Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 17:06 5 703 9

Нулева година за пчеларите

  • пчелари-
  • пчели-
  • мед

Търсенето на мед е завишено

Нулева година за пчеларите  - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Огромно търсене на пчелен мед тази година и изключително нисък добив. Пред тази ситуация са изправени пчеларите от Благоевградско. Те отчитат почти нулева година и се опасяват, че произведения мед няма да стигне за нуждите на хората от региона.

Ковид пандемията в началото на пролетта удря пчеларството тежко.

"В нашата област по принцип е нулева година за меда. Не е медоносна годината, защото отначало пролетта имаше карантина, пчеларите не можеха да достигнат до пчелните семейства, където са особено на далечни разстояния и това попречи за отглеждането на пчелите", каза председателят на пчелараско сдружение "Акация" в Благоевград Венета Ифандиева.

Тя има около 60 пчелни семейства. Тази година, освен с липсата на мед, е трябвало да се бори и със смъртността при пчелите, която в последните години е все по-масова и необяснима. Притеснява се, че произведеният мед няма да стигне за нуждите на хората.

"Потреблението се увеличи и хората искат истински мед да купуват", допълни тя.

Противно на малкия добив, търсенето е огромно. И пчелари, и търговци отчитат небивал интерес към пчелните продукти.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паника

    27 18 Отговор
    $$$Притеснява се, че произведеният мед няма да стигне за нуждите на хората.$$$ по-голяма глупост не можа ли да измисли...
  • 2 ponti

    16 23 Отговор
    Предните години се оплакваха, че няма цена и няма пазар за продуктите им. Сега се оплакват, че пазар има, но няма продукция. Ами то не може хем пазар да има, хем цена да има, хем голяма реколта - пазарни принципи. Ако всеки недоволен започнем да го дотираме, за кой по-напред?! Трябва всички да разберат - икономиката се забавя, всички ще пострадат, някои повече други по-малко. Да са спестявали преди и да са се готвели. Не случайно народа е казал "Бели пари за черни дни". Който не си е продал меда на безценица предните години, сега ще спечели от кризата.
  • 3 оня с коня

    7 11 Отговор
    Ако Авторът на Статията НЕ ЛЪЖЕ че "Потреблението на мед се увеличи" ,това говори единствено че Бълг. Народ Е ЗАБОГАТЯЛ и Надвил на масрафа си,т.е. не ще да смуче бомбони "Лукчета", а иска Пчелен мед без да го интересува цената.Ако пък Автора СЪЩО казва истината че "Търсенето е огромно",тогава пък Търговците- Вносители буквално ще го позлатят за Инфото тоя Автор на Статията,щото ще направят Луди пари от внос!
  • 4 Оня

    47 2 Отговор
    Да бе,огромно търсене.Изкупуват ми го на едро на 3,60,а го продават на 10лв.,700 грама.Ще си го държа.
  • 5 Пчелар

    45 0 Отговор
    Нулева година на едро 3лв гавра с пчеларите скоро умира и тоз бизнес в България както всичко друго
  • 6 мед

    8 18 Отговор
    Къде го тоя мед по 3 лв?! Аз го купувам по 15 лв килото.
    Дайте адрес и телефон - ще намеря веднага клиенти за по 6-7 лв килото. Да, ама не? Май не било 3 лв, а?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай пчеличко

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "мед":

    3 лева е цената на едро тъпънгер смотан.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.