето карат бентли и Ламборгини и си разнасят стоката с тях... Тъй де, кви са тея работи, във всяко село по 5 бентлита, 20 ягуара и 8 ролс ройса.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Илия

    10 3 Отговор
    Да не забравяме какво беше преди да дойдат големите вериги у нас! Покрай празници всичко поскъпваше, всеки надуваше цените по балкански! Всичко е объркано при нас, но аз помня как пазарях на времето по празници и как пазаря сега.

    Коментиран от #48

  • 37 Кой?

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "El boko":

    Прекупвачите ли?
  • 38 Прав си !

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "мечо":

    Като ,,плещиш" под път и над път ,,изберете българското" няма да осъмнеш със стока екстра качество.
    Псевдопатризма също няма да ,,ти" свърши работа повтаряйки изберете българското.
    Подкрепяш родното производство,а в случай, че си цениш и парите ?
    Нека българското стане признат символ на качество и няма да има нужда от малоумно агитиране.
    Разбира се, че България има и качествени стоки.
    А къде са ?
    99% от всичко качествено се изнася !
    Бг.потребител абсолютно нищо не вижда от качествените бг.продукти които така или иначе не са никак много.
    Така,че хайде да бъдем по-обективни и да държим връзка с реалноста.
  • 39 Репресиран от герб

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "мечо":

    А бре МЕЧО защо имам чувството че не си сиганин а. А ако си братчет много добре знаеш че никой не може да те задължи да пазаруваш каквото не искаш.
  • 40 ВЪЛКА ОТ УОЛСТРЙИТ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "мечо":

    Меченцето прибрах се от Швейцария 3 ден не съм се къпал имам Швейцарско сирене пробай след извънредното положение ще платиш може и бонус
  • 41 Сега маймунки

    3 1 Отговор
    ще ви вдигнат цените на храните по тоя начин защото алчни търговци ще тръгнат да надуват цените като с маските в началото на пандемията.Но нищо важното е да пре бем чуждестранните вериги нали.
  • 42 Какво значи

    5 0 Отговор
    те изнасят парите на България както съм чел доста пъти в коментарите като опорка.Те бг левове не изнасят обръщат си ги в евро и си го ползват него плащат си данъци и всичко в БГ защото иначе няма как да стане.И какво правят с парите си тяхната печалба си е лично тяхна работа са не съм им адвокат обаче имат добри неща и промоциий добри и тн и ако направите така че цените да поскъпнат по една или друга причина не съм съгласен с тоя цирк.
  • 43 Тука като има нещо хубаво

    3 0 Отговор
    некоя умна глава веднага казва ми те сега прекалено хубаво не е на хубаво дай да се връщаме в първобитния строй да си ни е арно как си ни е било
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ограбват ти мозъчните клетки на теб

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "El boko":

    Не живеем ли в свободна държава в която всеки има право да си пазарува от къде си иска.Аз харесвам Кауфланд и Лидъл а любимият ми магазин е Алди но го няма у бгто за ваше съжаление също.
  • 46 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    ПЪРВО СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, А НЕ С ПРАВОПИСНИ, ЕЛЕМЕНТАРНИ ГРЕШКИ.... ХЛЯП НЕ СЕ ПИШЕ С П, А С БУКВАТА "Б"..... ТОВА СЕ УЧИ В ПЪРВИ КЛАС....
  • 47 Бойко Тиквата от Банкя

    1 0 Отговор
    Знаем и виждаме ,че Европа иТурция са те хванали за топките ,но не позволявай да те склопят и да станеш ЕВНУХ.Бойко покажи ,че си Българин,подържай българското.

    Коментиран от #54

  • 48 до 36

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Илия":

    явно това е целта, веригите да напуснат България и да се върнат времената на фургоните и сериите с безумните цени. интересно ми е тия дето искат веригите да затворят откъде и пазаруват, че са толкова ербап

    Коментиран от #51

  • 49 Варненец

    1 0 Отговор
    Добре че тези оплювани от някои вериги са тук ,и положението е спокойно.Колкото до качеството и контрола вносните са много напред.Купуваш колбас и на него пише- 100гр са произведени от 130гр месо.На нашите таблицата на Менделеев.Понеже нашите подправки на които сме свикнали не се слагат,вкуса е друг и казваме че са боклук.Салам с канела,че аз да не ям пасти,но хората си го харесват.На нашите и подправките им се свидят.Мисля че Борисов си вкарва автогол,но това е мое мнение.
  • 50 Бате Шиши

    0 0 Отговор
    И деди Меди ще изкупят чуждите вериги на килограм,като старо желязо.Не са им наредили,свише отгоре...
  • 51 Ти,навярно

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "до 36":

    само тези вериги си виждал,чувал,посещавал.
    Ми може да дойдат и американски,такива,примерно Уолмарт.
  • 52 Blackthorn

    3 0 Отговор
    Като негодуват ВЪНКА! Веднага ще се намерят други, които с охота ще работят по правилата.
  • 53 Стрелата

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "мечо":

    Аз имам бг оригинал не пълни само устата само ела душиицоо
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.