Last news in Fakti

25 Август, 2012 13:14 1 750 1

Незапомнена суша мори земеделието на Балканите

  • суша-
  • засушаване-
  • земеделие-
  • балкани

Незапомнена суша мори Балканите това лято и нанесе сериозни загуби на земеделието. Още отсега щетите се изчисляват на над един милиард евро в този беден район на Европа, коментира агенция Франс прес в статия, преведена от БГНЕС.

Безпрецедентните жеги с температури на места, надхвърлящи 41 градуса - като в Босна, където това бе най-високата измерена температура от 120 г. - дойдоха след особено суровата зима с ниски температури и рекордни снеговалежи в целия регион. Това лято дъжд практически не е валял на Балканите.

В Босна загубите на земеделието от сушата се изчисляват на 30 до 40% от реколтата, заяви ръководителят на националната асоциация на земеделците Сеад Желец.

Общата стойност на земеделската продукция в Босна е за около един милиард евро, т.е. щетите ще са над 300 милиона евро, смята Желец. Особено пострадаха от сушата царевицата, плодните култури и фуражните растения.
Земеделската камара на Хърватия изчислява загубите вследствие сушата на повече от един милиард куна (134 милиона евро), заяви нейният председател Матия Бърлосич.

Състояние на природна катастрофа бе обявено в няколко области, но преди всичко Славония - главната земеделска област на страната – пострада от сушата.

Славония направо е съсипана. Състоянието на пролетните култури бе катастрофално и очакваме загуби от 60 до 100%, уточни Бърлосич. От приблизително 1,5 милиона хектара обработвани земи в Хърватия едва 18 000 хектара се напояват.

В Сърбия първите оценки на загубите, предизвикани от сушата, възлизат на един милиард евро, става известно от правителствен източник.

Войводина, известна като "житницата" на страната, особено силно пострада от сушата. Загубите се изчисляват на 50% от земеделското производство. Засегнати са над един милион хектара, главно засети с царевица, уточнява източникът.

Сръбското правителство вече прие серия мерки, за да подпомогне селските стопани, чиито култури са унищожени от сушата.

В Косово реколтата ще е с 20% по-ниска от предвиденото, смята председателят на косовската търговска камара Сафет Герсалиу. Косово, което задоволява приблизително 50% от нуждите от храни с внос, а също съседна Черна гора – голям вносител на храни, се опасяват от скок на цените на хранителните продукти.

В Македония реколтата ще е с 20% по-слаба отколкото се предвиждаше, посочи министърът на земеделието Люпчо Димовски. Сушата имаше и други опустошителни последици за района, където десетки хиляди хектари насаждения изгоряха в пожари, предизвикани от високите температури, достигнали 40 градуса през юли и август.

Успоредно с това нивото на реките в района драматично се понижи, особено в Сърбия, която е заплашена от недостиг на питейна вода в някои райони. Главните водни пътища – Дунав и реките Сава и Тиса, макар и с рекордно понижение, все още са плавателни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    1 0 Отговор
    В БГ няма суша, нали едрите земевладелци опапаха евросубсидиите и им е през х...