Last news in Fakti

30 Юни, 2020 07:15 3 423 13

Майките понасят огромни материални загуби

  • германия-
  • майка-
  • дете-
  • разходи-
  • пари

Да си майка в Германия струва над 520 000 евро

Майките понасят огромни материални загуби - 1

Много жени мечтаят да станат майки. Отглеждането на дете обаче е свързано с огромни финансови загуби за майките. Ако пък жената реши да има повече от едно дете - тогава "наказанието" е още по-сурово.

Ето какво показват данните за Германия: майките с по едно дете получават в рамките на професионалния си живот средно с 40% по-малко, отколкото бездетните жени. Ако пък имат три или повече деца, загубите им са почти 70%. За тази разлика в доходите на майките с деца и бездетните жени има дори и специално понятие: "Motherhood lifetime penalty", което означава "доживотно наказание за майчинство".

Ето и малко конкретика: родените през 1985 година в Западна Германия бездетни жени се очаква да изработят общо 1,3 милиона евро през живота си. Жените, родени през същата година, които обаче имат деца - едва средно близо 600 000 евро, т.е. със средно близо 700 000 евро по-малко от бездетните жени. При едно дете загубата е 520 000 евро, при две деца - 663 000 евро, а при три деца загубата може да достигне 900 000 евро.

Данните са шокиращи, казва социоложката Луиза Ханке пред вестник "Ди Велт". "На раждането на деца в Германия все още се гледа като на частно удоволствие, което не засяга обществото.", казва тя. Според нея, за огромната разлика в доходите между майките с деца и бездетните жени в Германия има няколко основни причини.

1. Майчинството като саможертва

"Едва ли има друга страна, в която образът на майката да е така неразривно свързан с домашните грижи, личната саможертва в името на семейството и отказа от професионална кариера, както в Германия. На личната реализация на майките в професионално отношение и желанието им за финансова независимост все още се гледа като на нещо егоистично“, казва социоложката.

2. Грижи за децата и възрастните в семейството

Луиза Ханке отбелязва, че жените са тези, които поемат най-голямата част от грижите по децата и възрастните хора в семейството. В това отношение в обществото все още цари разбирането, че онзи, чиято заплата е по-ниска, а това по правило са жените, трябва да си остане вкъщи, за да се грижи за семейството или поне да работи на намален работен ден. Парадоксалното е, че данъчната система в Германия дори облагодетелства този модел. При това разпределение на ролите обаче жената е в трайна финансова зависимост от мъжа.

3. Липса на адекватни условия за отглеждане на деца

Особено в извънградските региони на Германия, но също и в някои от големите градове, няма достатъчно места в ясли и детски градини за деца под тригодишна възраст. Високите разходи за тях, както и неподходящото работно време (много детски градини работят само до обяд) на практика принуждават майките да си останат у дома или да работят на непълен работен ден.

4. Майки, които се стремят към лична кариера, имат лош имидж

Друга причина за огромните финансови загуби, свързани с майчинството в Германия, е едно широко разпространено схващане за онези жени, които се стремят към кариерно израстване. Към тях обществото, а и много от фирмите често пъти изпитват дълбоко вкоренени предразсъдъци. Смята се, че майките с деца не са равностойни на мъжете в професионално отношение, понеже не могат да работят извънредно или защото им се налага да отсъстват, когато децата са болни. А повечето от ръководните позиции във фирмите са обвързани с щатни места на пълен работен ден. Това разколебава и самите жени."„Много от майките кандидатстват за места, които изискват квалификация, по-ниска от тяхната, тъй като там могат да работят на непълен работен ден", пояснява социоложката Луиза Ханке.

Тя предлага Германия да се ориентира към модел като шведския - със значително по-гъвкави форми на професионална заетост. Ханке пледира и за това обществото да предлага на майките с деца някакъв вид финансова компенсация за това, че те поемат основната част от грижите за семейството.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    39 0 Отговор
    Ето причината за демографската криза в цяла Европа. Искат да заличат изконното християнско население и да го заменят с ислямска необразована и дива маса от "хора".
  • 2 И какво е решението

    23 1 Отговор
    Да не раждат деца или държавата да плаща на майките докато децата станат на 18? Кой освен Майката може да даде на децата тази обич, грижа и чувство за сигурност, които после ги правят уверени и способни да обичат?

