Last news in Fakti

17 Декември, 2012 08:03 7 073 9

Цената на парите ще пада

  • икономика-
  • пари-
  • цена-
  • матеев

Лихвите по депозити и кредити в България все още са значително по-високи в сравнение с повечето страни в Европа.Но по всичко изглежда, че те ще продължават да падат. Предлагането на пари е голямо, тъй като несигурността прави хората и компаниите по-спестовни и в същото време търсенето е ограничено, защото те са по-малко склонни да поемат рискове с нови задължение. Освен това рискът от фалит на държавата, според котировките на българските CDS-и (credit default swap), падна над четири пъти от началото на 2012 г. до сега. Всичко това ще натиска цената на парите надолу.

Ето и мястото на България сред останалите държави по риск за фалит. (Това са котировките на CDS-и по държави, където по-високата стойност отговаря на по-висок риск от фалит.)

държава стойност
Гърция 23389
Аржентина 1496
Украйна 627
Венецуела 616
Египет 474
Португалия 430
Испания 294
Унгария 290
Словения 274
Италия 272
Хърватия 258
Ирландия 220
Румъния 218
ЮАР 145
Израел 143
Казакстан 142
Русия 135
Индонезия 124
Турция 124
Латвия 114
Бразилия 108
Литва 103
Филипините 100
БЪЛГАРИЯ 99
Словакия 99
Панама 96
Колумбия 95
Мексико 94
Перу 94
Франция 89
Тайланд 86
Полша 83
Белгия 81
Чили 74
Япония 70
Малайзия 70
Чехия 68
Естония 68
Корея 61
Чили 59
Холандия 45
Австрия 43
Австралия 41
Германия 38
Обед. кралство 38
САЩ 37
Дания 31
Финландия 29
Швеция 19
Норвегия 18

Източник: Deutsche Bank

Всъщност, ако се гледаха само числата (например за дълг, бюджетен дефицит, инфлация, ръст на БВП) България щеше да е в дъното на таблицата заедно със скандинавските страни. За съжаление обаче двата фалита на държавата от началото на прехода до сега (мораториумът по външния дълг, обявен от Андрей Луканов и "пускането на печатницата" за пари при Жан Виденов) и лошия имидж на страната продължават да ни правят подозрителни за инвеститорите.

Йордан Матеев
iordanmateev.blogspot.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уха

    1 0 Отговор
    То това е пределно ясно. Само че е неправилно да се каже цената на парите, а по-скоро цената на кредитите. За депозитите не мисля че ще падат, защото банките имат нужда от депозити и се конкурират за тях. По-вероятно е скоро лихвите по кредитите да станат по-ниски от лихвите по депозитите.

    Коментиран от #2

  • 2 банка

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Уха":

    Ти с всичсия ли се???Как ще стане така ,че лихвите по кредитите ще е по-ниска от депозит....не се идлагаи бе човек. Все едно да купиш шоколад за 1лв. и после да го подаваш по 0.90 лв.
  • 3 Уха

    1 0 Отговор
    Ако купиш шоколада за 1 лев и го начупиш на 10 парчета и да надуеш всяко парче да стане голямо колкото първоначално е бил шоколада, тогава ще можеш да продаваш шоколади по 0,90 лв. С шоколад естествено че това няма как да стане, но с банковите кредити не е проблем и така правят банките. От един депозит могат да се раздадат много кредити, не е 1:1.
  • 4 до уха

    0 1 Отговор
    Измисли нова математика.Нали ако кредита е по-нисък от депозита всеки ще тегли кредити и ще внася депозити...мисли бе човек.
  • 5 bubblehead

    1 1 Отговор
    Въпреки че изглежда да сме много добра компания България пак е доста подценена дори така. Но дори така се вижда че стоим доста по-добре от префалените развиващи се тигри и лъвове Русия , Бразилия , Индонезия, Турция , Хърватско които в очите на обудаления наш матери ал всичките са далеч по- добре от България... далеч...
  • 6 анализ

    1 0 Отговор
    Нашата икономика е много по-мижава и от страните с по-голям и по-малък риск от фалит. Че какво се произвежда в България и какво се изнася в чужбина. Цялата ни икономика е замряла. И държавата и фирмите дължат огромни суми пари едни на други. Никой не смее да тегли заем и да рискува. Още малко и ще се научим да живеем без наличието на пари. Не виждам повод за веселба от това състояние.
  • 7 отфорко

    0 0 Отговор
    за малко да и повярам на тази класация, но като видях че Чили е едновременно със стойност 74 и 59 и се отказах!
  • 8 Калоян Петров

    0 0 Отговор
    Автора е неграмотен или е преписал нещо невярно?
    Как така Чили е на две места в една класация- "74 и 59".
    Простете за израза г-н Матеев, преписвайте без глупости, МОЛЯ.
  • 9 икономиста

    0 0 Отговор
    Страни с по голям риск като Гърция обаче имат по ниски лихви, май и тази класация е поредната глупост.