Last news in Fakti

9 Ноември, 2012 13:22 1 303 0

Топ банкер: България няма равна по фискална дисиплина

  • еиб-
  • вернер хойер
Топ банкер: България няма равна по фискална дисиплина - 1
Снимка: БГНЕС

ЕИБ планира да увеличи подкрепата за малките и средни предприятия, заяви президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер след среща с премиера Бойко Борисов.

ЕИБ смята да продължи да подкрепя и проекти на Столична община, но има амбицията да разшири обхвата си на дейност и в градове, които до този момент не е кредитирала. "Ще предоставим техническо подпомагане за реализацията на проекти, които усвояват евросредства. Усвояването е добро и има перспективи за развитие на отношенията между България и ЕИБ", уточни той.

"България следва една много смела стратегия на запазване на фискална дисциплина, която няма равна в Европейския съюз. Това не е лесно за хората, но страната реши да има сериозно поведение по отношение на фискалната дисциплина. Благодарение на дисциплината ЕИБ в България може да действа в една много стабилна и добра пазарна среда", подчерта Хойер.

"Благодарение на съвместната ни работа с ЕИБ България получава много по-бързо парите, които трябва да получи от ЕК", отбеляза от своя страна премиерът Бойко Борисов. "Големите инфраструктурни проекти, които правим заедно с банката се наблюдават от ЕК и ние в рамките на 50-60 дни получаваме обратно парите си, които отиват във фискалния резерв", допълни той.

"ЕИБ е банката на ЕС, банката, която се ползва с абсолютното доверие на ЕК, банката, която има изключително голям административен капацитет, особено за изготвянето на проектите и затова много от нашите големи инфраструктурни проекти са със съфинансиране от ЕИБ. Това е банката, която дава най-ниския лихвен процент, под 4 % за България", подчерта премиерът. "Желанието ни е през 2013 година максимално много общини, които имат готови проекти, да получат съфинансиране от ЕИБ", уточни Борисов.

Премиерът Бойко Борисов и Вернер Хойер обсъдиха приоритетите на ЕИБ по осигуряването на финансов ресурс за растеж и заетост в страните от Европейския съюз и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството с България чрез съфинансиране на мащабни инфраструктурни проекти. В изявленията си след срещата двамата изразиха съболезнования за трагичната кончина на Негово Светейшество патриарх Максим.

Вернер Хойер е на еднодневно посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Това е неговата първа визита в страната ни като ръководител на ЕИБ. За срещите в София с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, министър Томислав Дончев и представители на МВнР го придружават вицепрезидентът на Банката Вилхелм Молтерер, нейният генерален секретар Алфонсо Керехета и експерти на финансовата институция.

Европейската инвестиционна банка е инвестирала у нас около 3,3 млрд. евро, от които над 1 млрд. са в частния сектор. Към момента със съфинансиране от ЕИБ се изпълняват значими проекти като реконструкцията на ж. п. линията Пловдив-Свиленград, Дунав мост 2, "Транзитни пътища V", интегрираната система за битови отпадъци на Столична община и др. През януари т. г. беше подписан и меморандум за разбирателство между българското правителство и ЕИБ за оказване на подкрепа във връзка с изпълнението на проекти, финансирани от структурните инструменти на ЕС. ЕИБ подпомага конкурентоспособността на малките и средните предприятия у нас чрез кредитни линии към банки-посредници и осигурява средства при финансов недостиг на общини и публични институции за изпълнението на проекти по оперативните програми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА