Last news in Fakti

19 Април, 2020 11:41 3 948 46

Държавата да спонсорира почивката на медици, пенисонери и полицаи

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • хотелиери-
  • сезон-
  • спонсориране

Хотелиерите предлагат държавата да спонсорира почивката на медици, полицаи и пенсионери

Държавата да спонсорира почивката на медици, пенисонери и полицаи - 1
Снимка: БГНЕС

Надежди за късен летен сезон и държавни стимули, които да подтикнат българите да пътуват към родното Черноморие за по-евтина почивка. Това най-общо е концепцията на антикризисния план, по който работят Министерството на туризма и браншът за спасяване на летен сезон 2020.

Хотелиерите в Слънчев бряг настояват 15-те млн. лв. за външна реклама на България, която трябваше да се реализира от бранша, да се пренасочат за стимули за безплатна почивка на българите, които сега са на първа линия в битката с пандемията, за възрастни хора и частично поемане на средствата за отпуските на държавните чиновници, пише сп. "Икономист". Друга част от бранша настоява за отпадане на визите за руснаци и стимули за авиокомпаниите, опериращи на български летища. Министерството е готово да се откаже държавата да получава концесионни такси за ползването на плажовете, но в замяна концесионерите да не събират пари за ползването на шезлонги и чадъри от летовниците.

Кога ще започне сезонът?

Всички сметки в крайна сметка зависят от това кога ще започне сезонът. Най-оптимистичен е Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма, който смята, че българският туризъм ще бъде “размразен” на 14-ата седмица от въвеждането на извънредното положение в България, или някъде към 20 юни. “Китайците на 14-ата седмица отвориха техните хотели. Нормално е това да се случи и у нас”, мотивира се Драганов.

През седмицата министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че се готви за късен летен сезон – юли, август. Представители на бранша, присъствали на онлайн дискусии с министъра, обаче твърдят, че министерството работи според анализа на БАН, огласен на 13 април, според който най-вероятният вариант за развитието на пандемията Covid-19 в България е с пик в края на юни – средата на юли и с постепенна отмяна на мерките след това.

Късно лято с възможности за туризъм през август и септември очаква и Димитър Попов от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), водещ представител за скандинавския пазар. По негово наблюдение именно през тези месеци може да се наблюдава интерес на датски туристи към Черно море, като преди това е затихнал страхът от заболяването.

Според Диана Колчева, председател на сдружение “Клуб на хотелиера” в Несебър, браншът е готов за две седмици да подготви базите и да наеме необходимите работници, стига да има предварителна информация. Друг представител на бранша посочи, че в момента масова практика е хотелиери да предлагат ранни записвания за късна лятна почивка за края на август и началото на септември с отстъпка от 20%, ако се заплати до края на май. Оферта за семейство с едно дете заедно със закуските и вечерите за 7 дни излиза 650 лева. Подобни промоции, но с отстъпка до 15 на сто, предходни години се правеха за плащания до края на април.

Обратно в България

Екипът на Министерството на туризма работи по идеята държавата да не събира това лято такси от концесионерите, но в замяна на това те да предоставят чадърите и шезлонгите безплатно на летовниците. Ведомството на Ангелкова се надява това да стимулира повече българи да изберат Черноморието заради по-евтината почивка. Приходите за концесионерите, за да поддържат плажните ивици, се очаква да идват от плажните заведения, водните атракции и продавачите на сладолед, фреш, плодове и зеленчуци.

“Това е добра мярка. Истината е, че по принцип таксата за шезлонг и чадър е много висока. На юг от Бургас, в Черноморец, Созопол, комплектът е 24 лева, колкото струва нощувката в една двойна стая там. Е, кой ще даде тези средства за чадър и шезлонг”, сравнява Диана Колчева. “Всички тези средства, които стигнат до хотела, ресторанта, те ще се върнат обратно в държавата под формата на данъци, но преди това ще се задвижи българската икономика, ще се предотвратят редица фалити в туризма”, мотивира се тя.

Идеята се подкрепя и от Румен Драганов, който също вижда възможност мярката да увеличи интереса, а оттам и потреблението. Димитър Попов от АБТТА обаче е скептичен: “Основният проблем на българския туризъм е, че неговата леглова база е с пъти по-голяма от капацитета на плажовете в резултат на презастрояването. Ами тогава да намалят зоната с чадърите, за да има повече място за плажуващите”.

Веселин Налбантов: Слънчев бряг не е само дискотеки и купони, йонизацията на въздуха е подходяща за балнеодиспансер

Туристическото министерство работи и по дигитално приложение, което да позволява на летовниците да проверяват къде има свободни чадъри и шезлонги, цените им, както и хигиенните условия. Целта е в условия на тлееща зараза – всички експерти смятат, че новият коронавирус няма да изчезне окончателно с топлото време и ще продължи да циркулира – чрез приложението да се обменят и отзиви на потребители, те да се ориентират дали има необходимото отстояние от чадър до чадър, ако все още то се изисква като мярка.

От над 70 000 регистрирани безработни от началото на кризата 23,7% от тях са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", посочи преди дни Ангелкова.

Предложение на бранша за стимулиране на почивките по Черноморието е отпуснатите за първи път през тази година 15 млн. лв. за реклама на България на пазарите в Германия, Великобритания, Русия и страните от Вишеградската четворка да се пренасочат за стимули за вътрешния туризъм. От Клуба на хотелиера в Несебър предлагат част от тези средства да бъдат раздадени под формата на ваучери за специалистите, които в момента се борят на “първа линия” с вируса – медици, полицаи, жандармерия.

“Предлагаме подобни безплатни ваучери да има и за най-уязвимите в момента, българските пенсионери”, казва Диана Колчева. Сред другите предложения на бранша е от схемата да се възползват и държавната администрация и индустриите, които не са спирали да работят, и съответно служителите им имат отпуск, който да ползват. Идеята за тях е държавата да поема настаняването за 4 дни от 7-дневна почивка например.

“Средства за такива ваучери могат да се използват и от непохарчени пера от бюджета на Министерството на туризма, които бяха предвидени за участие в туристически борси по света и изложения. Т.е. от спестени пари за щандове, командировъчни, самолетни билети, нощувки и изхранване на командированите чиновници”, дава пример Колчева.

От Националния борд по туризма настояват да отпаднат визите за руските туристи, които посещават България. Диана Колчева и Румен Драганов подкрепят идеята и я надграждат – визите да се издават директно на летищата, при кацането на самолета с туристите. “И Турция, и Русия са много важни пазари за България. В Турция няма казина – ако визите се слагат на българските летища, знаете ли колко богати турци, запалени по хазарта, ще дойдат във Варна и в Бургас и ще изхарчат много пари”, смята Колчева.

Друга мярка, за която настоява Националният борд по туризма, са стимули за авиокомпаниите, които летят до България, чрез намаляване на летищните такси.

Карантина 5 звезди

Хотелиерите настояват държавата да изработи механизъм за компенсации за хотелите, ако в тях се идентифицира турист с Covid-19 и всички в хотела бъдат поставени под карантина и хотелът да загуби средства. Министерството на туризма проучва възможността дали подобни компенсации могат да се финансират с неусвоени средства по европрограми. Според Румен Драганов в такава ситуация трябва да се приложи подходът на Норвегия – ако бъде установен болен, той си стои в стаята, храната му се носи там, но не се налага карантина на останалите туристи.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешко

    25 0 Отговор
    Еееее да ви шоркам на мерките...
  • 2 Някой си

    43 0 Отговор
    Не държавата, НИЕ СПОНСОРИРАМЕ!
  • 3 Рошко

    26 2 Отговор
    Покажете ни една претъпкана болница със заразени, без фотоси от Италия Испания или от някъде другаде
  • 4 мали мали

    26 0 Отговор
    А за останалите няма ли да има,да ви имам мерките
  • 5 А нещо друго...

    26 1 Отговор
    Нали искахте държавата да не се меси?
  • 6 Цецо шлифера

    26 1 Отговор
    На Лайноморието-никога !!!
  • 7 El boko

    23 0 Отговор
    Така беше и при СОЦа :)
  • 8 Стига с тези приказки

    8 0 Отговор
    Много преписвате от Флагман,тази статия е от 2 дни.Вие ако сте драскачи аз съм турбалан.
  • 9 Тиберий

    10 3 Отговор
    Някога се спонсорираше почивката на трудещите се а сега на ПЕНИСОНЕРИТЕ

    Коментиран от #19

  • 10 Ръмпези

    17 0 Отговор
    КАКВА ДЪРЖАВА...НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ВСИЧКО Е ХАОС..ВСЕКИ БРАЩОЛЕВИ ГЛУПОСТИ КАТО ЕДИН ВИД САМОУСПОКОЕНИЕ...ПАК СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАР...
  • 11 Не може

    11 0 Отговор
    просто , ей така , да се раздават пари на калпак !
  • 12 ИЗБОРИТЕ ИДВАТ

    8 0 Отговор
    ИЗБОРИТЕ И ТОЗИ ПЪТ БЯХА РЕШЕНИ!
    Но кой ще плаща, никой не отговаря?
  • 13 В Турция

    9 4 Отговор
    Няма казина. Знаете ли, колко богати турци ще идват и ще оставят парите си в мутроландия. Без коментар. В ГЛАВИТЕ на герб им са само пари, пари
  • 14 гтши

    9 3 Отговор
    Пенсионерите са за парлама, виж полицаите всякак ще се облажат макар ,че първо на медиците на първа линия се полага.

    Коментиран от #34

  • 15 Държавните пари са нашите пари

    29 1 Отговор
    Баце, стига сме спонсорирали, кога ще дойде и нашия ред на работещите-бедни, които издържаме държавата - включително пенсионери, инвалиди, администрация, магистрати, учители, лекари, полицаи, пожарникари, военни, неработещи, учещи и т.н.
  • 16 Жоро

    34 3 Отговор
    Ние плащаме заплатите на докторите и на ченгетата а сега и на хотелиерите ще пълним гушите.
  • 17 ПУФ ПО КУХОТО КАНЧЕ

    28 1 Отговор
    Държава е във фалит ,този иска почивка, платена на хотел, я един по-дебел дрянов кол, през вратъ, та да те питам аз, разбра ли какво пиша?
  • 18 васларова ги праеше тия идиотщини не сте

    23 1 Отговор
    оригинални дори.И заваляха обилно идиотски идеи. Знаете ли хората от какво се нуждаят неотложно , най-вече . Аз на почивка не съм ходил от 1991 г., с изключение на кратковременни излети , такъв ми стана живота , месец за месец , къде да ходя да отпускам , като задължения ме гонят. Иначе идеята ви е ефективна , едни общи , наши пари да ги налеете в джобовете на определени ваши другари , защото мои не са.
  • 19 Дедо

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тиберий":

    Ще увеличат и ПЕНИСИТЕ с 6.7%
  • 20 циганин

    9 4 Отговор
    христос воскресе поне днес да бъдем смирени пред жертвата на нашия бог .... съгласен сам с статията днес няма да хуля и пиша глупости поне на този свят ден

    Коментиран от #42

  • 21 Миризлив пор

    19 1 Отговор
    А бе Тея не са у ред. До миналата година вместо да плащат нормални заплати вкарваха чужденци. Сега реват че някой трябва да им помага, нека разберат какво е било на хората които да оставили без препитание.
  • 22 ай сиктир

    11 0 Отговор
    Богатият вкарва повече в харната , но и прибира за себе си повече от системата , бедният е с малък принос , но и личните му постъпления , печалбата му , приходите му са по-малки , дори и този принос му е по-тежък и непосилен , прави ли това богатия привилегирован , по Конституция би следвало да сме с равни права и администрацията да гарантира това.
  • 23 Аз 2020

    24 0 Отговор
    Нали е пазарна инономика бре, направете си цените нормални и сами ще дойдат туристите. Ама не, искате да гушите яко и затова държавата да ви спонсорира...
  • 24 Данъкоплатец

    18 1 Отговор
    Не, не става! Някой друг път!
  • 25 Абсурдно

    17 2 Отговор
    Дайте още пари (от данъкоплатците!) на грабливите "хотелиери" мошеници червени и мутри , та им напълнете хотелите за Ганьова сметка !
  • 26 Барба Ганьос

    11 2 Отговор
    На мен ми спонсорираите почивката,не на Китен,а в Барселона.

    Коментиран от #28

  • 27 Бай Ганьо

    7 1 Отговор
    Коките сега дремат, и държавата трябва да им подсигури почивка, за да се наспинкат.
  • 28 НАРОДЪТ

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Барба Ганьос":

    Малко ли ти дадохме?! Купихме ти къщата, а сега дори и един билет не искаш да си платиш.Еееее Барба Ганьос, ама много си алчен, бре.Ще ти приседне.
  • 29 Порно

    10 0 Отговор
    Пак ще ни скубят , за да хрантутят чиновниците. След това ще изберат правилните хотели , които да усвояват държавната помощ. Но не им идва идеята да признаят за разходи похарчените в България пари за почивка и така да подпомогнат както туризма , така и тия дето реално работят. Но не , друго си е далаверата.
  • 30 Джудже

    7 0 Отговор
    Медиците не страдат ли достатъчно, че да ги принуждават да "почиват" на бетономорието?
  • 31 Да фалирват!!!

