28 Ноември, 2012 07:02 993 1

Експерти от ЦЕРН се срещат с представители на българската индустрия

  • церн-
  • cern-
  • българската индустрия

Генералният директор на CERN (ЦЕРН) проф. Ролф Хоер ще открие среща на представители на българската индустрия и водещи експерти на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" на 28-29 ноември, съобщиха от университета.

На 28 ноември от 14 ч. до 18 ч. и на 29 ноември от 9.30 до 13 часа в Аулата на СУ "Св. Климент Охридки" се организира среща между българската индустрия и представители на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), със седалище в Женева, на която ще бъдат представени условията и правилата за участие на фирми в тръжни процедури за доставка на продукти и услуги за CERN и за трансфер на знания.

Поканени са над 100 водещи български фирми, очаква се участие и от страна на представители на правителството Генералният директор на CERN и водещи експерти от университетския и консултански сектор. Събитието е в изпълнение на проект "Развитие на дейността на Центъра за трансфер на технологии към СУ "Св.Климент Охридски" - Договор с референтен No BG 161PO003-1.2.02-0002-С-001/ 02.08.2012г - No 3031, НИС при СУ "Св. Климент Охридски" и се организира съвместно с Министерство на образованието, мледажта и науката. На срещата ще бъдат представени условията и правилата за участие на фирми в тръжни процедури за доставка на продукти и услуги за CERN и за трансфер на знания.

Форумът се организира от Софийски университет и Министерство на образованието, младежта и науката.
CERN (http://public.web.cern.ch/public/) е европейска организация за атомни изследвания, в която членуват 20 държави, включително България. Организацията произвежда разнообразен научен продукт и предлага инфраструктура за изследвания. Към нея има Център за трансфер на знания и технологии http://knowledgetransfer.web.cern.ch/. CERN е и възложител на многобройни обществени поръчки за доставка на стоки и услуги, пряко касаещи бизнеса.

Целта на форума в Алма Матер е да се улесни участието на българските фирми в предстоящите тръжни процедури и директни покани в областта на компютърните технологии, медицинското оборудване, строителството и доставката на високотехнологични и иновативни производства.

На срещата в Ректората ЦЕРН ще представи възможностите за получаване на индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги, както и за трансфер на технологии и know-how към България. От българска страна ще бъдат представени възможностите и интересите на българската индустрия за изпълнение на подобни поръчки и за внедряване на иновации и технологии, разработени в ЦЕРН. Един от акцентите на срещата ще бъдат медицинските приложения на разработваните в ЦЕРН технологии. Специално внимание ще бъде отделено на адронната терапия - нов метод за унищожаване на тумори с помощта на ускорени протонни или йонни (например въглерод) снопове. При него се използва свойството на тежките заредени частици да отдават почти цялата си енергия в много тясна пространствена област. Това позволява да се атакува туморното образувание с минимално увреждане на околните тъкани. Вече има изграден с помощта на ЦЕРН център за адронна терапия в Италия, предстои да бъде открит център и в Австрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Хоер кака му

    0 0 Отговор
    Този що не ходи да си пасе кравите а иска да учи Българите на акъл!