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...държавата да плаща на майките докато децата станат на 18?"
    Всъщност - нито един от двата варианта. По-скоро вторият, но по косвен път, с намаление или премахване на данъчни задължения, държавата да поеме здравните им осигуровки, повече отпуска или нещо от този род. Германия може да си го позволи! Начини има! Така ще се стимулира прираста, но няма да се стимулира безконтролната раждаемост от една друга прослойка от обществото!
  • 4 Бай Знай

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "И какво е решението":

    И защо държавата да им плаща докато дежцата им станат на 18 години? Да раждат е техен избор и трябва да си поемат отговорностите и негативите. Пълно щастие няма. А иначе злословят срещу бездетните жени и старите моми и то понякога доста злобно. Не държавата, а те самите майки и бащите трябва да се грижат за децата си.

    Коментиран от #5

  • 5 Байко

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Знай":

    Като бъдат родителите оставяни сами с негативите и отговорностите а държавата не дава мотивация под формата на повече отпуска, освобождаване от данъци и тъй нататък кой тогава ще ражда деца, кой ще работи кой ще плаща данъци на държавата. Не се сещаш че е един кръговрат. Мотивирани родители- силна държава.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай Знай

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Байко":

    Такива приоритети на майки с деца като у нас ,няма никъде по света. Може би все още в Монголия? В една високо цивилизована и социално устроена държава, като Холандия, например, отпуската по майчинство е само 16 седмици. След това си плащат на гледачки или ги дават в детски ясли. Подобно е и в САЩ. Родителите трябва да се научат да поемат отговорности. Тогава държавата е силна, а не когато я източват, а цял ден дремят по кафенетата, а децата им в детски градини.
  • 7 Родител

    5 1 Отговор
    Всички деца имат майка и баща .Родителят,който печели по-добре,трябва да компенсира по-ниските доходи на втория родител.Всички доходи постъпват в обща торба, разделят се на две след покриване на общщите
    Разходи за семейството :жилище,храна,кола,почивка.Система на трите банкови сметки :обща и 2 лични за майката и за бащата.Спестяват се разходи в случай на раздяла на родителите.
  • 8 Фидел Кастро

    5 0 Отговор
    Факти ли само дърти лъжи.Ало сайта половин България имат близки и познати в чужбина знаем много добре как им се дава и колко им плащат.ЛЪЖЛИВ САЙТ сте това го знаят ВСИЧКИ.
  • 9 някаква пропаганда ли е това

    3 0 Отговор
    Каква е тая статия и тая загриженост за германските майки.
    По- добре пуснете една статия за положението на българските майки, защото са в пъти по - зле от германските.
    Българските майки , особено в момента, най щастливите майки ли са? Не виждам нещо в статията , което да не се отнася за България, но тук е по-лошо, поне по отношение с гледането на възрастните хора.
    Насреща и да бягаме, няма да я стигнем Германия по брой домове за възрастни хора и то добре гледани от БЪЛГАРСКИТЕ медицински сестри.
  • 10 ели

    3 0 Отговор
    И преди съм казвал ,че Ханс е глупав ( с години съм се възхищавал , и съм си мислил,че всяко отношение са нация за подражаване и уважение напразно) три път бях в Германия и останах с месеци и разбрах с години съм се лъгал ,че са нещо а са нищо .Средната възраст за Германия е 45-47 години тъй като нацията " остарява "за да решат проблема с работната ръка приеха хиляд даже милиони емигранти и то от Африка ,Афганистан, Индия,Пакистан ,Сирия след време (бяха на курсове за език и специалност) разбраха, че очакванията им не са оправдали и от 2020 ще приемат нови емигранти извън ЕС страни. Пълен идиотизъм и след 45-50 години Германия ще е !- Каква страна?

    Коментиран от #12

  • 11 От немско

    1 0 Отговор
    Втория член на семейството плаща над 50% данъци....вярна е статията. Единия съпруг, този с по яката заплата плаща 25%,другея е прецакан. Скапана държава.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Be_google

    1 0 Отговор
    И други ще изгорят край Германия!!! С пропагандата и стимулират се гейовете, нямат деца, нямат семейства.... Само 3%от хората ходят редовно на църква. Плюскат, пият, гледат парно и се радват на развпащения. Това общество има ли бъдеще?!?