    16 0 Отговор
    Какъв е тоя комунизъм, бе? Държавата това, държавата онова. ДОКОГА ЩЕ РАЗЧИТАТЕ НА ДЪРЖАВАТА, БЕ, ЛЕШПЕРИ? Нали бяхте умните и красивите, оправяйте се сами! Когато строят хотелите където им падне псуват държавата, че се меси, а сега реват защо държавата не се намесва и не им плаща с парите на работниците, защото хотелиерите са некадърници, които изгониха дори българските туристи!!!! Партия Герб ще се окаже голям предател ако ги финансират тия паразити!
  • 32 Рангел

    10 0 Отговор
    Спокойно хора, това е шега.Разбира се че масата пенсионери ще отпаднат, има къде по нуждаещи се, политици, депутати, магистрати и други подобни боклуци
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Еййй

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "гтши":

    Къде забравяш мангустите бре .
    Накъде без тех они гласуват по съвест според кебапчетата оооо.
    Е ясно сметката,па че е платим нии обикновенноте дет си плащаме редовно.
    Е се някой требе да е будалата нали?
  • 35 БГ Турист

    6 1 Отговор
    Винаги ще предпочета най-скапания гръцки курорт пред Слънчака, пардон-Пущинака.Мои пари в джобовете на български мутрохотелиери няма да влязат докато съм жив. Да си пише кой каквото ще, аз на мизерници се научих да не вярвам.Безплатни щели да са чадърите, алабала..ще ги избият от друго тия мошенници.Но дори и това не ме бърка, по-лошото са хигиенните условия.Като знам какво плува в морето, че в хотела може да хванеш ако не короната, то със сигурност няма да те подмине я легионерската, я лаймската болест... не, не няма да рискувам, ако ще безплатно да е, а и пари да ми дават....
  • 36 месара

    8 1 Отговор
    тия се чудят как да лапнат некоя лев! 😂🤣иначе са загрижени за медиците от първа линия!
  • 37 Безработен

    3 1 Отговор
    аз пък съм ЗА да се помогне...но на малкия бизнес ;) до 20 легла...това е ;)

    Коментиран от #38

  • 38 БГ Турист

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Безработен":

    То и аз съм ''за'', ама да се помогне на бабите и дядовците, дето кОпат и се грижат лятото за да има домати и краставици за ол-инклузива, не на бандюгите, дето им ги купуват по 20ст/килото. Само че кога лище стане това..май че никога. Затова-Гърция гиби, барем моите пари да вършат работа на тия, които го могат. А наште..бе не ме бОли бастуня за мошенници и бандити.
  • 39 Sssr

    1 2 Отговор
    Policai li?che te sa na rabota be, tova da ne e pionerski lager.
  • 40 уточнете

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Държавата да спонсорира почивката на медици, пенисонери и полицаи. Кога започва почивката на пенисонерите и в кои курорти ще бъде?
  • 41 1944

    3 1 Отговор
    никакви визи за руснаците. черен печат в паспорта и обратно в кочината. трябват ни туристи да харчат , не да ядат банички.
  • 42 болга

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "циганин":

    а дядо коледа кога ще дойде
  • 43 Съдията Дред

    1 1 Отговор
    Ясно, нашите хора в хотелиерския бизнес ще просперират и тая година. Заплатите, разбира се, ще са минималната. А чиновниците, дето са изтощени от клатене на крака, си е редно да бъдат спонсорирани от нас, тъпите данъкоплатци. Пък пенсионерите за почивка ще се запишат от клубовете на Геп. Няма само калинки да почиват я, да пратим и родителите им, може и бабите и дядовците. Ние сме си свикнали да ни скубят.
  • 44 Зазо

    2 0 Отговор
    Полицаите и тук се натикали между медиците и пенсионерите.Навсякъде ли трябва да има дразнещи полицаи?Първо си оправете полицията,която е на светлинни години от американската и Европейската полиция.Света се променя а българската полиция тъпее,защото се управлява от шофьор на мутрите
  • 45 Досега

    3 0 Отговор
    Как беше? Саматориумите са пълни с медицински лица и техните родители. За полицайте си има техни бази, почивни станции и санаториуми, на народни цени! Тази, държавна помощ, е за наши хора.
  • 46 Иванов

    1 0 Отговор
    То бива нахалство но това вече няма граници.....Ласкаенето на една прогнила система /здравеопазване/, в която близо 85 % вършат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП дейности - нямам думи....Велики приказки за какво ли не ...на първа линия - втора и незнам какво още ...Лекарство за този грип няма е питам - КАК СТАВА ЛЕКУВАНЕТО.....Рискова дейност с елементарни практически дейности...Тези хора са далеч от понятието сложност ..но манията за величие и болните им амбиции е огромна.