Last news in Fakti

10 Септември, 2012 15:55 1 228 0

БСК отчита спад на заетите в дейностите по охрана и разследване

  • бск-
  • охранители

Значителен спад на работните места в икономически сектор "Дейности по охрана и разследване" в периода 2008-2011 г., намаление на броя на фирмите в бранша и сериозно застаряване на работната сила, заета в него, отчита секторен анализ на БСК, съобщават от камарата.

Анализът е разработен в рамките на проекта на БСК "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони". Проектът на финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а крайната му цел е изграждане на национална, онлайн базирана информационна система за оценка на компетенциите на работната сила.

Анализът е разработен от екип експерти, предложени от Секторния консултативен съвет "Частни услуги за сигурност", а целта на изследването е прогнозиране на вероятностните нови умения, компетенции и професии в сектора, едновременно с очертаване на дефицитните работни места, професии, специалности, умения и компетенции.

Към август 2012 г. в България има издадени 2174 лиценза за извършване на частна охранителна дейност, а отнетите или върнати лицензи са 61. По данни на НОИ в лицензираните фирми са заети 77 611 души, а по данни на МВР общият брой на служителите в лицензирани охранителни фирми са над 120 000.

Статистиката показва, че от 2008 до 2010 г. има плавен спад на броя на фирмите и в петте подсектора. От 4 888 през 2008 г. те намаляват до 4 514 през 2011 г. През 2011 г. се забелязва известно повишаване на броя на фирмите в три от подсекторите – "Консултантски услуги", "ЧОД без технически системи" и "Дейности в областта на техническите системи за сигурност", което може да се обясни с увеличената престъпност през последната година, в резултат на която се е генерирала по-интензивна необходимост от сигурност у потребителите.

По аналогичен начин стоят нещата и при броя на заетите. От 90 529 през 2008 г. те намаляват до 77 611 души през 2011 г. (по данни на НОИ). Най-силно засегнати от тенденцията за намаляване броя на заетите са подсекторите "Дейности по разследване и издирване", "Изграждане на ел.инсталации" и "Дейности в областта на технически системи за сигурност", докато при "ЧОД без използване на системи за сигурност" и "Консултантски услуги за охрана, сигурност и разследване" се забелязва малък ръст през 2011 г., в сравнение с 2010 г. Най-драстично е намалението на заетите в подсектор "Разследване и детективски услуги" – от 3849 души през 2008 г. те спадат на 862-ма души през 2011 г.

Намаляването на общия брой на фирмите, а оттам и на работните места в сектора, анализаторите отдават на икономическата криза и общите затруднения пред бизнеса, които доведоха до драстично намаление на бюджетите за охрана и сигурност и др. В резултат на всичко това, не малък брой фирми са прекратили дейност или са се пренасочили към други икономически дейности.

Важен показател при анализа на човешките ресурси в сектора е демографската структура на заетите. Данните показват, че общо за сектора мъжете представляват 84,5 % от всички заети, а жените – 15,5%. Възрастовата група 55-64 год. е с най-голям брой заети мъже (28%), следвана от 45-54 год. (21%). Впечатление прави и високата заетост на мъже над 65 год., което е типично за сектор "Дейности по охрана и разследване". Причина за тази тенденция е ниското заплащане на охранителния труд, което прави повечето длъжности в сектора непривлекателни за младите хора, но относително удовлетворителни за пенсионери и хора без много възможности за друга реализация, посочват от БСК.

Проучвания на Българска стопанска камара и други институции през първата половина на 2012 г. показаха, че най-дефицитните професии в България са изискващите сериозно и продължително образование. Секторът на частните услуги за сигурност не прави изключение от тенденцията към формиране на дефицит за квалифицирани кадри за секторните дейности, свързани с инженеринг и сервиз. В резултат на това, като дефицитни професии в сектора БСК посочва инженери и технически специалисти за проектиране, монтаж, програмиране, поддръжка и профилактика на съвременни системи за сигурност; ІТ специалисти за проектиране, изграждане и програмиране на интегрирани системи за сигурност/мрежи, специализиран софтуер и др. Ръководни специалисти; Служители в мониторинг центровете; Охранители – водачи на служебни кучета; Охранители на пропускателен режим; Охранители за охрана на масови мероприятия; Консултанти по сигурност; Служители в сферата на частните разследвания (частни детективи).

Обезпечаването на сигурността е основен проблем за всяко общество. През последните десет години световният пазар на такива продукти е нараснал почти десетократно - от приблизително 10 милиарда EUR на около 100 милиарда EUR през 2011 г., а годишният оборот в ЕС възлиза на 30 милиарда EUR. Последните тенденции в развитието на пазара обаче сочат, че делът на европейските дружества на световния пазар може да намалее значително, ако не се вземат мерки за повишаване на тяхната конкурентоспособност, заявяват от БСК. Според тях е необходим е изцяло нов закон, регламентиращ частните услуги за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА