Last news in Fakti

14 Април, 2020 13:47 3 427 7

И Фондът на фондовете ще подпомага бизнеса

  • фонд на фондовете-
  • бизнес-
  • кредити-
  • банки

Разработени са три инструмента за финансова помощ

И Фондът на фондовете ще подпомага бизнеса - 1

Фондът на фондовете, който управлява средствата на Европейския съюз по различните оперативни програми в България, обяви, че ще подпомогне с гаранции по кредити и микрокредити през търговските банки бизнеса.

Това обяви ръководството на фонда на пресконференция в Министерския съвет.

Кандидатстването ще се осъществява чрез представяне на бизнес план пред търговските банки.

Разработени са три инструмента за финансова помощ. Процедурата се очаква да започне "до няколко седмици", като се обмисля някои от кредитите да бъдат без лихва.

"Най-вероятно ще предложим на банките така наречената лихвена субсидия", обяви Александър Георгиев, изп. директор на фонда. Обясни, че това означава фондът да поеме пазарната лихва по даден кредит, който също ще бъде освободен и от такси при отпускането му от конкретната банка.

Подчерта, че все пак това е въпрос на уточнения, тъй като представлява промяна спрямо първоначалните изисквания на Брюксел и трябва да се съгласува с Европейската комисия.
Фондът ще предложи три инструмента.

Чрез "Портфейлна гаранция", който е комбинация от публичен и частен ресурс, до който ще се облекчи кандидатстването за кредитиране. Инструментът предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лв. кредити.

Предвижда се тези заеми до 10 г. основно за оборотни средства. Обмисля се компаниите, които запазят своите служители, да се възползват от безлихвен кредит за периода на кризата. Има опция за гратисен период за изплащане на главницата или лихвите. Всичко това обаче още не е договорено с банките, се разбра от ръководството на фонда.

Георгиев посочи, че портфейлната гаранция е основен инструмент за антикризисна гаранция. По думите му това е най-подходящият отговор на ситуацията, така че да се облекчи финансовият товар върху компаниите и в същото време банковата система да има повече увереност в подпомагането на бизнеса.

Вторият инструмент е за малкия бизнес. Той вече съществува в портфолиото на фонда и е насочен към малкия бизнес с кратка или никаква история и към самонаетите.

Целта е да се запази заетостта при микропредприятията. Инструментът към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност за увеличаване, ако средствата бъдат изразходвани. Инструментът е насочен към хора, които нямат възможност за банково кредитиране, защото са рискови, нямат оборотен капитал или финансови гаранции. На тях ще бъдат отпускани безлихвени кредити до 50 хил. лв., за които ще има облекчена процедура за кандидатстване, обясни изпълнителният директор и член на Управителния съвет Светослава Георгиева.

Инструментът за стартиращи компании ще предоставя кредитиране на стартиращи компании, занимаващи се с високи технологии. И тук процедурата за кандидатстване се очаква да бъде облекчена. От фонда обясниха, че именно тези компании ще помогнат на държавата да се възстанови след кризата.

Фондът на фондовете ще продължи да финансира общините, които и в момента развиват с инфраструктурните проекти, които развиват градската среда. По това перо има отделени 350 млн. лв.
Фондът управлява 1.2 млрд. лв. публичен ресурс, а още толкова са привлечени от частни институции. Общо 60% от този общо близо 2.5 млрд. лв. ресурс са "пуснати" на пазара под различни схеми в бизнес проекти, обяви ръководството на фонда.

Фонд на фондовете управлява средствата от 1.2 млрд. лева по четири оперативни програми: ОП “Развитие на човешките ресурси“, ОП “Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Околна среда“ и ОП „Региони в растеж“. Основната дейност на Фонд на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014-2020.

Финансовите инструменти са алтернативен начин на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Насочени към проекти, които потенциално биха могли да започнат да се самоиздържат, те осигуряват инвестиционна подкрепа чрез заеми, гаранции или дялово участие.

По този начин се оказва подкрепа на бизнеса и публичните институции с цел икономическо развитие. Финансовите инструменти дават възможност за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат използвани повторно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 888

    3 0 Отговор
    Не се знае кога...............................И С КРЕДИТИ.
  • 2 Аз не разбрах с какво се подпомага

    5 0 Отговор
    безвъзмездно обикновения човек,страдащ от кризата.Например на Балканите Гърция отпуска по 400 € безвъзмездно,Сърбия по 100 €,да не говорим за Западна Европа,САЩ и други страни.Какво ще ни набутват с кредити за необрозимо бъдеще,на определена група хора,за което нищо не се знае.
  • 3 ББР в оставка

    4 0 Отговор
    И те като нас ще подпомагат банките, а пък дали банките ще подпомогнат бизнеса - божа работа. Как ще се отчита тази мярка, от кого и кога също е божа работа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Балъка BG

    1 0 Отговор
    "Много се краде" цитат от Гешев.