Last news in Fakti

1 Ноември, 2012 12:01 1 300 2

ЦИР: 1% растеж на икономиката

  • цир-
  • георги прохаски-
  • бвп

Българската икономика, макар и с много ниски темпове, продължава да расте. Това забавяне, което се наблюдаваше в началото на годината, постепенно заглъхва. Но все още оставаме с много ниски темпове на растеж.

Това каза Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), при представяне на доклада за състоянието на икономиката през второто тримесечие на 2012 г..

Според анализа на ЦИР към октомври е отчетен слаб растеж на икономиката, като това се дължи най-вече на стимулирането от вътрешното потребление. Очакванията за подобрение до края на годината са малки. Въпреки, че растежът на БВП за второто тримесечие на 2012 г. остава слаб, на годишна база по сезонно неизгладените данни той се е увеличил до 1%.

Въз основа на оценката на данните на НСИ се очаква за третото тримесечие растежът на БВП да е малко над 1%. За годината също е възможно да се реализира покачване с малко над процент, сочи анализът на ЦИР. За 2013 г. запазваме по-оптимистичната си прогноза в рамките на общо очертаващия се слаб растеж през следващите няколко години, не виждаме вътрешни и външни фактори, които да върнат икономическия растеж, обясни Прохаски.

Въз основа на оценката на данните на НСИ се очаква за третото тримесечие растежът на БВП да е малко над 1%. За годината също е възможно да се реализира покачване с малко над процент, сочи анализът на ЦИР. За 2013 г. запазваме по-оптимистичната си прогноза в рамките на общо очертаващия се слаб растеж през следващите няколко години, не виждаме вътрешни и външни фактори, които да върнат икономическия растеж, обясни Прохаски.

Тази година нашите очаквания са, че само три сектора на икономиката ще останат със спад, а останалите седем ще бъдат в растеж, макар и слаб, продължи председателят на ЦИР. Това дава устойчивост, тъй като растежът се разпростира. Лошата новина е, че моторът за миналата година - промишлеността, който заема 21% от БВП, от ръст с 9% за миналата година, през тази година показва влошаващи данни.

Смятаме, че промишлеността ще завърши с годишен растеж от около 1%. От ЦИР очакват състоянието си да възстанови и секторът на търговията, който миналата година е регистрирал спад от 1.1%, третото тримесечие ще завърши със слаб ръст, което ще позволи и секторът да завърши годината с положителен прираст, коментира Прохаски.

Сектор строителство, който заема около 5.5% от икономиката, има доста разнопосочна динамика, но имахме две тримесечия ръст на Добавената стойност, каза още икономистът. Бизнес климатът се подобрява през септември, което ни навежда на извода, че вероятно тази година ще възстанови растежът си на годишна база", коментира той. Особено е състоянието на селското стопанство, което повиши дела си във БВП до 4.8%, заяви председателят на ЦИР. Регистрираха се сериозни растежи, но трето и четвърто тримесечие може да се регистрират спадове поради по-слабата реколта, обясни той.

Това може да неутрализира растежа от началото на годината и селското стопанство да завърши около нулата, каза Прохаски.

"По текущи цени има сериозен ръст на продукцията, като отрасъл не можем да кажем, че е в сериозно затруднение. Обратно - повишаването на цените доведе до повишаването на приходите на фермерите", коментира той.

Според председателя на ЦИР това е добра база за развитието на отрасъла в бъдеще. От ЦИР очакват повишаване на крайното потребление на годишна база, заяви Прохаски. Това се подпомага, макар и минимално от регистрирания ръст в инвестициите, които за поредно тримесечие растат, обясни икономистът. Очакваме активизация на инвестиционната динамика и общ принос на инвестициите, макар и скромен, заяви той. Външната търговия има отрицателен нетен принос, поради свиването на износа и по-бързия растеж на вноса през последната година, продължи Прохаски. "Въпреки оформилия се по-сериозен дефицит и отрицателно салдо, текущата сметка е положителна до август. Вероятно за годината тя ще завърши на отрицателна територия, но със съвсем малка отрицателна стойност", коментира председателят на ЦИР.

Тази стабилизация, която виждаме, означава, че като цяло има възстановяване от забавянето в края на миналата и началото на тази година, заключи Прохаски. За някои от секторите това е излизане от кризата от 2008 г., допълни той. Външните условия не позволяват по-голяма динамика, затова нашата оценка от 1.5% ръст за следващата година е балансирана, каза още икономистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    0 0 Отговор
    Тъпанари - 1 % -ха ха
  • 2 аре

    0 0 Отговор
    .... казал един цир!