Last news in Fakti

27 Май, 2020 08:24 9 240 20

Красимир Дачев скочи на ресторантьорите

  • красимир дачев-
  • ресторантьори

Държавата дава на тези, които най-много пискат, а най-малко внасят, убеден е Красимир Дачев

Красимир Дачев скочи на ресторантьорите - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

След като парламентът прие на първо четене промените в закона за ДДС, предвиждащи данъкът за хотели, ресторанти и книги да падне от 20% на 9%, сред бизнеса се породи недоволство. Зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев заяви, че мярката няма да промени ситуацията реално, защото ресторантьорите са работили "на тъмно" до този момент.

"За книгите никой няма да има нищо против, защото те не се отразяват много на бюджета. Същото е и с ресторантите и баровете, тъй като те досега не са внасяли пари в бюджета неофициално. Пък сега официално няма да внасят", посочи Дачев пред Bulgaria ON AIR.

От своя страна, част от ресторантьорите заявиха, че по-ниският данък добавена стойност ще им помогне да работят "на светло".

"Ако трябва да плащаме някой да се изсветли, за какво си говорим? Защо едни ще работят "на светло", други - "на тъмно"? И сега ще ги стимулираме, за да са открити", коментира той.

Според икономисти намаляването на данък добавена стойност за част от секторите отваря възможност за точене на ДДС. Зам.-председателят на БТПП подкрепи мнението и добави, че в Гърция е имало не един такъв пример.

"Трябваше да се въведе критерий за това какво си внесъл. Да се дава според приноса. Сега се дава на тези, които най-много пискат, а голяма част от тях не са внасяли във фондовете, от които се облагодетелстваха", допълни той.

Красимир Дачев каза още, че бизнесът приема мярката, само защото е временна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 234

    16 25 Отговор
    заръд него що дървета заминаха, от де идват кой и как ги сече
  • 2 Нагаждач

    21 35 Отговор
    Отвратителен.
  • 3 Ужас

    70 5 Отговор
    Б.Б.нацапа гащите, че ще протестират, а са много хора и им даде да точат държавата още!
  • 4 Абсурдистанска реалност.

    11 27 Отговор
    Да бе Дачев,защото зад тия които пискат стои като реален собственик държавата, но разбира се ти това много добре го знаеш.
    Въпроса е локуми да се разтягат.
  • 5 Страничен

    91 6 Отговор
    Прав е Дачев! Но явно много чукани от политическия “елит” имат участие в кръчмарството! Разпищяха се ,разреваха се и държавата им клекна!
  • 6 Иванов

    92 4 Отговор
    Изобщо никакво съжаление не трябва да има за разни кръчмари - ресторантьори - хотелиери....Някой направил имот за милиони от влачене на пари и трябва да му се угажда и то за какво ....Да си продават именията и да почват друго да правят.....Жалко за пчеличките които им вадят парите....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Не плащам без фискален бон

    72 4 Отговор
    Забравихте ли, че съвсем наскоро някои политици искаха едва ли не " задължителен бакшиш", за да облекчим собствениците на кръчми? Сега им намаляват ДДС, за да печелят още повече. Накрая сервитьорите ще си плащат за това, че ИМ работят, а ние- че минаваме по тротоарите покрай заведенията ИМ!
  • 9 Един

    48 4 Отговор
    Борсите за зеленчуци и плодове ! Автомонтьори !Строителни майстори ,Зъболекари, Лекари ,Магазини за авточасти, Гумаджии никой бележки не дава. Виж последните години ресторантите са едните, които чукат бележки понеже това е най - "нарочения " бранш и всички първо в него се оглеждат.А по -горе изброените са едни от най -безкруполните сектори..
  • 10 kolo

    37 5 Отговор
    С колко се намалиха цените в ресторантите???
    Трябва да се увеличат данъците им постоянен контрол със затваряне на заведения и ресторанти. Кий държи ресторанти КОЙ?

    Коментиран от #13

  • 11 Другарю Дачев

    14 15 Отговор
    как завзе най-печелившите леярни в България? Че и постави гроз-ната си дъщеря да ги управлява?
  • 12 4567890

    26 4 Отговор
    МИНАЛАТА ГОД. И БЕС КОРОНАТА СЕЗОНА ТОТАЛНО СА ПРОДЪНИ А КВО ЛИ ШЕ СТАНЕ СЕГА. И О % ДА ГО НАПРАЯТ ФАЙДА ЙОК. АС НЯМА СТЪПЯ НА БГ. МОРЕТО. КЕФ ТИ РИБА КЕФ ТИ ПАЛАМУТ. ГЪРЦИЯ ТУРЦИЯ КИПЪР - А ТУКА НИКАГДА ПА РУСКИЙ.
  • 13 факт

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "kolo":

    Ами аз примерно държа едно малко заведение с няколко маси , това намаление на ДДС нищо няма да ми помогне при положение , че трябва на неграмотната миячка да внасям осигуровки в/у 800лв. заплата , която много държавни чиновници не получават. Не мислете , че всичките заведения са на Слънчака и са като на Божо Кравата или ония запевчик Алибегов .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 на плаж но не в БГ

    12 0 Отговор
    Aкo щe ce нaмaля дaнъкa трябвa дa e зa вcички !
    Тoвa e лoбиcки зaкoн c цeл здрaвo крaдeнe ! A и зaщo ,aкo щe e caмo зa дa ce cъвзeмaт щe e дo крaя нa 2021 ??? Да ...( заради Т модератор ) cмoтaнaтa държaвa и държaвници !
  • 17 Draco

    6 0 Отговор
    Никой не иска да плаща данъци !
    Не се сърдете тогава , когато във време на криза и държавата не иска да ви дава безвъзмезна помощ ! Не се сърдете !
  • 18 Бойкот на кръчмета и бардаци

    11 0 Отговор
    Нашата фамилия не ползва и няма да ползва кръчми и бapдaци (наречени хотели)! Така че бaлъцитe да си плащат веднъж данъка на държавата и общините и после от тия данъци да субсидират кръметата и бapдaцитe при още повече увеличени цени, А оснавна дейност им е пробутване на некачествена и развалена храна, алкохол и кафе, и най-вече пране на пари от нарко-трафик, контрабанди всякави по приватизираните контрабандни и шпиoнcки канали на БKП+БЗHC+ДC+PУMHO!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 сиганин

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бойкот на кръчмета и бардаци":

    А ве братчет ти от маала си