20 Август, 2024 14:47 1 547 21

Масово се работи без трудов договор в хотелиерството и ресторантьорството

  • гит-
  • хотелиери-
  • ресторантьори-
  • договори-
  • заплащане

Близо 25% от проверките на ГИТ са установени именно в тези сектори

Масово се работи без трудов договор в хотелиерството и ресторантьорството - 1
Снимка: БГНЕС

Почти ¼ от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерство и ресторантьорство, показват данните от контролната дейност на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). За периода януари - юли 2024 г. контролните органи на Агенцията са установили 451 души, работещи без трудов договор в двете икономически дейности, което е 24% от всички 1914 случая.

Заради риска от използването на недеклариран труд във всичките му проявления – от възникването на трудовите правоотношения през заплащането на труда, работното време, отпуските и др., Инспекцията по труда осъществява целогодишен контрол в тези дейности. През активния туристически сезон се организират и инспекционни кампании в летните и зимните курорти.

За седемте месеца на 2024 г. в хотелиерството и ресторантьорството са извършени 3713 бр. проверки, при които са установени 18 372 бр. нарушения. От тях, свързани с осъществяване на трудовите правоотношения са 10503 бр., а със здравословните и безопасни условия на труд – 7658 бр.

Инспекцията по труда използва повода да напомни, че писменият трудов договор с ясно посочени условия на труд и заплащане в него защитава в най-пълна степен правата на работещите. Писмено договорената заплата е от значение за осигурителния доход, върху който се изчисляват обезщетенията в случай на временна неработоспособност, майчинство, безработица, а в дългосрочен план и пенсията.

Работата без трудов договор не е маловажно нарушение според българското трудово законодателство и при всеки установен случай контролните органи на Инспекцията по труда задължително налагат санкция от 1500 до 15 000 лв. Тези нарушения са и основание за отстраняване на работодателя от участие в процедури за обществени поръчки. Всеки работник или служител може да провери с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите, дали трудовият му договор е регистриран и какъв е реалният доход, върху който го осигурява работодателят.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 12 Отговор
    Аз си работя семейно.Защо да пускам договор на жена ми?

    Коментиран от #4

  • 2 Българин

    28 3 Отговор
    Самите хотели и ресторанти са построени без нужните документи и с незнайно какви пари вие за персонала сте се загрижили.
    Но доколкото знам и персонал вече няма.
  • 3 Град Козлодуй

    21 3 Отговор
    а Защо е Така Защото Няма Държава Справедливост Закони
  • 4 Град Козлодуй

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак си лъжеш Лъжи но Лъжеш Себе си Защото Вие господине Нямате Ресторант а Вие Сте Хигиенист в ЖП Централна Гара София а Съпруга Моля Нямате
  • 5 гражданин

    23 1 Отговор
    Тези хора не искат да плащат осигуровки ,за сметка на 500% печалби !!
  • 6 УРА,, УРА

    24 1 Отговор
    Защо ни ги пишат тези работи на нас? ГИТ да се захване първо с оня с дебелите ръце, мазната коса и вносните имена. Защо сега го няма никакъв? Иначе е първа писта да защитава БРАНША!
  • 7 Гого

    21 1 Отговор
    А, верно ли? Я по този повод им махнете данък печалба и им направете ДДС-то 0.5%!
  • 8 Не крия,

    15 0 Отговор
    ...че въобще не е само в тоя сектор.
  • 9 Ха,ха ..

    19 1 Отговор
    Да де ама няма нито един осъден работодател, въпреки че укриването на осигуровки е криминализирано.
    Това значи, че държавата покровителства бизнеса в краденето!
    Дребния бизнес е цакан от държавата, средния и едрия краде и е покровителстван от МВР и Прокурвуратурата!
  • 10 Галигео Галигей

    7 3 Отговор
    При демокрацията е тека,лошо нема!🥳🤡👍
  • 11 Даниел

    8 3 Отговор
    Те проходите не желаят да си изсветлят отказвайки банковите терминали,а какво остава за доходите!
  • 12 Иван

    9 0 Отговор
    И ко правим сега сигурно НИЩО нали статистиката е хубаво нещо ама нищо не струва
  • 13 Срамота

    9 0 Отговор
    А са къде са работодателите, да пискат, че няма персонал?
  • 14 Иван

    8 2 Отговор
    Бургас в самия център и в морска градина заведения пълно не се плаща с карта само в брой щото да може да се краде нали това е България
  • 15 Тома

    7 1 Отговор
    При мутрите е така.
  • 16 шев манчев да не е в

    5 2 Отговор
    трудов . печели и харчи . няма мъни за харчене . масово не карат бмв или мерцрдрс в тея браншове . днес ако изкара 100 как да даде на нап 92 . глупаво е . то това е временна работа . студентка от бургас кара изпити и за лятото сервитьорка . пеперудки и те малко изкарат в германия или турция . как да дават трудови и граждански . немогат .
  • 17 Бай Киро

    6 0 Отговор
    Оле,мале,ама вие открихте топлата вода,немогат да повярвам.Що министри се извървяха ,чак сега разбрали това е ужас без край!Подигравка за всички,които работят в туризма.
  • 18 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Държава без контрол - двор без кучета.
    То държава УЖ има, ама "кучетата" ѝ са толкова гладни, и проскубани че са" петимни само за кокалче, дори без месце" !! Най-вероятно държавата стои "зад гърба" на тази ИА, колкото и "зад гърба" на редовия униформен полицай!? Пък и защо? Работници, трудящи се - дето да се трудят, няма - само служители !?
    А някой контролира ли имотното и финансово състояние на членовете на тая ИА ГИТ ??
    Има и друго: Когато държавната машина работи само и единствено със забранителни режими и финансови санкции / как да се напълни тая хазна, когато от нея "смучат" над 700 хиляди бюджетници!??/ т.е. тя "държи за гушата" всеки един дръзнал да изкара някой лев, масово ще има хора, които ще се стремят да заобиколят рестрикциите !!
    Нашите държавници от ежби, завист, алчност и скандали може би ще се ПОУЧАТ от словенците, когато на тази територия / ако все още я има/ останат само 2/ ДВА/ милиона човеци !?
  • 19 Eдин

    4 1 Отговор
    Добър ден! Ми то това е от как се пръкна "демокрацията"!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.