Last news in Fakti

1 Април, 2024 15:21 2 137 1

Охранителните фирми в района на Червено море увеличиха таксите на корабите, които обслужват

  • хуси-
  • червено море-
  • охранители-
  • суми-
  • такси

Причината е засиленото пиратство и дейността на хусите

Охранителните фирми в района на Червено море увеличиха таксите на корабите, които обслужват - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на услугите на частни охранителни фирми за търговски кораби в района на Червено море се повишиха рязко напоследък поради засиленото пиратство и дейността на хусите, съобщи сомалийският новинарски портал Shabelle Media Network с позоваване на данни от специализираната аналитична група Splash Extra.

Търсенето на професионална охрана се е увеличило значително от началото на 2024 г., а цената на тридневна работа на охранители на борда на кораб започва от 20 000 USD. Засегнати са най-вече кораби за насипни товари. В същото време цената много зависи от независими оценители, които определят цената на защитата на конкретен кораб. Дейността им не е регламентирана по никакъв начин, а цената на охранителните услуги, която те определят, може да варира значително. Например, оценките на двама експерти се различават с над една четвърт в случая с контейнеровозния кораб Ever Given, който може да се е превърнал в най-известния търговски кораб в света, след като блокира Суецкия канал преди 3 години.

"Работата на оценителите не е регулирана по никакъв начин на световния корабен пазар и банките понякога приемат оценки от който и да е брокер, без да се интересуват от квалификацията му", казва Базил Карацас, ръководител на нюйоркската компания Karatzas Marine Advisors. „Брокерите печелят пари от своите комисионни, а не от първоначалните си цени, така че прогнозите може да са далеч от реалността.“

След ескалацията на конфликта в ивицата Газа през октомври 2023 г. хусите обявиха, че ще извършат атаки срещу Израел и няма да позволят на свързаните с него кораби да преминават през водите на Червено море и Проливът Баб ал Мандеб няма да спре, докато военната операция в палестинския анклав няма да спре. От средата на ноември миналата година бунтовниците са атакували десетки цивилни кораби в Червено море и Аденския залив.

Според новинарския портал Africa News, сомалийските пирати, рядко споменавани в медиите през последните 10 години, са се активизирали отново и заплашват корабоплаването в Хорн на Африка. От миналия ноември са направени 20 опита от пирати да отвлекат кораби в международни води край бреговете на Сомалия.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    4 1 Отговор
    Мъни, мъни, мъни....