12 Септември, 2012 10:29 1 578 0

$104 млн. награда за доносник на данъчни измами

  • ubs-
  • доносник

Съвестните банкови служители, които сътрудничат на властите в САЩ, ще могат да разчитат на щедра награда, ако разкрият данъчна измама, предаде АП.

Това става възможно след като бившият чиновник от UBS Брадли Бъркънфелд получи около $104 млн. като възнагреждение, че е предоставил изключително подробна информация за измами, извършени от американци, клиенти на швейцарската финансова институция.

Законодателството на САЩ предвижда за информаторите награди, стигащи до 30% от възстановените суми. Благодарение на този закон, американският трезор си е възвърнал досега $5 млрд. от неплатени данъци и глоби, припомня АФП.

Това е най-голямата досега награда, изплатена на информатор в САЩ. Освен Брадли Бъркънфелд получава и първата голяма награда, предоставена съгласно закона за данъчните измами, отбелязва Националният център на информаторите (National Whistleblowers Center).

От 2009 г. Швейцария и САЩ водят активни преговори за улесняване на процедурата по вдигане на банковата тайна при разследването на престъпления от финансов и данъчен характер. Конфедерацията се стреми да бъде дипломатична при подобни спорове, за да не отблъсне чуждестранните клиенти на банките си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА