Last news in Fakti

16 Октомври, 2012 17:55 10 048 11

Български фирми печатат за чужбина

  • печатница-
  • изложение-
  • copi`s-
  • българия-
  • клиент

Най-добрите в областта на рекламното изкуство, печата и комуникациите, са представени на изложението Copi`s, което беше открито днес в Интер Експо Център в София. Новите тенденции в областта на печатарската индустрия могат да бъдат видени до 18 октомври. На изложението присъстват едни от най-големите компании в областта на печатарската индустрия в България. Сред тях е и печатница „Спектър”, която е част от Резон Медия. (Сайтът Факти.бг също е към групата на Резон Медиа).  Печатницата разполага с най-ново поколение листови машини Heidelberg. Книговезкият цех предлага довършителни процеси с машини на фирмите Heidelberg, Polar, Muller Martini. Предпечатния цех е оборудван с CTP Heidelberg, workflow софтуер от серията Prinect на Heidelberg за приемане на поръчки, монтаж, RIP и proofing. „Спектър” разполага с ролна машина Man Uniman 4/2S за отпечатване на вестникарска продукция.

Интересът към българската печатарска индустрия е доста голям, споделят участници в изложението. Част от по-големите печатници работят главно с клиенти от Холандия, Белгия, Германия, Италия, Франция и Швейцария. Българският пазар е атрактивен с по-ниската себестойност на продукцията. „Внасяме хартия от Германия, печатаме книгата, брошурата или това, което иска клиентът и връщаме стоката обратно във Федералната Република. Ако себестойността на даденото изделие в Германия е 1 евро, то тук е 0.40 евроцента”, каза за Факти.бг Димитър Тафков, управител на печатница „Тафпринт”. Причината е, че печатар там получава средно 3000 евро месечна заплата, докато тук е около 500 лв. Данъците там са по-големи, докато у нас са 10%. „Това обаче не влияе на качеството, напротив – то е същото като в съответната държава, да не кажем и по-добро”, допълва Тафков.

Оказва се, че печатарските услуги у нас са с по-изгодни ценови нива от Македония. Ако в южната ни съседка единица продукция струва 200 евро, то ние тук го печатаме за 100 евро. Заплатата на един печатар в Македония е 150 евро.

Китай, който е известен с най-ниските си нива на себестойност и съответно на продукция, не може да бъде конкурентоспособен на България в областта на печатарския бизнес. Проблемите там са основно два. Първият е, че времето за транспортиране е много – около два месеца. Докато от България за Италия например, е два дни. Другият е липсата на гаранция за постоянно високо качество – единият път продукцията е качествена, а следващия е лоша и трябва да се изхвърли цялата партида.

Междуфирмената задлъжнялост е основната причина българските печатници да загубят голяма част от местните си клиенти. В резултат по-малките от тях са прекратили дейност, което е довело до оставането на пазара на най-добрите. Така например, през 2008 г. в Пловдив е имало 180 печатарски фирми, а към момента не са повече от 15-20.

Снимки: М. Богданова ©

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име като гост

    1 0 Отговор
    аз лично не видях нищо радостно
  • 2 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    И АЗ КОЛЕГА ! ТОВА НАШЕТО НЕ Е КОНКУРЕНЦИЯ А ЗЛОУПОТРЕБА С ПРАВАТА НА ЧОВЕК ДА СЪЩЕСТВУВА РАБОТИ И ПОЛУЧАВА В НОРМАЛНИ ГРАНИЦИ !!!
  • 3 gost

    0 1 Отговор
    xaxaxaxaxa koi lud pe4atar v bulgariq 6te raboti za 500 lv 6to se izlaga toq Tafkov te pe4etarite vzemat tolkova za sedmica ina4e si zaminavat
    edinstveno vqrnata suma e za 4ujbina 6toto tam nqma kak da skriqt zaplatite
  • 4 тадд

    1 0 Отговор
    аве к'ви печатари,к'ви 5 лева с тия принтери....

    Коментиран от #5

  • 5 georgi

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "тадд":

    Това е някакво изложение ... печатарите са си в печатницата.
    5 лева няма, ама има $100

    Коментиран от #7

  • 6 Митко

    0 0 Отговор
    Печатар в Германия взимал 3000 евро ,а печатар в БГ само 500. Извода е само един. Нашият е н..стник!
  • 7 тадд

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "georgi":

    прав си - $ 100 - 100 А3 - двустранно - балкански стандарти - не е лошо
  • 8 ППППППП

    0 0 Отговор
    Как може при разлика в заплатите 12 пъти, разликата в себестойността да е само 2,5 пъти?? Да не говорим че има и разлика в размера на данъка.
  • 9 .ai

    0 0 Отговор
    Не са 500, малко повече са, но пак са адски малко за отровите, които дишаш. Взимаме по-малко от продавач в мола, а ни гърбят 2 пъти повече, не се заплаща извънредният труд, нито нощните смени (поне при нас) . Естествено никой не ни кара да стоим на сила - прав ни път, ако не сме доволни, но пък си обичам работата :)
  • 10 неутрален

    0 0 Отговор
    При 1 евро в Германия и 0.40 в България съотношението става около
    5 към 2..
    Но заплатата не следва това съотношение и е 6000:500
    12:1 ..

    Струва ми се, че съотношенията щом се стигне до Заплата и главоломно се променят... (Ако си в Германия и да "пърдиш" ти плащат, докато тук .. не е така)
  • 11 ювиги

    0 0 Отговор
    Аз съм от варна три печатници съм сменял, и флексопчечат и офсет съм работил, пишман станах от заплащане смени и други глупости, дайте да мислим какво можем да направим по въпроса, стига само сме писали по форумите.
    скайпа ми е: savathe (savate)