22 Април, 2020 12:13 2 329 11

В САЩ обезщетенията за безработица са по-високи от някои обичайни заплати

  • сащ-
  • коронавирус-
  • обезщетенията за безработица

За някои работници в САЩ обезщетенията за безработица са по-високи от обичайните им заплати. Интересният казус създава проблеми на собственици на малък бизнес, които искат да рестартират дейността си и да върнат служителите си на работа. Това предава Business Insider.

Скай Мариета, собственичка на кафене в Харлан, Кентъки, каза пред американската медиа NPR, че ѝ се е наложило да затвори заведението си, тъй като служителите ѝ могат да печелят повече от обезщетенията за безработица, отколкото като сервират кафе за 10 до 15 долара на час.

"Ситуацията е такава, че за много хора логичният избор е да са безработни. Те са трудолюбиви, но по този начин могат да получат най-доброто заплащане в момента", заяви Мариета пред NPR.

Миналия месец Конгресът одобри изплащането на обезщетения за безработица в размер на 600 долара на седмица. Този ход срещу икономическата криза, породена от коронавирусната пандемия, ще струва 2,2 трилиона долара. 600-те долара се добавят към предоставените от различните щати обезщетения за безработица, като именно това увеличение ги прави по-доходоносни, отколкото получаването на заплата.

Както каза Иън Кулгрен от американската медийна компания Politico, съкратените служители могат да взимат близо 1000 долара обезщетения за безработица на седмица. За сравнение, работниците на пълен работен ден в ресторантьорския бизнес в САЩ печелят около 500 долара седмично.

Някои служители дори настояват да бъдат съкратени, за да могат да получават обезщетения за безработица, което създава основен проблем за компаниите. Това твърди Матю Тули, адвокат в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 предриемач

    3 7 Отговор
    Да теглиш безлихвен кредит е по-добре отколкото обещетение. Така всички ще станем кредитни милионери, а ще връщат после баламите с обещетенията.
  • 2 Това са измишльотини

    2 10 Отговор
    Няма такива обезщетения по-високи от взиманата заплата. Има добавки за деца.

    Коментиран от #3

  • 3 пппф

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Това са измишльотини":

    Има, има, ама не тук или в раша, а при гнилия капитализъм в САЩ
  • 4 обед стана

    5 4 Отговор
    Куде са копейките,а?що не тракат?
  • 5 А в русия как е?

    4 4 Отговор
    Там колко получават безработните?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рошко

    6 1 Отговор
    Ше са по големи, на ротшилд печатници те припушват вече като тецовете на ковачки и доган от печатане, сигурно вече на ролка ше ги раздават
  • 8 Динамит

    1 3 Отговор
    Такова животно нема помощите ще си ги вземат с вересийте
  • 9 Реално

    3 2 Отговор
    Ясно какви са им заплатите-щом помощите са по-големи от тях...И не виждам повод за радост на 4-5 ком.-явно не осъзнават абсурда на ситуацията...

    Коментиран от #10

  • 10 Просто човек

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Реално":

    Абе ей я се стегни, чети внимателно и се поинтересувай малко какви са им среднити заплати. Тук се говори само за някои заплати на най-ниско квалифицираната работна ръка, демек тия къде бачкат в кафенетата, сервитьорите в ресторантити, които освен заплати(минимални) получават и бакшиши, които там са позволени от закона и не се облагат с данъци, за разлика от заплатата им и магазинери в супермаркета(пак на минимална). Така че става въпрос не за заплатите по принцип, а само за най-ниските заплати и тези помощи са от новия пакет за икономически стимул и това е само временно, а иначе обезщетенията са по-ниски от заплатите, ако това те притеснява и ти е проблем.
  • 11 Ето така се прави

    1 1 Отговор
    инфлация, по-интересно е като всички получат по 1000 $, седмично и никой не работи, за колко време цените ще фръкнат и какво ще могат да си купят с хартийките ... не се радвайте на обезщетения и кредити а на работа ...