Last news in Fakti

8 Януари, 2013 13:47 1 093 2

Пак плашат, че ще спират парното на длъжници

  • парно-
  • длъжници

От Министерството на икономиката и енергетиката смятат да предприемат сурови мерки срещу длъжниците на топлофикационните дружества. Основна причината е ниската събираемост на сметките. Оказва се, че ако половината от живущите в сградата не плащат навреме сметките си, целият блок може да се окаже без парно и топла вода.

Това не е прецедент за България. Преди години подобна практика на "Топлофикация София" за оставяне на блок в София без топла вода заради отделни длъжници беше отменена от съда. Адвокати очакват дори и сегашната редакция също да не издържи в съда заради нарушаване на основни правни норми.

Само в столицата събираемостта на сметките пада всяка година. През 2012 г. почти половината от абонатите не са се издължили към дружеството за парно. Три четвърти от клиентите имат задължения до 6 сметки.

Пакетът от мерки е част от националната програма за спасяване на сектора, която енергийното министерство одобри.

За да се повиши събираемостта и доверието сред абонатите, министерството предлага до 2014 г. топлофикациите да станат собственици на уредите по радиаторите и да ги отчитат дистанционно всеки месец. Така сметките ще станат реални и ще плащаме само за топлоенергията, която сме изразходвали, съобщи Нова телевизия.

Некоректните платци ще бъдат лишавани дори от някои административни услуги, предоставяни от държавата и общината.

Длъжниците на топлофикациите ще бъдат лишавани и от право да получават европари за саниране на блоковете им, разкрива „24 часа“.

„Отсъствието на регламент създава условие на недобросъвестните клиенти да не плащат, което поставя топлофикациите в твърде неизгодно положение. Няма друг продукт, който да не се заплаща", каза Илия Николаев от Асоциация на топлофикационните дружества в България.

 

 Спирането на отоплението в сгради, където повече от половината абонати не си плащат сметките, може да накърни интересите на много коректни клиенти, заяви председетателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Проблемите на топлофикационните дружества не са от вчера. Тяхното състояние се влоши още повече заради повишаването на цените на природния газ през последните години, а топлофикациите трябва да доставят достъпна за гражданите услуга, посочи Семерджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Преди всички мерки / в полза на Топлофикациите разбира се !!/ НАЛОЖИТЕЛНО Е Министерството да направи проверка КОЛКО ПРАВИЛНО СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ СМЕТКИТЕ защото на всички е ясно че минават всички закони на физиката - това е причината абонатите да нямат мотивация да си плащат! Защо трябва да плащаме на посредници ? Защо трябва да плащаме "загуби" на дружеството всички дружно заедно...?!?!,а не реалните собствени
    разходи, и как при загуби си сформират пет цифрени заплати и куп преференции - и децата знаят за тях НАЛИ ...?!?! Който има загуби и кражби да си ги търси къде са, а не от коректните платци на които и на тях ще им писне / НАДЯВАМ СЕ / да са такива !!! НАПРАВЕТЕ ТАКА ЧЕ ХОРАТА ДА ВИ ИМАТ ДОВЕРИЕ ГОСПОДА !!!!
  • 2 втн

    0 0 Отговор
    хубаво де ама кат го спрат да е спряно и за сметките, щото паено няма ама сметки си идват