13 Юли, 2024 06:22 4 558 32

Красимир Дачев: Външната търговия и индустрията се свиват и вървят надолу

  • красимир дачев-
  • бизнес-
  • икономика

Икономиката върви назад, защото е декапитализирана, смята бизнесменът

"Всичко се свива след онази еуфория, след Ковид кризата от 2022 г. От 2023 г. имаме 17 месеца постоянен спад. Пада вносът, пада и износът. Външната търговия се свива през май с близо 10% и тази тенденция продължава 14-и месец вече, а индустрията продължава да върви надолу 17-и месец. Което означава, че цялата 2023 г. продължаваме така".

Това заяви зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев в "Денят ON AIR".

Според него народът непрекъснато се отдалечава от политическия живот.

"Високите цени на енергията и производството на боеприпаси. Малко и складовете, които изчистиха със стари въоръжения, заедно с мишките ги продадохме на Украйна и от там дойдоха малко пари, те замазаха положението. Увеличават се близо 5% разходите при производителите. Което значи, че докато стигнат до потребителите, ще станат 15%. Ние с политиците имаме два различни дневни реда. Имат други задачи, други идеи, народът има съвсем други", допълни Дачев за Bulgaria ON AIR.

Всяка година отиваме с място и половина назад в класацията по конкурентоспособност, смята зам.-председателят на БТПП.

"Това, което става сега - ние падаме в ранглистата на конкурентоспособност по данни на Швейцарския институт за развитие и управление сме на 58-мо място от 67 държави. Едно назад от 2023 г., 10 назад сравнено с 2020 г. и в сравнение с 2010 г. сме с 20 места назад. Последните са Нигерия, Гана и Венецуела. Най-големият спад е в инфраструктурата и бизнеса. Първи сме по ръст на БПВ на глава от населението. Раздаваме заплати, взимаме заеми, даваме пенсии и увеличаваме доходите на населението. Това е временна заблуда", коментира гостът.

По негови думи икономиката върви назад, защото е декапитализирана.

"Защо се свива промишленото производство? С 6,3% спрямо миналата година, добивната промишленост с 15,5% и т.н. Постоянно намаляващото население не може да се изхрани. Едно време хранехме три Българии. Влязоха хора със самочувствие, които не са правили нищо през живота си. Догодина ще дойдат още по-лоши новини, които са неизбежни. Ние се отдалечаваме от иновативния влак. Дневният ред на обществото няма нищо общо с дневния ред на политиците. Видели ли сте сит човек да прави революция. Революция се прави от гладни хора", посочи Дачев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    25 8 Отговор
    А спрямо 1988 година?Защо не се сравнявате в икономическите си резултати с годината,в която социалистическа България имаше най-добри показатели?Нека да напомня на по-младите,че тогава като година за сравнение комунистите бяха избрали 1939 година,тая,в която Царство България е постигнала най-големи икономически успехи.Така и ще имаме донякъде обективно виждане кога сме били най-силно развити икономически.

    Коментиран от #31

  • 2 Име

    10 0 Отговор
    Пост икономика в чист вид!
  • 3 иновативният влак

    55 1 Отговор
    Всичките му заводи купени на безценица построени от комунистите.
    И сега как ще направиш иновация, трябва пак да дойде комунизма да ти построи нови и ти после да заграбиш, друг начин за иноваци при теб няма....

    Коментиран от #15

  • 4 Ха-ха

    50 1 Отговор
    Причината е че заводите бяха подарени на хора като тоя.Некомпетентен и само акъл ръси по телевизиите.

    Коментиран от #8

  • 5 българина

    28 7 Отговор
    важното е на украйна да й е добре, Денков така каза

    Коментиран от #10, #14

  • 6 Панта

    26 3 Отговор
    Тия работи ги говорим от години. Втори патрон кърши пръсти и рони сълзи.Когато ги казваме тия неща, ни пращат в Русия. Били сме комунисти. Имаме сме носталгия по соца. Това "дередже" е от поне 4 петилетки. Но ако българите изпускаха парата, като си биеха камшика на запад, днес и там е зле. Българите не са революционен народ. Готвят се тихичко за 500 годишно робство. И в това им е най голямата грешка. И природата ще довърши това, което са започнали политиците.

    Коментиран от #7

  • 7 Пламен

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "Панта":

    Революция се прави от гладни хора", посочи Дачев. В България гладни няма, няма и има. Бедност и мизерия, обаче винаги!

