Last news in Fakti

27 Октомври, 2012 18:01 6 160 7

Държавата играе с бизнеса в един отбор

Държавата играе с бизнеса в един отбор - 1
Снимки: М. Богданова ©

Кои са най-добрите мениджъри на България и какви са техните ценности при управление на финансовия и човешкия капитал? Отговорът на този въпрос те дадоха на официална церемония по връчване на петите годишни награди „Мениджър на годината”.

Трийсетте най-добри мениджъри в страната ръководят общо 21 217 служители, а активите на техните компании през 2011 г. са над 28 млрд. лв. Оценката е изготвена от „Делойт България”, която класира десетте финалиста.

Тазгодишният Мениджър на годината е Левон Хампарцумян – главен изпълнителен директор и председател на УС на „УниКредит Булбанк”

"Икономиката ни няма нужда от възстановяване, а от развитие. Това, което трябва да се направи е спокойна бизнес среда – увереност и спокойствие за инвеститорите и за потребителите, че могат спокойно да инвестират, да си харчат парите и да правят живота в страната по-добър", каза Хампарцумян.

Победител в Националното допитване сред зрителите на bTV е Максим Бехар – изпълнителен директор на M3 Communications Group"Има две много важни неща в България, сега през 2012 г. Едното се отнася за държавата, другото - до нас, мениджърите. Държавата трябва да разбере, че играе с бизнеса в един отбор. В него обаче бизнесът играе център нападател, а държавата е вратар и защита - пази го и му подава топки, за да вкарва голове.
Второто е това, което мениджърите трябва да знаят - никога не се предавайте, никога не спирайте, вкарвайте голове и не поглеждайте назад", посъветва Бехар.

Останалите финалисти в ТОП 10 на „Мениджър на годината” са:

Боряна Манолова – главен изпълнителен директор на „Сименс България”„Икономиката, това е възстановяване на доверието. Защото сега виждаме, че хората са притеснени, не се чувстват сигурни и те трябва да добият ново доверие в развитието на икономиката, за може да не са толкова предпазливи в своите действия и в стъпките, които предприемат”.

Драган Радивоевич – генерален директор на „Каменица”„Една от предпоставките за възстановяване на икономиката е подобряване на условията на финансиране както за корпорациите, така и за малкия и среден бизнес. Безспорно, важно е също да се възстанови доверието на потребителите. Хората трябва да имат позитивно очакване, да се отърсят от негативното усещане за криза, за да започнат да потребяват по-активно. Това ще допринесе за вливането на по-голям паричен поток в българската икономика".

Елена Маринова – президент и съдружник в „Мусала Софт”"Ускоряването и възстановяването на икономиката зависи от всеки един от нас, от обществото и от държавата. На индивидуално ниво смятам, че е изключително важно всеки да вярва, че може със собствените си усилия, с труда и интелекта си, да постига резултати и да успява, защото успелите хора правят едно успяло общество".

Зоя Паунова – маркетинг директор на „АстраЗанека България”"На новоприсъединилите се колеги в екипа им казвам, че сериозните постижения и големите успехи на компанията са постигнати с упорит, дългогодишен, целенасочен труд, с високи нива на градивна енергия с непоколебимо посвещение на екип от професионалисти, които прегръщат и споделят ценностите на компанията".

Ивайло Борисов – главен изпълнителен директор на „Евромаркет груп”"На всеки новопостъпил колега задавам въпроса „Може ли да станеш най-добрият?”. Даваме възможност на всеки да разкрие потенциала си, да покаже най-доброто от себе си и да постигне максимални резултати. На новите служители казваме също, че всеки е мениджър на работното си място, оторизиран е да взема решения и да носи отговорност за тях, разбира се, при спазване на корпоративните правила. Поставяме им високи цели, оказваме им пълна подкрепа и им вдъхваме вяра, че „те могат”. Когато и служителят повярва в това, той става един от нас".

Красимир Узунов – собственик на „Интерсервиз Узунови”"Да взема хора на работа, които са били в чужбина, знаят правилата на бизнеса и са изключително дисциплинирани и отговорни. Ще ги изчакаме да си дойдат. На по-младите колеги ще дам един съвет – да не стават по-големи от хляба, пък и за по-възрастните бизнесмени важи. Работи спокойно, умно, вземай пари от банката, връщай ги, плащай си данъците, плащай си на време заплатите". (в дясно на снимката)

Орлин Попов – собственик на „Хепи”"Това, което могат да направят мениджърите е да предоставят добри условия за задържането на качествените хора в България, защото кадърните хора искат добри условия, достатъчно заплащане и трябва да осигури на кадърните хора достатъчно добри условия за плащане, за да останат те при нас".

Сотир Немов – управител на „Си Комесиал 7”"Според мен бизнесът може да направи няколко неща за развитието на България. Първо да продължи да развива устойчиво своите бизнеси, защото това са работни места, добри заплати и добри приходи за държавната хазна. Второ да развиват социалната си политика, в която да задълбочават своите човешки ресурси, да привличат млади хора, да се създаде стабилна икономическа среда, в която те да желаят да се развиват в България. На трето, но не на последно място да сменим модела на мислене от модел на поведение „Моят бизнес е моята отговорност” до нов модел, в който „заедно можем повече”.(в дясно на снимката)

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Срещу кого?
  • 2 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    БОКО ЧОКО,ДЯНКОВЧЕТО И ДРУГИТЕ СМЕШНИЦИ СРЕЩУ МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС ,ИГРАЕ СЕ ЗА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА МОНОПОЛИСТИТЕ
  • 3 обективен

    1 0 Отговор
    Мотото на държавата е
    ФАЛИРАЙ ЗАКРИВАЙ СПИРАЙ ЗАТВАРЯЙ !!
  • 4 левски

    1 0 Отговор
    каква хубава статия и как са наредени мишените една до друга трябва само да съберем пари за стрелец и се оправя скапаната ни държавица
  • 5 .........

    0 0 Отговор
    УЖАС.Толкова лицемерие и лъжа не мога да понеса.Отивам да повърна.
  • 6 .......

    0 0 Отговор
    Продължавам да повръщам.Ще коментирам след около 5-6 часа.

    АААУУУУУУУУУУ. Като ги гледам пак ме сви стомахът.
  • 7 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ИГРА НА ДУМИ -ДРУГО НЕ МОГА ДА КАЖА. А ТОЯ ТАМ ХАМПАРЦУМЯН ТОЯ КАКЪВ Е ЙЕЗУИТ .ТОЯ СЕ ПРАВИ НА ПО-ТИХ ОТ ВОДАТА ОБАЧЕ КАКВИ ДАЛАВЕРИ ВЪРТИ...НАПРАВО ...НЕ Е ИСТИНА .АБЕ САМИ СИ СЕ ИЗБИРАТ САМИ СИ ДАВАТ НАГРАДИ ЗА.БИ !!!