31 Октомври, 2012 16:33 962 4

За ДКЕВР токът скачал хипотетично

  • зелен ток-
  • веи-
  • дкевр

Поскъпването на тока, прогнозирано от председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, е само хипотеза какво ще се случи, ако отпадне цената за достъп на ВЕИ, заяви министърът на икономиката Делян Добрев след среща между двамата.

Справедливо е този, който предизвиква разходи в системата, той да ги плати, каза Добрев по повод вчерашното изказване на Семерджиев, че цената на електроенергията ще се вдигне с поне 3-4% от юли 2013 г. заради увеличение на добавката за зелена енергия.

Ако има благоприятни фактори, ще има и намаляване на цените на тока, обяви същевременно шефът на ДКЕВР.

През септември ДКЕВР свали преференциалната тарифа на зеления ток с

ъс задна дата като въведе временни тарифи за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса.

Според ВЕИ бранша тези тарифи са въведени незаконно и ще убият бизнеса им, отнемайки до 39% от техните доходи.

По думите им това доведе до финансови затруднения и фалит за мнозинството от производителите на зелена енергия и най-вече за малките и средни предприятия и физическите лица, които са взели банкови кредити, за да инвестират във възобновяеми енергийни източници. Затова те протестират пред ДКЕВР и завеждат дела.

Към днешна дата имаме цена за достъп, която тези производители плащат и тя покрива разходите, които тяхното включване предизвиква, каза още Добрев. Всички допълнителни разходи, предизвикани от екстремалното присъединяване на ВЕИ като разходи, ще бъдат понесени от тях и по този начин няма да се прехвърлят на крайните потребители, поясни Семерджиев.

В останалите сектори –

при ветроенергийните паркове, няма изкривяване.

Изкривяване се получи при фотоволтаичните централи, тъй като от началото на тази година рязко паднаха инвестиционните разходи и това предизвика огромен интерес за построяване на тези централи, добави Семерджиев.

Инвестициите се правят не само във възобновяеми източници, където има преференциални цени. Инвестициите се правят в много други сектори. Много по-трудно е да се инвестира в условията на свободен пазар, отколкото в условия на преференциални цени, добави той.

Въведената такса от ДКЕВР за присъединяване на ВЕИ централите към електропреносната мрежа говори за това, че

в България няма предвидима регулаторна и законодателна рамка,

с която да може да се развива нормално бизнес. Това каза изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Валентин Георгиев на кръгла маса посветена на сектора, организирана от производителите на зелена енергия.

Председателят на Асоциацията на търговските банки в България - Левон Хампарцумян заяви, че предпочита хората, изтеглили кредит от банките в България, да могат спокойно и нормално да изплащат заемите, които са изтеглили, за да реализират проектите си.

Според него, инвестиционният климат не печели при резки промени в регулаторната среда. Капиталът в нашата страна е малко, той може да осигури растеж между 1 и 2 процента, посочи банкерът.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потребител

    0 0 Отговор
    слагайте,слагайте волтаици,кой плаща да го е..
  • 2 кольо

    0 0 Отговор
    Да Ви ... тресне тока дано ,мокри в банята .Кожодери ниедни ,долни и едните и другите. Кърлежи кръвопийци .
  • 3 User

    0 0 Отговор
    Що за търбуси имате, бе!
  • 4 Japoneze

    0 0 Отговор
    ...отнемайки 39% от доходите им,айде,айде всички знаем с какви пари построихте тези фотоволтаични централи-заеми уж за земеделци-пари от Европа които бяха предвидени да съживят земеделието,въпроса е че само на отбрани "тарикати" дадоха сумите,все техни хора-сега ми заревали-явно малко му се вижда на този дето ви даде парите!
    И ще ни бъркате в джоба да ви плащаме по-скъпия ток,мерси-на мен моля ми пуснете от АЕЦ-а!Дано пуснат строежа на новия АЕЦ!