    Коментиран от #11

  • 8 Панта

    36 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха":

    И това е вярно. С малка подробност. В кражбата и разрухата, нямаше цвят. Това разделение по цвят, е в интерес точно на тези които ни зануляват. Тези които забавяха заплати, за да "дарят" на леви либерал партии, сега реват. Финансираха прайдове, вместо училища. Сега реват, че училището произвежда кретени. Купуваха си коли яхти и къщи. Вместо машини. Що не ревяха, когато се закриваше енергетиката. Що не реваха кога ровеха и продадоха за скраб поливни съоръжения.Да, през соца ТКЗС тата хранеха три Българии. Сега който ги припомня тия неща го наричат комунист. Кретените майко убийци, нямат цвят.
  • 9 Само питам

    24 2 Отговор
    Медиите са страшно нещо. Набедят някой лаик, че е експерт в нещо си, той вземе да си повярва я те го въртят нон стоп дори и след като окончателно се изчерпа. Докога ще го пускате този набеден за икономически експерт бизнесмен?

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Панта

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пламен":

    Кой казва, че няма гладни? Гаснят си в къщи и по улиците. Все още теглим заеми за пенсии. Но и там ще свърши. Българина го е пазила земята. Земята вече я няма. Карловско, сега пък гори. Българското село се обезлюди. Останаха 4 града, които дават фалшива илюзия за просперитет. Скоро ще започнат съкращенията. Къде ще отидат тези хора?На село ли? Там е пустиня. През Априлското въстание воеводите са палили къщите на въстаниците. Защо ли? Българина не е французин. Той ще си умре, псувайки в социалните мрежи. Тоя дзвер не мож го накара да гласува, въстание ще вдига.
  • 12 Панта

    32 1 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Когато с даскало по керамика престанат да дават акъл в студията. Оня, който продаде и бастиса поливното земеделие, кога стана политолог? Академици с шампоани. Доктори на науките с физическа подготовка на пожарникарите. Министри без един трудов ден,пишат конституция. За тях нищо не казваме. Щото са правоверни евроатлантици. Смешници.
  • 13 Продава се

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Набираме кравари за политагитация, Муууууууу
  • 14 Панта

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "българина":

    Споменах Карловско. Там сега горят къщи. Наводнените още чакат помощ от държавата. Коя държава? От Украйна ли. Главаначев ходи кога ги попиля градушката. Приказките му бяха, че държавата ще се намеси (забележете) на хората с застраховки, да си получат по бързо обещетенията. Тия хорица толкова са притиснати от европейското благополучие, че само до застраховки им е. Нищо, че държавата пак спа. Та, да търсят помощ от Украйна. Кинтите за победния край на Украйна, са в българския бюджет. Е, от посолството на Бандеращат ни се скараха. Да не им късаме от залъка, така да се каже. Карловско ще почака. До победния край.
  • 15 Ха ха ха

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "иновативният влак":

    Напълно сте прав за този изпедепцан мошеник.Сега се засилил и той да внася работници от средна Азия, за да му излезе по евтино , че е беден. Обаче тези Таджикистан, узбеки и киргизи са напаст божия. Това са и страшни но в началото прикритми ислямисти салафити. Който не си е имал работа с техните бързо организирани се ОПГ, той нищо не знае.Сега ги гонят и от Русия и не се знае кои и накъде ще се юрнат.

    Коментиран от #23

  • 16 Гост

    14 2 Отговор
    Честито ни членство в ЕС и Нату.
  • 17 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ти ли си българин бе, А3исе?
  • 18 Аз Кочо

    16 1 Отговор
    Това, което става сега - ние падаме в ранглистата на конкурентоспособност по данни на Швейцарския институт за развитие и управление сме на 58-мо място от 67 държави. Едно назад от 2023 г., 10 назад сравнено с 2020 г. и в сравнение с 2010 г. сме с 20 места назад. Последните са Нигерия, Гана и Венецуела. Най-големият спад е в инфраструктурата и бизнеса. Първи сме по ръст на БПВ на глава от населението. Раздаваме заплати, взимаме заеми, даваме пенсии и увеличаваме доходите на населението. Това е временна заблуда", коментира гостът.

    Този никога не ми е бил симпатичен, НО ТОВА КОЕТО КАЗВА Е САМАТА ИСТИНА!

    Живеем и уж просперираме но на кредит!!!!
  • 19 Иванчо

    18 3 Отговор
    Тоя доказан мошеник и комунистически приватизатор вместо да си излежи честно престъпленията е поискал, а и са му дали платформа да ръси серсемлъци.
    На тия наши "бизнесмени" все някой им е крив, че са некадърни и останалите трябва пожизнено да ги издържаме.
    Като не те бива, обявявай фалит и някой по-кадърен ще развие бизнеса.
  • 20 БгТопИдиот🇧🇬

    7 0 Отговор
    Мато ни брани ЕссР ни храни !

    Ганю лежи под дръвото и си свирука...
  • 21 Украинеца

    9 1 Отговор
    Дето се пише Българин тук
    цвъка минуси .
    Ей и на вас ви дадоха 4 милиарда подлогите ,
    от една бедна държава .
    Америка ви дава , но ви го пише на тефтера
    Едно взел , две връщаш .
  • 22 НАФАРФОРИЙ

    15 1 Отговор
    Искахте санкции и победа на фашисткия киевски режим на бойното поле над Руския народ- нашия спасител и брат.Искахте Нато, Златен милиард и райска градина населена с лгбт Неща Пък сега спад... Явно неможе и кино и сладолед едновременно. ГОСПОД не разрешава...
  • 23 Виж какво става на морето

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Не бой се! Те укрите като се юрнат насам с техните терористични опг-та, салафитите ще ти се сторят като детска забавачница...
  • 24 Човек от народа

    14 2 Отговор
    Присъединяване към Брикс и изгонване на Нато от България. Това е пътят по който трябва да вървим за да имаме бъдеще..

    Коментиран от #29

  • 25 Чичо

    0 0 Отговор
    Един друг експерт пък твърди обратното.

    Коментиран от #27

  • 26 Логично

    11 0 Отговор
    Не може продажките от герб ппдб и дпс да ни тикат към фашисткия бандеровски режим и да искат народа да не се отдалечава от политическия живот..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Запознат

    10 3 Отговор
    Този дребен човечец има само пари направени от робски труд на работещите в неговите фирми. Невероятен мошеник и завършен нарцис, такива бизнесмени в Китай ги водят на стадиона
  • 29 Неизбежност

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Човек от народа":

    Брикс е бъдещето, сащ и ес са миналото... Къде сме ние...

    Коментиран от #30

  • 30 Човек от народа

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Неизбежност":

    Въпросът е до кога ще ги търпим тияИзчадия да ни продават безнаказанов ново колониалноРобство..
  • 31 стоян

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    До 1 ком - писал си тъпотии - ,,1988 икономически била най добра при кумунизъма,, -а защо 1989 гд кумунистите фалираха държавата тогава и всичко се разпадна като е било токова добре 1988 - 70% от заводите са били на дотации от кумунистите за да не фалират
  • 32 велик кретено-зидар

    7 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ ПО 200 МЛН МИНИМУМ ВСЕКИ МЕСЕЦ ДА СИ ПОКРИВА РАЗХОДИТЕ, ЗАЩОТО РЕАЛНО НЯМА НИКАКВА ИКОНОМИКА, КАТО СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ ЩЕ ИЗОСТАНЕ УМСТВЕНО И ТЕХНОЛОГИЧНО С НАД 50 ГОДИНИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ В СВЕТА, СЛЕД КАТО СЕГА НИКОЙ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИНВЕСТИРА В ТАЯ ПРОТИВНА СТРАНА С ОТРЕПКИТЕ В НЕЯ ЗА ЕЛИТИ И ОБЩЕСТВО. НА МН МЕСТА НЯМА И ПЪТИЩА ДА ОСТАНАТ, А СРЕДНА КЛАСА ОТ ПЕНСИОНЕРИ И НА РОМИТЕ ПОКОЛЕНИЯТА С ТРОЙКИТЕ ЩЕ РАЗВИВАТ ДЪРЖАВАТА НАПРЕД И НАГОРЕ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ. НА ТЕОРИЯ БЪЛГАРИЯ УМРЕ, СЛЕДВА ДА ОСТАНЕ ПОД 5 МЛН ОЛИГОФРЕНА СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ, ЗАРАДИ ТОТАЛНО ОГРАБВАНЕ, ПОДИГРАВКА С ЖИВОТА НА ХОРАТА И ГЕНОЦИД, ПОЛУЧИ СЕ ЦИГАНИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА, НЕ НЯКАКВО РАЗВИТИЕ И РАСТЕЖ НА ОБЩЕСТВОТО.